Celebrity

6. května 2023 11:17

ČTK , Gabriela Kolinová

Zemřela publicistka a bývalá disidentka Petruška Šustrová, bylo jí 75 let

Zemřela Petruška Šustrová

Zemřela publicistka, překladatelka a bývalá disidentka Petruška Šustrová. Bylo jí 75 let. Informovala o tom Knihovna Václava Havla na svém Facebooku. A smutnou zprávu potvrdil i její syn Štěpán Korčiš.

Petruška Šustrová byla nesmazatelně spojena s Lidovými novinami, kam pravidelně psala do sloupky do rubriky Poslední slovo.

Z politických důvodů nedokončila studia oborů dějepis a český jazyk na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy. Podepsala Chartu 77 a v roce 1985 se stala jednou ze jejich mluvčích.

Po konci totality krátce působila na ministerstvu vnitra, poté byla novinářkou a rovněž členkou rady Ústavu pro studium totalitních režimů.

Proti totalitě se Šustrová postavila již během studia na Univerzitě Karlově. V roce 1968 založila s přáteli Hnutí revoluční mládeže, které spojoval odpor proti tehdejší situaci v Československu. Kvůli činnosti v hnutí pak strávila dva roky za mřížemi a kvůli perzekucím režimu byla dlouho bez práce. Těžký osud ji ale nezlomil a později se stala uznávanou novinářkou a překladatelkou.

Sdílejte článek
Štítky Facebook Lidové noviny Knihovna Václava Havla Petruška Šustrová