Zemřela Iris Apfel. Módní ikona proslulá extravagantním stylem se dožila 102 let

Iris Apfel proslula svým drzým bohémským stylem, mísícím hippie vintage a haute couture. Milovala poklady z bleších trhů a libovala si v rozporech. Zemřela 1. března doma v Palm Beach na Floridě ve věku 102 let.

Smrt Iris Apfel potvrdil mluvčí Stu Loeser, jak uvedl The New York Times. I ve svých letech udávala trendy plné křiklavých barev, skoro až neuctivých kompletů a kombinací. Byla vysoká a hubená, s krátkými stříbrnými vlasy a vyčnívala mezi modelkami na Fashion Weeks. Mnozí ji nazývali křiklavou, výstřední, bizarní, dokonce i vulgární. Naprosto typické pro ni byly ruce plné náramků a obrovské brýle. Výrobce hraček Mattel podle ní dokonce udělal speciální edici panenky Barbie.

Ještě v neuvěřitelných 97 letech dostala nabídku od agentury IMG Models, aby se pro ni stala profesionální modelkou. Agentura zastupuje například Gigi Hadid a další světoznámé hvězdy. Milovala design a styl, kterým věnovala celý svůj profesní život. Podílela se mimo jiné na zvelebování Bílého domu nebo pracovala pro Estée Lauder, zakladatelku známé kosmetické společnosti.

Přečtěte si také: Punk, aktivismus i slavné filmové šaty. Čím Vivienne Westwood dobyla módní svět?

Nesmíme opomenout ani jejího manžela Carla Apfela, se kterým založila značku Old World Weavers, která prodávala a restaurovala textilie, včetně mnoha v právě již zmíněném Bílém domě. Apfelovi prohledávali muzea a bazary po celém světě, aby našli textilní vzory. Pravidelně také doplňovala své obrovské sbírky kousků v šatnících ve svém bytě na Park Avenue na Manhattanu. „Když se neoblékáte jako všichni ostatní, nemusíte myslet jako všichni ostatní,“ řekla v roce 2011 Apfel pro The New York Times.

Smrt Iris Apfel zasáhla i českou modelku Karolínu Kurkovou, ta na svém profilu na Instagramu sdílela fotografii s textem: „Ikona, navždy mi budeš chybět, Iris.“

„Byla jste umělkyní života. Díky za vaši energii a inspiraci,“ napsal zpěvák Lenny Kravitz, a ke kondolencím se postupně přidávají i další lidé.

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 2. 5. 2024

Berani, pozorně poslouchejte, když dnes dostáváte pokyny. Vaše mysl nemusí být tak bystrá jako obvykle. Pokud si nedáte pozor, mohli byste se vydat špatnou cestou a nakonec začít úplně od začátku. Nestyďte se ani se nestyďte klást otázky. Vždy je lepší se zeptat, než udělat zbytečnou chybu. Postupujte pomalu a metodicky a zvládnete to.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.