Celebrity

3. července 2024 14:19

Tomáš Durčák

Anička Slováčková vysvětlila svou jizvu u krku. Port jí pomáhá s léčbou rakoviny

Anna Julie Slováčková (28) je aktuálně zřejmě nejznámější Češkou, která statečně bojuje s rakovinou. Mimo jiné i proto, že se nebojí otevřeně hovořit a ukazovat i méně příjemné či lichotivé věci spojené s náročnou léčbou. Nyní detailně popsala, proč má u krku zhruba v místě klíční kosti jizvu. Ve skutečnosti jde totiž o velkého pomocníka v jejím boji se zákeřnou chorobou.

„Dámy a pánové, seznamte se, protože tu jizvu u něj asi jen tak nepřehlédnete. Tohle je port,“ začala Anička Slováčková své dlouhé vysvětlení. Reagovala tak na časté dotazy nejen od fanoušků, kteří se jí na jizvu u krku neustále ptají a chtějí vědět, jestli tam má divadelní port, nebo co se jí stalo. Zpěvačka přiznala, že tam port opravdu má, ovšem trochu jiný než ten divadelní.

„Nechtějte po mně přesné lékařské názvy. Tahle boží věcička je zavedená pod kůží přímo na velkou žílu, která vede k srdci. Dostávám přes ni chemoterapie, berou mi z ní krev a tak podobně. Je to velký pomocník a obrovská úleva jak pro mě, tak pro spoustu sestřiček,“ vysvětlila zpěvačka, co se pod jizvou zhruba v oblasti klíční kosti v jejím těle skrývá.

„Když si vzpomenu na svou první návštěvu rakoviny v roce 2019, kdy jsem port od začátku léčby zavedený neměla, tak to, jakým způsobem mi z léčby začaly praskat žíly a jak byly chudinky celé zkřehlé, bylo pro obě strany hrozně nepříjemné,“ popsala Anička hlavní důvod, proč se po návratu rakoviny rozhodla dát v rámci druhé léčby téhle moderní pomůcce šanci.

Mohlo by vás zajímat: Režisér Jiří Mádl ve Varech ukázal partnerku. Jsem hodně mazlící tatínek, říká

Zároveň, jak je u ní zvykem, podpořila i další lidi bojující s rakovinou, kteří se třeba portu bojí, nebo o něm ještě nevědí. Aby je uklidnila, popsala detailně svou zkušenost se zařízením i to, jak probíhá jeho implantování do těla. „Spoustu lidí se portu zdráhá – chápu. Já ho taky při prvním vyléčení chtěla mít co nejdříve z těla pryč (chyba), ale upřímně ho všem doporučuji. Celé to píchání žil mimo něj je mnohem bolestivější než port samotný – teda aspoň pro mě,“ popsala Slováčková.

Ta už má v těle port podruhé, a byť jeho zavádění není nic příjemného, za pozdější úlevu to rozhodně stojí. „Není to nic, co se nedá vydržet. Doporučila bych jít na zavádění co nejvíc v klidu a myslet na to, že vám má port v budoucnu ulehčit a ne ublížit. Já si u zandávání vždycky broukala nějakou písničku na uklidnění a chtěla od lékařů a sester vědět, co přesně se kdy děje,“ radí Anička, jak k zákroku přistupovat. Zároveň uklidnila všechny, kteří by se báli, že bude zákrok bolet.

„Místo vám umrtví, vydezinfikují, rozříznou (to už vlastně necítíte), pak to párkrát cukne (to je nejvíc nepříjemné), vyzkouší se funkčnost, zašije se a jdete domů. Tam to přijde k sobě, to může být trochu peklíčko, přiznávám. V ten moment jsem milovala cokoliv ledového a pořád a pořád chladit a nenamáhat! Poprvé jsem po něm neměla skoro ani modřiny a necítila jsem ho skoro vůbec. Podruhé o sobě dával znát víc (asi že ta tkáň kolem už byla podrážděna z předchozího vyndávání apod.). Ale jak se říká, než s vdáš, tak se ti to zahojí,“ dodala s optimismem sobě vlastním dcera Dády Patrasové a Felixe Slováčka.

Anička na závěr zdůraznila, že zavedení portu je u každého onkologického pacienta trochu jiné, a ne každému může vyhovovat. „Všechno je dost individuální. Vím od ostatních, že někomu port prostě ze začátku nesednul, ale znám více těch, co jsou šťastní, že ho mají a usnadňuje se jim tak už dost náročná cesta. Takže portům zdar a buďte zdraví,“ uzavřela Anička, jejíž názor v komentářích potvrdilo hned několik dalších žen, které s rakovinou bojují, nebo bojovaly.

Anna Slováčková se svůj boj s rakovinou snaží využívat k co nejvíce pozitivním věcem. Kromě dalších nemocných podporuje třeba i lékaře, kteří pro ni v nelehkém boji dělají maximum:


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 18. 10. 2024

Cesty se budou pravděpodobně potýkat s mechanickými potížemi a zpožděními všeho druhu. Nakonec se do cíle dostanete, ale budete muset být trpěliví. Pokud míříte na letiště, nezapomeňte si s sebou vzít dlouhou knihu, aby bylo čekání snesitelnější. Pokud míříte jen přes město, vezměte si s sebou oblíbenou hudbu, která vám zlepší náladu.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.