23. října 2017 10:07
Martina ČerňanskáChcete to nejlepší pro vaše zdraví? Jezte sezonně!
Regály v obchodech praskají ve švech pod tíhou všelijakých exotických plodů, které zcela neodpovídají našim zeměpisným šířkám a podnebí. Je dobré je jíst?
Jste radostí bez sebe, že si můžete pošmáknout na citrusech, i když za okny panuje mlha, vychutnat si delikátní mango či kokos, i když zrovna nejste pod palmou? My pro vás máme několik důvodů, proč se mnohonásobně vyplatí jíst sezonně. Možná budete koukat na drát i vy.
Máte teď na podzim chuť na zeleninový salát s okurkou, rajčaty a třeba i s báječným ledovým salátem? Všechny tyto plodiny k nám musí v tomto období vážit dlouho cestu, a co se týká vitamínů a jiných látek, tak jich do těla nedostanete tolik, jako kdybyste si je koupili v létě u českých farmářů nebo je uloupili na zahradě vaší babičky. Kromě jiného se tento zeleninový výběr hodí spíše pro období horkého léta, protože má na organismus ochlazují účinek. A právě na podzim usilujeme o pravý opak. Potřebujeme se zahřát, aby organismus v chladném počasí nenastydl.
Nic moc nesezonní chuť
Když si koupíte rajče v půli prosinci, tak zjistíte, že jeho chuť opravdu nestojí za moc a příště ho v obchodě úspěšně minete. Pěstování ve skleníku je sice parádní objev, ale kýženou chuť vám stejně nenahradí.
Sezonní plody jsou nabité zdravím
Na jednom konci světa se dané plody musejí sklízet ještě nezralé, jiné se zamrazují, aby zvládli dlouhý transport a kvůli těmto aspektům jsou pro organismus jako zdroj živin a vitamínů zcela bezcenné. Místo jahod bez vůně i chuti se raději zakousněte do jablka nebo pozdní hrušky od českých farmářů. Pro tělo tak nemůžete udělat lépe.
Jíst sezonně znamená chovat se ekologicky
Kromě jiných faktorů se chováte také zodpovědně a zeleně k přírodě. Za dopravu z dalekých končin totiž tvrdě platí i životní prostředí, potažmo my všichni. Snižujme proto uhlíkovou stopu.
Podporujte české farmáře
Na farmářských trzích narazíte na to, co vám může česká půda nabídnout. Kromě jiného podporujete také naše zemědělství a lokální prodejce. Co si přát víc?!
Ušetříte
Když budete šilhat po nesezonních plodinách, tak kromě chuťových pohárků, zapláče i vaše peněženka. Sumy za tento luxus nejsou zrovna zanedbatelné.
Jezte a mlsejte s ohledem na podzim a zeměpisnou šířku
Místo domácí rajčatové polévky, uvařte dětem tu z dýně Hokkaido, nastrouhejte jim jablko s mrkví, upečte koláč se švestkami, zakousněte se do slívy jen tak, vychutnejte si burčák, zamilujte si hrozny, místo pomerančového džusu usrkávejte jablečný mošt, ochutnejte domácí šťávu z červené řepy, snídejte teplé obilné kaše se skořicí, dejte zelenou luštěninám a do kuchyně pozvěte cibuli, česnek, zelí, kapustu, mrkev a celer.
Nebojte se tuků
V létě jsme se jim spíše vyhýbali, protože v horku prostě nebyla chuť a spíše jsme toužili po osvěžení. Na podzim je ideální konzumovat tučné ryby jako je losos nebo třeba kapr, upečte si kachnu či husu, nebo si výjimečně dopřejte tradiční svíčkovou s brusinkami a smetanou. Tuky tělo v chladných měsících potřebuje, musí totiž vynaložit mnohem více energie, aby organismus zvládl regulovat ideální tělesnou teplotu. Díky oversize svetrům, kterém můžeme kombinovat s legínami, můžeme nějaké to kilo přibrat. Ale na druhou stranu to nijak nepřehánějte a hodujte jako vždy s rozumem.
Co s jablky?
Máte hromadu jablek a nevíte, co s nimi? Upečte si báječný jablečný závin se skořici, obrácený apple pie, zajděte si k babičce na domácí jablečný kompot s hřebíčkem, usmažte dětem jablečné lívance, nasužte křížaly, které můžete z poloviny namočit v čokoládě, nebo vašim nejmenším naservírujte domácí jablečnou přesnídávku.
Skvělé čaje, které chutnají i pomáhají
Jaký zvolit čaj? Ideální na podzim je například zelený čaj puerh, který jako jeden z mála naše tělo zahřívá. Mimo jiné vsaďte také na odvar ze zázvoru nebo si ze směsi sezonního ovoce připravte pečený čaj. Zcela vám postačí záplava jablek, švestek, hrušek, rozinek, trocha cukru, skořice, badyánu a na ozvláštnění chutě i pár lžic rumu. Jako delikatesu si v neděli připravte domácí horkou čokoládu, kterou dotáhněte v dokonalou, když do ní přidáte trochu pikantního a ohnivého chilli. Přesně tak ji totiž milují v Mexiku.
Vyzkoušejte i další podzimní nápoje, které zahřejí:
Přečtěte si i další podzimní články:
Podobné články
autor: LZ