Ghí: 10 důvodů, proč ho budete milovat
I když přepuštěné máslo zvané ghí pochází z Indie, kde je součástí ajurvédské medicíny, u nás není žádnou novinkou. Už naše babičky si ho připravovaly. Je totiž skvělé na smažení a vydrží mnohem déle než klasické máslo. Tím ale výčet jeho výhod zdaleka nekončí.
Ghí je čistý máselný tuk nejvyšší kvality získaný přepuštěním čerstvého másla. Neobsahuje žádné mléčné bílkoviny, proto je vhodné i pro lidi s intolerancí laktózy a kaseinu. Stimuluje tvorbu žaludečních kyselin a tím podporuje dobré zažívání a chuť k jídlu. Kyselina máselná působí protizánětlivě ve střevech a pomáhá udržovat hladinu inzulinu. Díky zvýšenému obsahu vitaminů A, D, E a K ghí ocení také lidé trpící záněty zažívacího traktu i alergií na lepek.
Pokud ghí doma ještě nemáte nebo ho vůbec neznáte, máme pro vás deset důvodů, díky kterým určitě stojí za to ho vyzkoušet:
- Trvanlivost Díky odstranění mléčné bílkoviny a odpaření vody má ghí velmi dlouhou trvanlivost bez nutnosti chlazení, takže ho nemusíte dávat vůbec do lednice.
- Nepřepaluje se Ghí má vysoký kouřový bod (až 250 °C, oproti běžným 150–180 °C). Během zahřívání tak nevznikají nestravitelné toxické látky a řízky připravené na přepuštěném másle jsou opravdová lahůdka.
- Chrání střeva Díky kyselině máselné působí ve střevech protizánětlivě a pomáhá udržovat hladinu inzulinu.
- Hubnutí Energie z mastných kyselin, které ghí obsahuje, pomáhá spalovat tuky.
- Detoxikace Mastné kyseliny na sebe vážou toxiny a volné radikály, které následně odvádějí z těla pryč.
- Trávení Ghí stimuluje tvorbu žaludečních kyselin a tím podporuje dobré zažívání a chuť k jídlu.
- Záněty Ghí udržuje zásadité prostředí, čímž zabraňuje vzniku zánětu v těle a usnadňuje hojení.
- Nervy a mozek Omega 6 a omega 3 mastné kyseliny chrání mozek a nervové buňky.
- Cholesterol BIO ghí obsahuje kyselinu linolovou (CLA), která snížuje hladinu cholesterolu, pomáhá odbourávat tělesný tuk, podporuje růst svalové hmoty a funguje též jako antioxidant.
- Kůže Ghí můžete používat i zevně, protože hojí podrážděnou kůži, hydratuje a zvláčňuje.
Kde ho sehnat
Přepuštěné máslo seženete pod názvem ghí nebo například ghíčko v prodejnách se zdravou výživou, farmářskými potravinami a delikatesami. Nebo si ho můžete snadno vyrobit doma, jako to dělávaly naše babičky.