Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat
zpět

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.
zpět

Výpočet ascendentu

Pro výpočet svého ascendentu zadejte datum a čas narození.

Ghí: 10 důvodů, proč ho budete milovat

I když přepuštěné máslo zvané ghí pochází z Indie, kde je součástí ajurvédské medicíny, u nás není žádnou novinkou. Už naše babičky si ho připravovaly. Je totiž skvělé na smažení a vydrží mnohem déle než klasické máslo. Tím ale výčet jeho výhod zdaleka nekončí.
Vydáno: 23.08.2018, Anna Kopečková
Ghí vydrží dlouho i bez lednice
Ghí vydrží dlouho i bez lednice Autor: iStock
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Ghí je čistý máselný tuk nejvyšší kvality získaný přepuštěním čerstvého másla. Neobsahuje žádné mléčné bílkoviny, proto je vhodné i pro lidi s intolerancí laktózy a kaseinu. Stimuluje tvorbu žaludečních kyselin a tím podporuje dobré zažívání a chuť k jídlu. Kyselina máselná působí protizánětlivě ve střevech a pomáhá udržovat hladinu inzulinu. Díky zvýšenému obsahu vitaminů A, D, E a K ghí ocení také lidé trpící záněty zažívacího traktu i alergií na lepek.

Pokud ghí doma ještě nemáte nebo ho vůbec neznáte, máme pro vás deset důvodů, díky kterým určitě stojí za to ho vyzkoušet:

  1. Trvanlivost 
    Díky odstranění mléčné bílkoviny a odpaření vody má ghí velmi dlouhou trvanlivost bez nutnosti chlazení, takže ho nemusíte dávat vůbec do lednice. 
  2. Nepřepaluje se
    Ghí má vysoký kouřový bod (až 250 °C, oproti běžným 150–180 °C). Během zahřívání tak nevznikají nestravitelné toxické látky a řízky připravené na přepuštěném másle jsou opravdová lahůdka.
  3. Chrání střeva
    Díky kyselině máselné působí ve střevech protizánětlivě a pomáhá udržovat hladinu inzulinu.

  4. Hubnutí
    Energie z mastných kyselin, které ghí obsahuje, pomáhá spalovat tuky.
  5. Detoxikace
    Mastné kyseliny na sebe vážou toxiny a volné radikály, které následně odvádějí z těla pryč.
  6. Trávení
    Ghí stimuluje tvorbu žaludečních kyselin a tím podporuje dobré zažívání a chuť k jídlu.
  7. Záněty
    Ghí udržuje zásadité prostředí, čímž zabraňuje vzniku zánětu v těle a usnadňuje hojení.
  8. Nervy a mozek
    Omega 6 a omega 3 mastné kyseliny chrání mozek a nervové buňky.
  9. Cholesterol
    BIO ghí obsahuje kyselinu linolovou (CLA), která snížuje hladinu cholesterolu, pomáhá odbourávat tělesný tuk, podporuje růst svalové hmoty a funguje též jako antioxidant.
  10. Kůže 
    Ghí můžete používat i zevně, protože hojí podrážděnou kůži, hydratuje a zvláčňuje.

Kde ho sehnat

Přepuštěné máslo seženete pod názvem ghí nebo například ghíčko v prodejnách se zdravou výživou, farmářskými potravinami a delikatesami. Nebo si ho můžete snadno vyrobit doma, jako to dělávaly naše babičky. 

Článek je zařazen v: ghí, přepuštěné máslo, smažení, laktóza
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama