Celebrity

7. května 2023 08:55

ČTK , Gabriela Kolinová

Zemřela operní hvězda a noblesní dáma Soňa Červená. Zahrála si i v mnoha filmech

V požehnaném věku 97 let zemřela celosvětově uznávaná operní pěvkyně a herečka Soňa Červená. Velkou slávu jí přinesla role Carmen, kterou zpívala po své emigraci ve významných operních domech po celém světě. Červená začínala v divadle po boku Voskovce a Wericha. Zahrála si i s Vlastou Burianem. Ztvárnila i několik nezapomenutelných filmových rolí. Pro kulturní scénu je její odchod velkou ránou.

Informaci o smrti Soni Červené sdělili ČTK zástupci Národního divadla. Operní pěvkyně zemřela v neděli nad ránem v jedné z pražských nemocnic, kde byla již delší dobu hospitalizována.

Soňa Červená byla dcerou známého spisovatele a kabaretiéra Jiřího Červeného, její pradědeček byl zase proslulý výrobce a vynálezce žesťových hudebních nástrojů Václav František Červený z Hradce Králové.

Narodila se v roce 1925 v Praze. Studovala klasický zpěv u profesora Roberta Rosnera, herectví se učila u Lydie Wegenerové. Začínala v Osvobozeném a v karlínském divadle, zahrála si s Janem Werichem či Vlastou Burianem.

Po své emigraci z totalitního Československa v 60. letech zpívala ve významných světových operních domech. V San Francisku byla rekordních 11 sezon. Mimořádné výkony podávala v operách Richarda Wagnera a Leoše Janáčka. Její nejslavnější rolí byla Carmen. Tu zpívala na předních světových scénách více než stopadesátkrát. Přátelila se s Lucianem Pavarottim.

Loni 29. září, krátce po svých 97. narozeninách, Červená vystoupila u příležitosti předsednictví České republiky v Radě EU v Lateránské bazilice v Římě v oratoriu Jana Zástěry Svatá Ludmila jako sólistka v partu sv. Ludmily.

V roce 2004 obdržela jako zvláštní cenu kolegia cenu Thálie, v roce 2011 z rukou ministra kultury medaili Artis Bohemiae Amicis a 28. října 2013 ji prezident Miloš Zeman vyznamenal medailí Za zásluhy. U příležitosti jejích devadesátin jí v roce 2015 tehdejší ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL) udělil titul Dáma české kultury.

Vedle zpěvu se Červená uplatnila i jako herečka. Ve Stavovském divadle vytvořila v režii Roberta Wilsona hlavní roli v Čapkově Věci Makropulos a postavu Dr. Milady Horákové v Březinově Zítra se bude... Zahrála si třeba v komedii Poslední mohykán s Jaroslavem Marvanem. Diváci ji také znají jako Frau König z filmu režiséra Jana Hřebejka Pupendo.

Sdílejte článek
Štítky film divadlo herec Jan Werich Vlasta Burian svatá Ludmila Národní divadlo v Praze Jiří Voskovec Soňa Červená Jiří Červený Václav František Červený Robert Rosner

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 27. 7. 2024

Řiďte se svými instinkty a neuděláte chybu, Berani. Možná se budete muset vzdát kontroly a odložit logické myšlení. Nechte se unášet větrem. Prozkoumejte své pocity a to, jak je ovlivňují ostatní. Dnes bude téměř nemožné upevnit nějaké plány. Raději prozkoumejte možnosti a porovnejte se s ostatními. Nezaškatulkujte se do jednoho způsobu myšlení.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.