Smutné stáří Jany Hlaváčové: Kvůli nemoci žila roky v ústraní, bez pomoci se neobešla

Legendární herečka Jana Hlaváčová svět navždy opustila ve věku 85 let. V posledních letech bojovala s Parkinsonovou chorobou, kvůli které byla odkázaná na pomoc druhých. Pohybovala se jen s pomocí chodítka a sama nepřekročila práh domu. Po smrti manžela Luďka Munzara (†85) téměř ztratila chuť žít.

„Krátce před půlnocí ze soboty na neděli zemřela Jana Hlaváčová,“ potvrdil Blesku mluvčí Národního divadla Tomáš Staněk. Od roku 2013 se téměř neobjevovala na veřejnosti. Její špatný zdravotní stav v roce 2019 těžce podryla smrt manžela. Od té doby herečka ztratila chuť žít.

Čtěte také: Zemřela jedna z nejvýznamnějších poválečných hereček. Jana Hlaváčová se dožila 85 let

O Hlaváčovou se starala dcera Bára Munzarová

Jana Hlaváčová žila v domě se svou dcerou, herečkou Bárou Munzarovou a jejím manželem, hercem Martinem Trnavským. Oba se o ni vzorně starali. Každý den jí byla nablízku také pečovatelka. V posledních letech herečka téměř nechodila ven.

„Nemůžu už nic, zdraví neslouží a jsem k ničemu. Bez cizí pomoci se neobejdu a skoro celý den prospím. Tam, kam nutně potřebuji, jako je toaleta, tam si s pomocí chodítka dojdu. Jinak je ze mne opravdu ležák,“ prozradila před časem Blesku s tím, že nikam nechodí a nemá chuť s nikým mluvit.

„Maminka se má dobře a myslím si, že si tu péči tak trošku lišácky užívá. Že by ještě všechno do jisté míry zvládala sama, ale ta péče kolem je nastavená a ona velmi dobře ví, že jak celý život dřela na milion procent a ještě víc, teď si to vyvažuje. Jsem vlastně strašně ráda, že jí to můžeme dopřát,“ objasnila před časem dcera Jany Hlaváčové s tím, že se o maminku stará vždy s láskou.

Na manžela denně vzpomínala

Hlaváčová si ráda připomínala filmy, které natočila se svým milovaným manželem Luďkem Munzarem, po jehož boku prožila krásných více než padesát let. Legendární herečka ztvárnila například nezapomenutelnou roli ve filmu Jak básníkům chutná život, kde hrála zdravotní sestřičku Toničku.

Řada hlášek z jejích úst za tu dobu zlidověla. „Celý život jsem hrála spíše v dramatických či psychologických hrách, což je velice zábavné a zajímavé, protože člověk chtě nechtě přemýšlí i o sobě, o svém vztahu ke světu a věcem, které se v něm dějí. Já jsem ale byla hrozně vděčná a překvapená, že mi režisér Dušan Klein Toničku svěřil,“ prozradila o své roli kdysi v rozhovoru pro Deník.

Mezi její nejslavnější divadelní role patří například Raněvská z Višňového sadu, Kněžna v Jiráskově Licerně, Gertruda v Hamletovi, Emilie Marty ve Věci Makropulos či Hippodamie v trilogii Jaroslava Vrchlického. Diváci Hlaváčovou mohou znát také z televize (například Ikarův pád, Tažní ptáci, V zámku a podzámčí, Ohnivé ženy či seriály Dnes v jednom domě, Hraběnky či Dokonalý svět). Za svůj život se objevila ve více než sto padesáti rolích.

Podívejte se také, jak herečka Bára Munzarová vzpomíná na tatínka:

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 4. 5. 2024

Berani, dnes se možná nebudete moci soustředit na práci. Vaše hlava může být v oblacích a váš smysl pro detail vás může poněkud zklamat. Netřeba dodávat, že tento den není vhodný k tomu, abyste se pouštěli do nových, obtížných nebo komplikovaných úkolů. Soustřeďte se na rutinní činnosti, které zvládnete bez přemýšlení. Takto zvládnete celý den, aniž byste se z toho zbláznili.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.