Zemřela jedna z nejvýznamnějších poválečných hereček. Jana Hlaváčová se dožila 85 let

Ve věku 85 let zemřela legendární česká herečka Jana Hlaváčová. Během své bohaté kariéry ztvárnila na divadelních prknech, ve filmu i v televizi desítky rozmanitých postav. V posledních letech ji sužovala zrádná Parkinsonova choroba.

„Krátce před půlnocí ze soboty na neděli zemřela Jana Hlaváčová,“ potvrdil Blesku mluvčí Národního divadla Tomáš Staněk. Od roku 2013 se téměř neobjevovala na veřejnosti. Její špatný zdravotní stav v roce 2019 těžce podryla smrt manžela. Od té doby herečka ztratila chuť žít.

Pro diváky byla vždy velkým lákadlem, ať už hrála v Národním divadle, nebo v Divadle na Vinohradech, do divadla se chodilo často kvůli ní. S noblesou zvládala komedie i dramata a díky svému zajímavému a kultivovanému hlasu se výrazně prosadila i v dabingu a rozhlase.

Kvůli vážné chorobě žila roky v ústraní

Jana Hlaváčová žila v domě se svou dcerou, herečkou Bárou Munzarovou a jejím manželem, hercem Martinem Trnavským. Oba se o ni vzorně starali. Každý den  jí byla nablízku také pečovatelka. V posledních letech téměř nechodila ven.

„Nemůžu už nic, zdraví neslouží a jsem k ničemu. Bez cizí pomoci se neobejdu a skoro celý den prospím. Tam kam nutně potřebuju, jako je toaleta, tam si s pomocí chodítka dojdu. Jinak je ze mne opravdu ležák. Proto nikam nechodím, nevylezu prostě vůbec ven. A stejně ani nemám moc chuť s nikým mluvit,“ prozradila před časem Blesku.

Přečtěte si také: Luděk Munzar dlouho nemohl přijít na jméno Miroslavu Donutilovi. Co si udělali?

Významné role

Jana Hlaváčová měla už odmalička jasno, že chce být herečkou. Už na základní škole navštěvovala divadelní kroužek a jako gymnazistka statovala v pražských divadlech. Její první rolí na prknech „zlaté kapličky byla Maggie v Millerově hře Po pádu a následovaly desítky dalších slavných postav.

Diváci Hlaváčovou znají také z televize (například Ikarův pád, Tažní ptáci, V zámku a podzámčí, Ohnivé ženy či seriály Dnes v jednom domě, Hraběnky či Dokonalý svět). Známá je také jako zdravotní sestra Tonička z „básnických“ filmů.

Podívejte se také, jak herečka Bára Munzarová vzpomíná na tatínka:

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 5. 5. 2024

Vaše intuice je na vysoké úrovni, Berani, ale možná nejste schopni pochopit, jaké psychické vjemy dostáváte. Emoce, obrazy a symboly, které zachytíte od druhých a z astrální roviny, mohou být nejasné a snadno si je vyložíte špatně. Mohou však být důležité. Zapište si je a podívejte se na ně třeba za den. Pak byste jim měli být schopni porozumět.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.