Celebrity

16. července 2023 14:00

Marie Makovská

Zemřela herečka Jane Birkin. Inspirovala k výrobě kabelky, kterou si oblíbil svět

Ve věku 76 let zemřela anglicko-francouzská zpěvačka a herečka Jane Birkin, informovala o tom francouzská média. Hvězda, která inspirovala k návrhu kabelky Hermès Birkin, byla proslulá svým nápadným vzhledem, romantickými aférkami a smyslem pro módu.

Jak uvedla BFM TV, Jane Birkin našel její pečovatel u ní doma, příčina úmrtí je zatím neznámá. Zpěvačka byla v poslední době nucena odložit několik koncertů po tom, co si v březnu 2022 zlomila rameno. Před tím už jich několik rušila také ze zdravotních důvodů, a to kvůli prodělané mrtvici v roce 2021.

Zpočátku si získala svou slávu díky svému vztahu (na plátně i mimo něj) s umělcem Sergem Gainsbourgem (†62), který zemřel v roce 1991. Byl to skladatel, zpěvák, herec i režisér, všestranně nadaný a považovaný také za velkého bouřliváka a provokatéra. Mezi nejznámější patří jejich francouzský duet Je T'aime... Moi Non Plus z roku 1968.

Dvojice se setkala při společném hraní ve francouzské satirické romantické komedii Slogan z roku 1969 a ve stejném roce vydala debutové album. Po jejich rozdělení v roce 1980 Birkin pokračovala v kariéře, objevila se v několika filmech a nahrála řadu sólových alb.

Přečtěte si také: Punk, aktivismus i slavné filmové šaty. Čím Vivienne Westwood dobyla módní svět?

Dědictvím Jane Birkin je jméno za ikonickou kabelkou Hermés Birkin, která vznikla v roce 1983. Ty se nyní dají koupit v řádech za statisíce korun až po miliony. Nejdražší kabelka od značky Hermès se prodala v roce 2019 za astronomických 500 000 amerických dolarů (zhruba 11,1 milionu korun). Lidé do nich tak investují a mnozí nákup Birkin kabelky považují za mnohem lepší investici, než je například koupě nemovitosti.

Victoria Beckham jich údajně vlastní více než 100. Hodnota její osobní sbírky se odhaduje na 2 miliony dolarů. Nicméně za největší sběratelku na světě je považována Jamie Chua ze Singapuru s 200 Birkin kabelkami.

Vznik ikonické tašky

Jane byla známá tím, že s sebou všude nosila proutěný košík a dávala do něj úplně všechno. Jednou si při letu z Paříže do Londýna sedla vedle vedoucího představitele značky Hermès, Jeanse-Louisse Dumasse a postěžovala si, že nemůže najít vhodnou víkendovou tašku, která by se jí líbila. Dvojice strávila let skicováním všech možných návrhů kabelek, které by ženám vyhovovaly.

O rok později představil Jeanse-Louisse Dumass Jane kabelku Birkin, která měla prostorný ale zato propracovaný kožený design, ideální pro denní nošení. Kapsy na Birkin byly navrženy funkčně tak, aby byly pevně utěsněny a nic z nich nemohlo vypadnout. Společnost Hermès začala vyrábět tyto tašky v Paříži z prvotřídních materiálů, jako je telecí kůže, kůže z aligátora nebo pštrosa. Tak je tomu dodnes a každý kousek je vyráběn ručně. Řemeslníci musí dlouhé roky trénovat, aby se mohli stát součástí výroby této ikonické kabelky, kterou jste mohli vidět například i v legendárním seriálu Sex ve městě.

Zdroj: news.sky.com, refresher.cz

Sdílejte článek
Štítky Paříž kabelka herec Sex ve městě Victoria Beckhamová Jane Birkinová Hermès

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 21. 5. 2024

Jste vstřícní, Berani, ale ve vztazích si často pletete pomáhání s výchovou. Máte tendenci se hodně obětovat. Dnes se možná naučíte říkat ne, když budete mít pocit, že váš partner překročil hranice toho, co mu můžete dát. Pokud to uděláte, možná znovu objevíte něco podstatného, co jste možná cestou ztratili – své ego.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.