26. dubna 2017 06:00
Martina ČerňanskáNadopujte se antioxidanty! Tato zelenina vám jich dá nejvíce
Abyste byli zdraví a fit, musíte mít dostatečný přísun vitaminů, minerálů a antioxidantů. Tentokrát se zaměříme na poslední jmenované – antioxidanty. Proč jsou tak důležité? A kde jich najdeme nejvíce?
Antioxidanty jsou látky, které chrání náš organismus proti tzv. oxidačnímu stresu. Jedná se o děj, kdy vlivem volných radikálů dochází poškozování různých struktur v našem organismu. Tyto volné radikály se vytvářejí při rozkládání různých druhů jídel nebo například při vdechování cigaretového kouře. Za normálních okolností jsou antioxidanty a volné radikály v našem těle v rovnováze. U mnohých z nás ovšem volné radikály vítezí nad antioxidanty. Je proto velmi důležité antioxidanty tělu doplňovat. Nejsnažší cesta, jak tyto zdravé látky do těla dostat, je v podobě potravin. V následujících 4 potravinách je opravdu hodně:
Rajčata
Rajčata. Foto: istock.com
Rajčata získavají svou červenou barvu právě díky antioxidantům a jsou jedním z jejich nejlepších zdrojů. Dokonce lidé, kteří jedí velká množství rajčat, jsou dle studií méně náchylní rakovině. Pokud si tuto oblíbenou zelenin dopřáváte rádi v italském stylu a poléváte si ji olivovým olejem, tím lépe! Olivový olej totiž pomáhá tělu rychleji vstřebat živiny obsažené v rajčatech. Rajčata jsou také dobrým zdrojem vitaminu C, draslíku a dalších živin.
Kapusta
Kapusta. Foto: istock.com
Tato květnaná zelenina obsahuje více než 11 000 antioxidantů, mezi nimi i flavonoidy a kartenoidy, což jsou antioxidanty, které pomáhají proti rakovině. Tyto látky také zvyšují hladinů beta-karotenu v krvi, což napomáhá ke zdravějším očím a srdci. A co víc, kapusta má vysoký obsah vitaminu K a esenciálných mastných kyselin!
Lilek
Lilek. Foto: istock.com
Tato zakulacená tmavá zelenina byla podrobena testům a vyšla s obsahem antioxidantů jako jedna z nejlepších. Obsahuje totiž kyselinu chlorogenovou, jeden z nejsilnějších antioxidantů v zelenině vůbec. Pomáhá proti poškození buněk, chrání před infekcí a napomáhá k udržování správné hladiny cholesterolu!
Fazole
Fazole. Foto: istock.com
Fazole, ať už černé, červené, nebo bílé, jsou skvělým zdrojem antioxidantů. Jediná plechovka červených fazolí obsahuje přes 13 000 antioxidantů. Nejmenší obsah antixodiantů mají fazole černé, přesněji 4000, ale to stále není dávka, která by byla nízká. A navíc fazole mají nízký obsah tuku a cholesterolu, ale mají vysoký podíl bílkovin a vlákniny. Tím pádem vás dostatečně zasytí a pomáhají k lepšímu zažívání.
A jejich servírování není vůbec složité. Můžete si je přidat do vašeho oblíbeného salátu nebo je rozmixovat na omáčku.
Mohlo by vás také zajímat:
-mm-