Zemřela chartistka Dana Němcová. Byla výraznou ženou v protikomunistickém odboji

Psycholožka a disidentka Dana Němcová (†89) stála u vzniku Charty 77 a v ochraně lidských práv pokračovala i po roce 1989. O její smrti informoval ČTK jménem rodiny předseda správní rady Výboru dobré vůle – Nadace Olgy Havlové Vojtěch Sedláček.

Dana Němcová patřila spolu se svým manželem Jiřím Němcem k nejvýznamnějším odpůrcům československého komunistického režimu. Byla jednou z prvních, kdo podepsal Chartu 77, později se stala i její mluvčí. Rok po Chartě 77 vznikl Výbor na obranu nespravedlivě stíhaných (VONS), Dana Němcová patřila k jeho zakladatelům. K účasti ve VONS ji vedla mimo jiné solidarita s méně známými mimopražskými disidenty.

Přečtěte si také: Sjednotitelka Klausová či neviditelná Zemanová. Jakou první dámou bude Eva Pavlová?

Psycholožka a matka sedmi dětí čelila kvůli svým názorům za minulého režimu pronásledování, nevyhnula se ani vězení. Odsouzena byla v roce 1979, a to na dva roky odnětí svobody s podmíněným pětiletým odkladem za podvracení republiky, předtím strávila půl roku ve vazbě. V roce 1979 byl na několik měsíců uvězněn i Jiří Němec, jejich děti pak žily bez rodičů, starší sourozenci pečovali o ty nezletilé. Roku 1983 odešel Jiří Němec do exilu do Vídně a Dana Němcová zůstala s dětmi sama.

Zatčena byla ještě znovu v lednu 1989, když šla jako tehdejší mluvčí Charty 77 položit květiny k pomníku sv. Václava k příležitosti dvacátého výročí sebeupálení Jana Palacha. V ochraně lidských práv pokračovala Dana Němcová i po revoluci. Společně s Olgou Havlovou stála od samého počátku ve Výboru dobré vůle.

Dana Němcová, která po roce 1990 získala postupně mnoho cen a vyznamenání za své zásluhy, nyní zemřela ve věku 89 let.

Podívejte se také na rozhovor s Dagmar Havlovou. Co řekla o roli první dámy?

Sdílejte článek
Štítky Jan Palach Charta 77 Olga Havlová Dana Němcová Jiří Němec Výbor na obranu nespravedlivě stíhaných

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 28. 3. 2024

Berani, pokud se vám v poslední době nedostává lásky, po které toužíte, možná je to proto, že jste si o ni neřekli. Pokud jste s někým zapleteni a cítíte se nenaplněni, zvažte možnost upřímného rozhovoru o svých potřebách a o tom, co od vztahu chcete, abyste byli šťastní. Pokud nyní nejste ve vztahu a chcete být, musíte se důrazněji věnovat poznávání toho, koho chcete.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.