Medovina jako lék: Jeden z nejstarších alkoholických nápojů funguje jako přírodní antibiotikum a uklidňuje nervy

Původní název medoviny údajně pochází z gaelštiny a tímto jemně nasládlým mokem se posilovali už staří Vikingové. I když není v našich končinách v zimě tak populární, jako například svařené víno nebo punč, stojí za to si ji občas dopřát. Už proto, že je považována za přírodní antibiotikum a má pozitivní vliv na tělesné i duševní zdraví.

Z dutin stromů až na královský stůl

Medovina je už od těch nejstarších dob považována za nápoj života, odvahy a síly. Říká se, že jde o nápoj starší, než je lidstvo samo. Podle legend její kouzlo znali už antičtí bohové či naši předci, a to před více než 20 000 až 40 000 lety. První zmínky směřují do Afriky, konkrétně do dutin baobabů, které údajně obsazovaly včely v obdobích sucha. Po tom, co sucho vystřídaly deště, se med smíchal s vodou a kvasinkami z přírody, vzniklá směs fermentovala a světlo světa spatřil jeden z nejstarších alkoholických nápojů – medovina. Ta byla už od středověku považována za symbol hojnosti a prosperity, ne nadarmo se tak stala oblíbeným nápojem králů a šlechty.

ZÁZRAČNÝ MED: CO DOKÁŽE S PLETÍ, VLASY A NEHTY?

Svatební dar přinášející plodnost

Kromě toho patřila medovina také mezi časté svatební dary novomanželům. Ti ji dostávali v takovém množství, aby jí měli dost po celý měsíc. Tato tradice dala vzniknout výrazu „medové týdny“, kdy novomanželé pili medovinu každý den, díky čemuž měli přinést své rodině plodnost a hojnost. Od těch, kterým se do roka narodil syn, dostali tehdejší výrobci medoviny štědrou odměnu. Způsob výroby medoviny byl prostý. Před několika sty lety se med z pláství dostával pomocí teplé vody a ze zbytků medu a vody vznikla medovina. Později byl objeven nový, mechanický způsob louhování medu z pláství, který nezanechával téměř žádné zbytky medu a medovina se tak začátkem 19. století pomalu vytrácela. Dnes ji má většina z nás spojenou se zimním obdobím a atmosférou vánočních trhů.

Tradiční postupy v kombinaci s moderními technologiemi

S tím, jak v posledních letech narůstá počet včelařů, začíná se vracet také medovina, nápoj bohů. Dávné postupy vystřídaly moderní technologie, někteří se ale i přesto drží tradičních a osvědčených receptů. „Medovinu připravujeme zásadně z českého medu, pocházejícího z Chráněné krajinné oblasti Křivoklátsko. Je vyráběna za studena, podobně jako víno a jak tomu bylo za dob našich předků, přesto s využitím nejmodernějších technologií. Díky tomu si zachová všechny blahodárné účinky medu na naše zdraví,“ potvrzuje Vendula Holibková z rodinné firmy Česká Včela. Ačkoliv jsou k výrobě použity ty nejmodernější technologie, její příprava trvá někdy až půl roku. Po prvotním kvašení, jež zabere přibližně 5 - 7 dní, přichází na řadu zmírnění kvasného procesu, ten je ukončen zhruba po 4 až 7 týdnech. Vznikne základ medoviny, který je stočen do ležáckých tanků. V uzavřených tancích prochází medovina samočistěním a při nízkých teplotách pomalu dozrává. Následně je pomocí bylin a koření doladěna její výsledná chuť.

VÁNOČNÍ MEDOVÉ PERNÍČKY: JEDNODUCHÉ A HNED MĚKKÉ

Působí proti nachlazení, uleví nervům. Jaká další překvapení medovina skrývá?

Medovina má mnoho blahodárných účinků nejen na naše tělesné zdraví, ale také na to duševní. Sklenka dobré medoviny uleví nervům, sníží stres a uvolní napětí. Co dalšího jste o tomto nápoji králů nevěděli?

  • Během válek se medovinou posilovali samotní Vikingové.
  • Podle dochovaných pověstí se podávala bojovníkům po náročném boji, a to zejména proto, aby se urychlilo hojení ran.
  • Antioxidanty obsažené v medovině údajně pozitivně působí proti rakovině tlustého střeva.
  • Je považována za přírodní antibiotikum, příznivě působí nejen proti nachlazení, ale také jako účinná prevence.

Jak ji podávat

Dobrou medovinu není potřeba ničím dochucovat nebo doplňovat, vychutnejte si ji takovou, jaká je. Buď studenou, nebo teplou. Chcete-li ji mít studenou, nechte ji vychladnit v ledniče a před podáváním ji nechte asi 2 minuty ohřát při pokojové teplotě. Máte-li raději teplou, což je i v zimních měsících příjemnější, ohřejte ji na teplotu 50 - 55 °C. Rozhodně ji nezahřívejte na vyšší teplotu, zpěnila by a přišli byste zbytečně o část její výborné chuti.


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 19. 3. 2024

Jste nadaní způsobem, o kterém ani nevíte, Berani. Dnes možná tento dar nečekaně odhalíte. Možná si na okraj vzkazu pro přítele načmáráte hloupou kresbu. Její zkoumání odhalí nápad, který by se hodil na ilustraci dětské knížky. Možná jsou i jiné věci, které byste mohli ve svém životě dělat. Prozkoumejte další možnosti na internetu.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.