Zdraví a nemoci

1. října 2024 12:50

Michaela Vlčková

Ženou Česka je imunoložka Jitka Palich Fučíková. Kariéru věnuje nádorovým onemocněním

Ženou Česka je imunoložka Palich Fučíková

Titul Žena Česka pro rok 2024 získala imunoložka Jitka Palich Fučíková. Výsledky hlasování byly oznámeny během slavnostního ceremoniálu, který proběhl v neděli. Palich Fučíková se zaměřuje na výzkum imunologie a léčby nádorových onemocnění pomocí imunoterapie.

Anketu Žena Česka za rok 2024 ovládla imunoložka Jitka Palich Fučíková. Na sociální platformě Instagram o tom informovali zástupci soutěže.

„Je to ocenění veškeré práce, výzkumné nebo pedagogické, a zároveň obrovská motivace do budoucna. Myslím, že ať už by byl oceněn jakýkoliv obor, je skvělé, že taková soutěž vznikla a že se zviditelňují ženy, které ve svých oborech něco znamenají. A podpora vědy je klíčová. Uvědomuji si to každý den, když vidím studenty. Jsem moc ráda, že věda opět dostala slovo, protože právě ji je potřeba podpořit,“ komentovala své vítězství v anketě CNN Prima NEWS prof. PharmDr. Jitka Palich Fučíková, Ph.D.

Čtěte také: Jsem ráda, že věda dostala slovo, říká vítězka ankety Žena Česka Jitka Palich Fučíková

Jitka Palich Fučíková pracovala na půdě 2. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a ve společnosti SOTIO Biotech na vývoji a testování vakcíny proti rakovině plic, prostaty a vaječníků, kterou v rámci řady klinických studií obdržely stovky pacientů v České republice i v předních lékařských a onkologických centrech po celém světě.

„Ve spolupráci s klinickými pracovišti a lékaři Univerzity Karlovy (UK) studujeme roli imunitního systému v nádoru pacientů a takových poznatků využíváme ve vývoji nových léčebných směrů v onkologii, které označujeme jako imunoterapie,“ popsala imunoložka svou práci pro univerzitní magazín Forum.

V současné době se svým týmem zkoumá takzvané prediktivní markery, specifické znaky na nádorových buňkách, které by v budoucnosti měly umožnit, aby každý pacient okamžitě obdržel nejefektivnější léčbu, na kterou jeho tělo bude pozitivně reagovat a která zlepší jeho vyhlídky na uzdravení.

Vítězka letošního ročníku ankety je autorkou desítek zahraničních publikací. V minulosti si již vysloužila mnoho prestižních ocenění, například Českou hlavu. V roce 2021 si vysloužila Cenu Neuron za medicínu a minulý rok ji pak prezident Petr Pavel jmenoval profesorkou.

Sdílejte článek
Štítky soutěž výzkum anketa onkologie imunoložka nádorové onemocnění ŽENA ČESKA Žena Česka Jitka Palich Fučíková

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 2. 10. 2024

Dlouho očekávaná dovolená nebo stěhování, které jste si přáli uskutečnit, by dnes konečně mohly být možné. Než se vydáte na cestu, možná bude třeba vyřídit nějaké papírování. V hlavě se vám mohou honit myšlenky na obchodní postup a možná zvážíte absolvování jednoho nebo dvou kurzů, které zvýší vaši prodejnost a pomohou vám přiblížit se k dosažení vašich cílů.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.