Celebrity

14. července 2024 14:54

Eliška Reiglová

Zemřela Shannen Doherty. Hvězda Beverly Hills 90210 prohrála dlouhý boj s rakovinou

S rakovinou bojovala statečně více než dekádu. Populární herečka Shannen Doherty zákeřné nemoci nyní podlehla i přesto, že se snažila být optimistická a dělala vše pro to, aby na tomto světě byla co nejdéle. Informaci o úmrtí přinesl magazín People, herečce bylo 53 let.

Americká herečka, představitelka Brendy z Beverly Hills 90210 či Prue ze seriálu Čarodějky, podlehla rakovině. Smutnou zprávu přinesl magazín People. „S těžkým srdcem oznamujeme, že zemřela herečka Shannen Doherty. V sobotu 13. července prohrála boj s rakovinou,“ uvedla v prohlášení pro magazín People publicistka Leslie Sloane.

Rakovinu našli lékaři v jejím těle v roce 2015

Herečce byla rakovina poprvé diagnostikována v roce 2015, a to v prsu. Podstoupila tedy mastektomii a absolvovala sérii chemoterapií a radioterapií, v důsledku léčby jí začaly vypadávat vlasy, které se tehdy rozhodla oholit.

V roce 2016 Shannen Doherty oznámila, že se rakovina rozšířila do lymfatických uzlin, díky intenzivní léčbě ale mohla o necelý rok později světu sdělit, že je v remisi. Tento stav znamená, že známky nádorového onemocnění nejsou přítomné, zároveň ale nejde o úplné potlačení. Může dojít k takzvanému relapsu, tedy návratu nemoci. A tak se bohužel stalo.

Poslední stádium rakoviny

V únoru roku 2020 učinila Doherty upřímnou zpověď, v níž přiznala, že trpí rakovinou ve čtvrtém stádiu. Toto stádium nemoci značí, že je natolik rozšířená, že už ji nelze vyléčit. Tuto skutečnost herečka rok tajila, než se rozhodla ji sdělit veřejnosti. Diagnóza přišla poté, co se kvůli bolestem rozhodla objednat na důkladnou prohlídku ke svému onkologovi.

Informace o návratu rakoviny ji přiměla přemýšlet nad budoucností. O svých plánech i o tom, co pro jejich realizaci dělá, otevřeně hovořila v podcastu Let’s Be Clear. „Přeji si, aby moje ostatky byly smíchané s ostatky mého psa a táty. Nechci být pohřbená a nezpopelněná,“ řekla například. Popsala také, že svým blízkým píše dopisy, které si budou moci přečíst po její smrti.

Jeden z dopisů byl adresovaný také hereččině manželovi Kurtovi Iswarienkovi, s nímž se v roce 2023 ale nakonec rozvedla. V už tak dost náročném životním období totiž zjistila, že její muž má dva roky poměr s jinou ženou. On sám si sice přál, aby mu odpustila, a v nemocnici chtěl být po jejím boku, ale to ona odmítla a žádost o rozvod následně přišla právě z její strany.

Příprava na odchod

Nejvíce se pak Doherty obávala toho, že zemře dříve než její matka Rosa Elizabeth. Je přirozené, že dříve z tohoto světa odcházejí rodiče, a že ztráta dítěte přináší takovou bolest, jakou si málokdo umí představit. Přestože byla optimistická, zkoušela novou léčbu a věřila, že dokáže normálně žít ještě roky, začala podnikat kroky, kterými by mamince svou smrt usnadnila.

Před smrtí rozprodala Doherty majetek:

„Momentálně je pro mě prioritou máma - vím, že pro ni bude těžké, když zemřu dřív než ona. Protože to pro ni bude tak těžké, chci, aby ostatní věci byly mnohem jednodušší. Nechci, aby měla spoustu záležitostí, se kterými by se musela vypořádat. Nechci, aby měla čtyři sklady plné nábytku,“ řekla v dubnu 2024 s tím, že rozprodává majetek, především pak starožitnosti.

Vzhledem k velké snaze o to, aby co nejvíce náležitostí bylo vyřízeno předběžně, lze předpokládat, že ač Shannen Doherty tento svět opustila příliš brzy, odešla s vědomím, že co mohla, to pozůstalým usnadnila.

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 18. 10. 2024

Cesty se budou pravděpodobně potýkat s mechanickými potížemi a zpožděními všeho druhu. Nakonec se do cíle dostanete, ale budete muset být trpěliví. Pokud míříte na letiště, nezapomeňte si s sebou vzít dlouhou knihu, aby bylo čekání snesitelnější. Pokud míříte jen přes město, vezměte si s sebou oblíbenou hudbu, která vám zlepší náladu.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.