15. května 2018 06:00
Martina ČerňanskáBolí vás hlava? Na sklenku červeného s dobrým sýrem si nechte zajít chuť
Zase vás bolí hlava? Zkuste se vyvarovat těmto potravinám. Mohou totiž fungovat jako spouštěče vaší nepříjemné migrény.
Bolest hlavy není nic příjemného a dokáže člověka i vyřadit z běžného provozu. Pokud vás hlava bolí často, určitě se vydejte za svým lékařem, ale s občasnou migrénou se prostě tu a tam setkáme každý. Může to být z nevyspání, stresu, změny tlaku nebo třeba málo pijete. Nebo jíte něco, co vám migrénu spolehlivě spustí. Pokud vás občas bolívá hlava, zkuste dát stopku těmto potravinám a pozorujte rozdíl.
Zase ta čokoláda
Je to trochu k vzteku, ale nejčastějším spouštěčem bolesti hlavy bývá konzumace čokolády. Někdy se vám podaří dát si čokoládku večer před spaním a ukonejšit chutě i napjaté nervy, ale je to cesta k migréně. Obsahuje totiž alkaloid fenyletylaminom, který může spustit bolesti hlavy. Čokoládu jako spouštěcí faktor označují ženy častěji než muži, a to téměř dvojnásobně. Jestliže už máte na tuhle návykovou dobrotu chuť, raději si ji dejte třeba po obědě jako dezert než před spaním.
K sýru si dejte bílé
Další spouštěč nepřekvapí, je to alkohol. Nemyslíme teď hlavu jako střep po večírku, který se protáhl až do rána, ale večerní vínečko s trochou dobrého sýra. Je dokázáno, že právě kombinace sklenky červeného a sýra vyvolává častěji bolet hlavy. Pokud si ale k sýru dáte třeba bílé nebo sklenku jiného alkoholu, reakce se nespustí. Zajímavé, že? Kromě sýra k bolestem hlavy přispívají také uzeniny nebo sardinky. Při výrobě uzenin se používá řada solicích směsí s přísadami, jako jsou dusitany a nitráty způsobující vysoký krevní tlak. A překrvený mozek bolí.
Zkuste to bez páté chutě
Pokud ujíždíte na asijské kuchyni, konkrétně na “číně”, musíte si dát pozor na glutaman sodný, kterému se v Asii říká pátá chuť. V asijské kuchyni je nesmírně oblíbený a dává jídlu charakteristický výrazný šmrnc. Má ale nepříznivé účinky na cévní systém a s tím se pojí i bolest hlavy. S glutamanem se můžete setkat i v hluboko zmrazených potravinách a slaných pochutinách.
“Lajtku” už nepijte
S bolestmi hlavy se můžete častěji setkávat i tehdy, patříte li mezi milovníky limonád. Je jedno, jestli volíte light varianty, stejně vám sycené nápoje k pohodě nepřidají. Naopak, ty které jsou “bez cukru” bývají slazené asparamem, umělým sladidlem, které umí spustit migrénu epických rozměrů. Raději tedy plechovku v kabelce vyměňte za lahev čisté vody.
Najeďte na lehký program
A co byste tedy měli jíst, když vás bolí hlava? Asi tušíte, že velká nezdravá hostina to nebude, spíše sonda do života asketova. Vzdejte se dochucovadel, jako je bujon v kostce, různé dipy a omáčky z obchodu, dobarvované a průmyslově zpracované jídlo nebo koření. Pozor také na úpravu jídla, lepší dušené než smažené a lepší doma než v restauraci a fast foodu.
Tušíte správně, že tím pravým ořechovým bude lehká strava se zeleninou, libovým masem a minimem soli.
Mohlo by vás také zajímat:
autor: KU