Zemřela Iris Apfel. Módní ikona proslulá extravagantním stylem se dožila 102 let

Iris Apfel proslula svým drzým bohémským stylem, mísícím hippie vintage a haute couture. Milovala poklady z bleších trhů a libovala si v rozporech. Zemřela 1. března doma v Palm Beach na Floridě ve věku 102 let.

Smrt Iris Apfel potvrdil mluvčí Stu Loeser, jak uvedl The New York Times. I ve svých letech udávala trendy plné křiklavých barev, skoro až neuctivých kompletů a kombinací. Byla vysoká a hubená, s krátkými stříbrnými vlasy a vyčnívala mezi modelkami na Fashion Weeks. Mnozí ji nazývali křiklavou, výstřední, bizarní, dokonce i vulgární. Naprosto typické pro ni byly ruce plné náramků a obrovské brýle. Výrobce hraček Mattel podle ní dokonce udělal speciální edici panenky Barbie.

Ještě v neuvěřitelných 97 letech dostala nabídku od agentury IMG Models, aby se pro ni stala profesionální modelkou. Agentura zastupuje například Gigi Hadid a další světoznámé hvězdy. Milovala design a styl, kterým věnovala celý svůj profesní život. Podílela se mimo jiné na zvelebování Bílého domu nebo pracovala pro Estée Lauder, zakladatelku známé kosmetické společnosti.

Přečtěte si také: Punk, aktivismus i slavné filmové šaty. Čím Vivienne Westwood dobyla módní svět?

Nesmíme opomenout ani jejího manžela Carla Apfela, se kterým založila značku Old World Weavers, která prodávala a restaurovala textilie, včetně mnoha v právě již zmíněném Bílém domě. Apfelovi prohledávali muzea a bazary po celém světě, aby našli textilní vzory. Pravidelně také doplňovala své obrovské sbírky kousků v šatnících ve svém bytě na Park Avenue na Manhattanu. „Když se neoblékáte jako všichni ostatní, nemusíte myslet jako všichni ostatní,“ řekla v roce 2011 Apfel pro The New York Times.

Smrt Iris Apfel zasáhla i českou modelku Karolínu Kurkovou, ta na svém profilu na Instagramu sdílela fotografii s textem: „Ikona, navždy mi budeš chybět, Iris.“

„Byla jste umělkyní života. Díky za vaši energii a inspiraci,“ napsal zpěvák Lenny Kravitz, a ke kondolencím se postupně přidávají i další lidé.

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 27. 7. 2024

Řiďte se svými instinkty a neuděláte chybu, Berani. Možná se budete muset vzdát kontroly a odložit logické myšlení. Nechte se unášet větrem. Prozkoumejte své pocity a to, jak je ovlivňují ostatní. Dnes bude téměř nemožné upevnit nějaké plány. Raději prozkoumejte možnosti a porovnejte se s ostatními. Nezaškatulkujte se do jednoho způsobu myšlení.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.