Nejlepší potravina na konci zimy? Klíčky!
Příznivé účinky čerstvých klíčků jsou známé již od dob staré Číny a Egypta. Ukrývají v sobě vysoký obsah vitamínů, minerálů, antioxidantů i proteinů, a jsou dokonce zdravější než běžná zelenina!
Salátové klíčky zabezpečují příjem velkého množství čisté energie. Samotné semínko totiž obsahuje dostatek sil, aby bylo schopné samo ze sebe, jen za pomoci příznivých vlivů prostředí, vyplodit novou rostlinku. Klíčením se maximalizuje využitelnost minerálů a stopových prvků rostliny. Vytvářejí se tak enzymy, které jsou důležité pro stavbu a správné fungování lidského organismu.
Naberte energii z klíčků
Čerstvé salátové klíčky obsahují velmi málo kalorií, jsou zdrojem antioxidantů, proteinů a minerálů. Jsou bohaté na vápník, železo, draslík, selen, zinek a mnoho dalších prvků a vitamínů tolik důležitých pro náš organismus. Dovedete si tak představit jakou výživovou bombu představuje salát připravený z jedné hrstky salátových klíčků?
Po dlouhých zimních měsících nám v těle chybí hodně látek, které díky této vitamínové bombě můžeme lehce dostat zpět do těla a připravit se nejen skvěle na léto do plavek, ale získat tak spoustu hodnotné energie, kterou jsme za poslední měsíce bez slunce a čerstvých potravin ztratili. Salátové klíčky navíc dodávají zelený chlorofyl, který je velmi ceněný pro své detoxikační účinky.
Pro zdraví i na hubnutí
Navzdory všem těmto nesporným výhodám salátové klíčky stále ještě nepatří mezi běžné položky českého nákupního košíku. Z našich jídelníčků se vytrácí pestrost a čerstvost, kterou mikrosalátky z bioklíčků v naší stravě ideálně doplňují. Není tedy divu, že statistiky měřící obezitu naší společnosti jsou velmi nepříznivé. 17 procent dospělé populace České republiky trpí obezitou a téměř 35 procent má nadváhu. O to více tento smutný výsledek doplňuje fakt, že do statistiky jsou zařazeny i děti. A přitom stačí přidat ke svým oblíbeným chutím tento zázrak přírody, který podle výzkumů obsahuje 20krát více vitamínů než běžná zelenina.
Foto: Shutterstock
Co s nimi
Salátové klíčky nejsou vůbec náročné na přípravu. Můžete je použít samostatně na salát nebo jen tak na chleba s lučinou. Z vyklíčené cizrny je nejlepší pomazánka humus, hrách se výborně hodí na pomazánky, naklíčená ředkvička nebo hořčicová semínka pak skvěle poslouží jako příloha ke grilovanému masu. Pokud nemáte čas na složité přípravy pokrmů, můžete si mikrosalátky vychutnat se svým oblíbeným dresinkem.
Podobné články
Je pravda, že pěstování salátových klíčků vyžaduje velké množství trpělivosti a určitý stupeň profesionality. Ten, kdo nemá trpělivost a ani čas čekat, až se ze semínek začnou klubat zelené klíčky, může nyní již bez problémů najít klíčky v sortimentu větších hypermarketů. Například mikrosalátky Happyeat tvoří sortiment salátových klíčků, jako je mungo, ředkvička, česnek, čočka, cizrna, rukola, řeřicha, vojtěška, brokolice, slunečnice a jejich kombinace. Nejenže se ke spotřebiteli dostanou hned druhý den po sklizni, ale navíc jsou pěstovány v biokvalitě.
Tip na zdravou večeři
Nakrájený chleba zlehka opečte, potřete tenkou vrstvou másla nebo rozmačkaného osoleného avokáda, můžete přidat ještě sýr, a posypte oblíbenou kombinací klíčků.
Foto: Shutterstock