zpět

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.
zpět

Výpočet ascendentu

Pro výpočet svého ascendentu zadejte datum a čas narození.
zpět

Horoskop pro Vás každý týden

Stačí vybrat znamení a zadat Váš email. Jednou týdně vám zašleme horoskop pro vaše znamení.
návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat

Nejzdravější část avokáda? Ta, kterou vyhazujete!

Nejzdravější část avokáda? Ta, kterou vyhazujete!
Autor: Thinkstock Nejzdravější část avokáda? Ta, kterou vyhazujete!
anna kopečková , Vydáno: 05.01.2019
Tohle nesladké ovoce si oblíbila spousta lidí nejen proto, že je dobré. Je také jednou z nejzdravějších potravin naší planety. Přesto odborníci upozorňují, že to, co z avokáda jíme, zdaleka není tak zdravé a výživné, jako část, která běžně končí v odpadkovém koši.

reklama

Avokádo obsahuje 20 vitamínů a minerálů, také poměrně hodně zdravých tuků a kromě toho má i velmi široké použití. Ať už z něj připravujete salát, guacamole nebo třeba toasty, nejspíš postupujete stejným způsobem, jako všichni ostatní. Avokádo podélně rozkrojíte, oddělíte od sebe obě půlky, odstraníte pecku a vydlabete lžící měkkou dužninu. A právě pecku spolu se slupkou pak vyhodíte. Ukazuje se ale, že je to chyba. Právě pecka je doslova nadupaná zdravím a je samozřejmě jedlá.

Proč je tak zdravá?

Podle magazínu One Green Planet pecka obsahuje nejvíce antioxidantů z celého avokáda (70 %), včetně tolik ceněných polyfenolů, které obsahuje také zelený čaj a kterým se připisuje významná role v prevenci nádorových onemocnění. Kromě toho je pecka plná rozpustné vlákniny a zdravých olejů. Právě tyto oleje dokážou zázraky s vaší stárnoucí pletí a vráskami a díky nim budete mít lesklé a zdravé vlasy.

ThinkstockPhotos-56568745 Foto:

 

Jak do ní

Avokádová pecka je celkem tvrdá a kdybyste ji zkoušeli rozkousnout, váš zubař by vás moc nepochválil. Pokud ji chcete využít, je nejlepší rozkrojit ji na čtvrtiny, což je jednodušší, než si myslíte, a pak ji rozdrtit v robotu na prášek. Ten pak můžete přidat třeba do ranního smoothie. Na jednu porci úplně stačí prášek z půlky pecky. A protože je prášek trochu hořký, je lepší přidávat ho do chuťově výraznějších jídel a nápojů.

reklama

Související témata: rakovina , avokádo , vlasy , vrásky , tuky

reklama

Přečtěte si také

reklama