Punk, aktivismus i slavné filmové šaty. Čím Vivienne Westwood dobyla módní svět?

Vzpomínka na Vivienne Westwoodovou

Celý módní svět 29. prosince roku 2022 zasáhla velmi smutná zpráva o úmrtí návrhářky Vivienne Westwood. Módní ikona, královna punku a zejména dáma, kterou zůstala až do posledních dní svého života, odešla ve věku 81 let. Její přehlídky, kampaně a modely se neodmyslitelně zapsaly do historie. Podívejte se na zásadní počiny, které definovaly její kariéru.

Dáma Vivienne Isabel Westwood až do posledních chvil svého života pracovala na věcech, jež milovala. Během pamětihodných pěti desetiletí v oboru způsobila revoluci v módním prostředí, a to zejména v Londýně v polovině 70. let. Ovlivnila mnoho významných hvězd, návrhářů, stylistů i modelek.

Jak to vše začalo?

Rok 1971 se stal historickým milníkem v kariéře Vivienne Westwood. S manželem, manažerem kultovní punkové skupiny Sex Pistols Malcolmem McLarenem (†64), si společně otevřeli obchod s oděvy a doplňky Let It Rock na King’s Road v anglické Chelsea. Vzhledem k velkému úspěchu, za kterým stála především slavná kapela, která jejich módní značku propagovala, byl butik v roce 1974 přejmenován na Sex. Malcolm oblečení navrhoval a Vivienne ho šila.

Dominantou byly výrazné barvy, potrhané látky, hroty, spínací špendlíky, řetězy, obojky a nápisy „SEX“. Provokovali, vyvolávali bouřlivé reakce, ale také se podíleli na změně, k níž inspirovali i veřejnost. Svým přístupem si získali velké množství fanoušků a díky propojení se Sex Pistols dosáhli takřka dokonalé symbiózy módy a hudby. Později se jejich cesty rozešly a Vivienne Westwood spolupráci s McLarenem ukončila. V 80. letech návrhářka málem zkrachovala, nakonec ale vše ustála a svými modely určovala trendy tehdejší doby.

Od punku k aktivismu

Vivienne se postupně stala uznávanou a velice vlivnou módní návrhářkou. Od punku se přeorientovala k romantismu a inspirovala se dobovými oděvy, kterým následně dala novou podobu. Její modely nikdy nebyly „pouze“ oblečením, snažila se jejich prostřednictvím vyjádřit svůj názor a vystihnout klima doby.

Od roku 2000 využívala své přehlídky a kolekce jako politickou platformu, zejména pokud šlo o ekologii a záchranu planety. „Mojí prioritou je nyní změna klimatu, nikoli móda,“ uvedla v roce 2014 v rozhovoru pro deník The Guardian.

V roce 1993 se provdala za rakouského módního návrháře Andrease Kronthalera (56), který jí stál po boku do posledních chvil života. „Budu pokračovat s Vivienne ve svém srdci. Pracovali jsme až do konce a ona mi dala spoustu věcí, s nimiž jsem mohl tvořit. Děkuji, miláčku,“ citoval Viviennina manžela web Metro.co.uk.

Nezapomenutelné momenty z přehlídek

Jak už bylo zmíněno, Vivienne na svých módních přehlídkách ráda upozorňovala i na jiná témata než jen na módu. Vyjadřovala své názory na environmentální problémy i politickou situaci. V roce 2006 jí bývalá královna Alžběta II. (†96) udělila za zásluhy o módu druhý nejvyšší stupeň Řádu britského impéria, čímž si vysloužila titul dáma (ekvivalent pro sira u muže). Její přehlídky byly nezapomenutelné, i proto se v jejích originálních outfitech toužila předvést každá modelka.

Mezi oblíbenkyně Vivienne patřily například Kate Moss (48), která se na přehlídce Erotic Zones SS95 po mole procházela nahoře bez a lízala při tom zmrzlinu, či Naomi Campbell (52), jež na přehlídce uklouzla na devíticentimetrových podpatcích. Hvězdou jedné z návrhářčiných kolekcí se stala i herečka a modelka Pamela Anderson (55).

Šaty pro hrdinku ze Sexu ve městě oblékla i Simona Krainová

Vivienne Westwood se zapsala i do filmové historie. Její návrh svatebních šatů pro Carrie Bradshaw v podání Sarah Jessicy Parker (57) se objevil v prvním filmovém zpracování oblíbeného seriálu Sex ve městě v roce 2008 a stal se ústředním bodem snímku.

Ikonické šaty měla o rok později možnost obléknout i česká modelka Simona Krainová (49), která módní skvost předvedla na přehlídce na Slovensku k příležitosti 79. narozenin britské návrhářky.

Jedna z nejlepších a nejextravagantnějších módních návrhářek se zapsala do mnohých srdcí. Byť nás koncem roku opustila, její odkaz bude žít dál.


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 26. 4. 2024

Je jistě jasné, že svým činům věříte, Berani. Necítíte žádný strach ani pochybnosti, když postupujete ke svým cílům a plujete po klidném moři pod jasnou oblohou. Tato nová atmosféra je pravděpodobně výsledkem vašeho obnoveného odhodlání. Za své úspěchy se rozhodně odměňte, ale s pořádnou oslavou byste měli ještě pár dní počkat.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.