Celebrity

7. května 2023 08:55

ČTK , Gabriela Kolinová

Zemřela operní hvězda a noblesní dáma Soňa Červená. Zahrála si i v mnoha filmech

V požehnaném věku 97 let zemřela celosvětově uznávaná operní pěvkyně a herečka Soňa Červená. Velkou slávu jí přinesla role Carmen, kterou zpívala po své emigraci ve významných operních domech po celém světě. Červená začínala v divadle po boku Voskovce a Wericha. Zahrála si i s Vlastou Burianem. Ztvárnila i několik nezapomenutelných filmových rolí. Pro kulturní scénu je její odchod velkou ránou.

Informaci o smrti Soni Červené sdělili ČTK zástupci Národního divadla. Operní pěvkyně zemřela v neděli nad ránem v jedné z pražských nemocnic, kde byla již delší dobu hospitalizována.

Soňa Červená byla dcerou známého spisovatele a kabaretiéra Jiřího Červeného, její pradědeček byl zase proslulý výrobce a vynálezce žesťových hudebních nástrojů Václav František Červený z Hradce Králové.

Narodila se v roce 1925 v Praze. Studovala klasický zpěv u profesora Roberta Rosnera, herectví se učila u Lydie Wegenerové. Začínala v Osvobozeném a v karlínském divadle, zahrála si s Janem Werichem či Vlastou Burianem.

Po své emigraci z totalitního Československa v 60. letech zpívala ve významných světových operních domech. V San Francisku byla rekordních 11 sezon. Mimořádné výkony podávala v operách Richarda Wagnera a Leoše Janáčka. Její nejslavnější rolí byla Carmen. Tu zpívala na předních světových scénách více než stopadesátkrát. Přátelila se s Lucianem Pavarottim.

Loni 29. září, krátce po svých 97. narozeninách, Červená vystoupila u příležitosti předsednictví České republiky v Radě EU v Lateránské bazilice v Římě v oratoriu Jana Zástěry Svatá Ludmila jako sólistka v partu sv. Ludmily.

V roce 2004 obdržela jako zvláštní cenu kolegia cenu Thálie, v roce 2011 z rukou ministra kultury medaili Artis Bohemiae Amicis a 28. října 2013 ji prezident Miloš Zeman vyznamenal medailí Za zásluhy. U příležitosti jejích devadesátin jí v roce 2015 tehdejší ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL) udělil titul Dáma české kultury.

Vedle zpěvu se Červená uplatnila i jako herečka. Ve Stavovském divadle vytvořila v režii Roberta Wilsona hlavní roli v Čapkově Věci Makropulos a postavu Dr. Milady Horákové v Březinově Zítra se bude... Zahrála si třeba v komedii Poslední mohykán s Jaroslavem Marvanem. Diváci ji také znají jako Frau König z filmu režiséra Jana Hřebejka Pupendo.

Sdílejte článek
Štítky film divadlo herec Jan Werich Vlasta Burian svatá Ludmila Národní divadlo v Praze Jiří Voskovec Soňa Červená Jiří Červený Václav František Červený Robert Rosner

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 29. 3. 2024

Berani, možná budete muset vědomě upustit od některých svých plánů a nechat vše na náhodě. Prvek neočekávaného vám může docela pomoci, takže s ním pracujte, místo abyste se ho snažili držet na uzdě. Přirozený tok událostí by vás měl dovést k větší svobodě. Používejte svou představivost, místo abyste se zcela spoléhali na mentální procesy, jako je logika.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.