Celebrity

16. července 2023 14:00

Marie Makovská

Zemřela herečka Jane Birkin. Inspirovala k výrobě kabelky, kterou si oblíbil svět

Ve věku 76 let zemřela anglicko-francouzská zpěvačka a herečka Jane Birkin, informovala o tom francouzská média. Hvězda, která inspirovala k návrhu kabelky Hermès Birkin, byla proslulá svým nápadným vzhledem, romantickými aférkami a smyslem pro módu.

Jak uvedla BFM TV, Jane Birkin našel její pečovatel u ní doma, příčina úmrtí je zatím neznámá. Zpěvačka byla v poslední době nucena odložit několik koncertů po tom, co si v březnu 2022 zlomila rameno. Před tím už jich několik rušila také ze zdravotních důvodů, a to kvůli prodělané mrtvici v roce 2021.

Zpočátku si získala svou slávu díky svému vztahu (na plátně i mimo něj) s umělcem Sergem Gainsbourgem (†62), který zemřel v roce 1991. Byl to skladatel, zpěvák, herec i režisér, všestranně nadaný a považovaný také za velkého bouřliváka a provokatéra. Mezi nejznámější patří jejich francouzský duet Je T'aime... Moi Non Plus z roku 1968.

Dvojice se setkala při společném hraní ve francouzské satirické romantické komedii Slogan z roku 1969 a ve stejném roce vydala debutové album. Po jejich rozdělení v roce 1980 Birkin pokračovala v kariéře, objevila se v několika filmech a nahrála řadu sólových alb.

Přečtěte si také: Punk, aktivismus i slavné filmové šaty. Čím Vivienne Westwood dobyla módní svět?

Dědictvím Jane Birkin je jméno za ikonickou kabelkou Hermés Birkin, která vznikla v roce 1983. Ty se nyní dají koupit v řádech za statisíce korun až po miliony. Nejdražší kabelka od značky Hermès se prodala v roce 2019 za astronomických 500 000 amerických dolarů (zhruba 11,1 milionu korun). Lidé do nich tak investují a mnozí nákup Birkin kabelky považují za mnohem lepší investici, než je například koupě nemovitosti.

Victoria Beckham jich údajně vlastní více než 100. Hodnota její osobní sbírky se odhaduje na 2 miliony dolarů. Nicméně za největší sběratelku na světě je považována Jamie Chua ze Singapuru s 200 Birkin kabelkami.

Vznik ikonické tašky

Jane byla známá tím, že s sebou všude nosila proutěný košík a dávala do něj úplně všechno. Jednou si při letu z Paříže do Londýna sedla vedle vedoucího představitele značky Hermès, Jeanse-Louisse Dumasse a postěžovala si, že nemůže najít vhodnou víkendovou tašku, která by se jí líbila. Dvojice strávila let skicováním všech možných návrhů kabelek, které by ženám vyhovovaly.

O rok později představil Jeanse-Louisse Dumass Jane kabelku Birkin, která měla prostorný ale zato propracovaný kožený design, ideální pro denní nošení. Kapsy na Birkin byly navrženy funkčně tak, aby byly pevně utěsněny a nic z nich nemohlo vypadnout. Společnost Hermès začala vyrábět tyto tašky v Paříži z prvotřídních materiálů, jako je telecí kůže, kůže z aligátora nebo pštrosa. Tak je tomu dodnes a každý kousek je vyráběn ručně. Řemeslníci musí dlouhé roky trénovat, aby se mohli stát součástí výroby této ikonické kabelky, kterou jste mohli vidět například i v legendárním seriálu Sex ve městě.

Zdroj: news.sky.com, refresher.cz

Sdílejte článek
Štítky Paříž kabelka herec Sex ve městě Victoria Beckhamová Jane Birkinová Hermès

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 27. 7. 2024

Řiďte se svými instinkty a neuděláte chybu, Berani. Možná se budete muset vzdát kontroly a odložit logické myšlení. Nechte se unášet větrem. Prozkoumejte své pocity a to, jak je ovlivňují ostatní. Dnes bude téměř nemožné upevnit nějaké plány. Raději prozkoumejte možnosti a porovnejte se s ostatními. Nezaškatulkujte se do jednoho způsobu myšlení.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.