Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat
zpět

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.
zpět

Výpočet ascendentu

Pro výpočet svého ascendentu zadejte datum a čas narození.
zpět

Horoskop pro Vás každý týden

Stačí vybrat znamení a zadat Váš email. Jednou týdně vám zašleme horoskop pro vaše znamení.

reklama

Není raw jako raw: Čím nás výrobci nejčastěji klamou?

Zařazení syrové stravy do jídelníčku je pro tělo prospěšné, ať už se rozhodnete pro dlouhodobé stravování tímto způsobem, nebo krátký výživový restart třeba během letních měsíců. Při výběru potravin si však dejte pozor, aby byly skutečně raw.
Vydáno: 26.08.2019
Není raw jako raw: Čím nás výrobci nejčastěji klamou?
Autor: iStock Není raw jako raw: Čím nás výrobci nejčastěji klamou?

Skutečná raw strava je plná vitamínů a enzymů

Syrová strava dodává tělu nutné živiny, energii a kromě toho vás dokáže zbavit špatných jídelních návyků, což se pozitivně odráží na postavě i celkovém zdraví. „Kvalitní syrová strava je vydatná a chuťově poctivá, plná živin. Pravidelnou konzumací raw food si vylepšíte jídelní návyky a snáze se zbavíte těch špatných, ať už se jedná o konzumaci rafinovaného cukru v potravinách, kofein či alkohol,“ říká zakladatelka společnosti Lifefood se zaměřením na really raw produkty Tereza Havrlandová.

V případě živé stravy je základem kvalitní ovoce, zelenina, semínka a oříšky v BIO kvalitě. Kromě toho jsou na trhu různé druhy raw produktů. Bohužel ne všichni výrobci ctí gró raw potravin. Pro zachování vysokého podílu aktivních enzymů, minerálních látek, vitamínů a kvalitních živin se raw potraviny upravují maximálně do 45 °C. Klíčové jsou zejména vstupní suroviny, které musí tomuto požadavku také odpovídat, jinak to zcela postrádá smysl. A tady je největší kámen úrazu. Dále nesmí obsahovat žádné náhražky, desítky éček a podobně.

Nenechte se oklamat nápisem RAW

Zásadní problém při snaze o konzumaci raw potravin spočívá v nevědomosti lidí a jejich klamání výrobci těchto potravin. Spousta lidí je přesvědčená o tom, že když je na výrobku nápis raw, mohou tomu věřit a kupují si něco zdravého. Bohužel řada českých výrobců své spotřebitele klame. „Je rozdíl, jestli něco děláte na základě svých zkušeností, svého životního stylu a děláte to srdcem, nebo pouze za účelem co nejvyššího zisku. Denně na trhu narážím na různé druhy tyčinek s označením raw, které ve skutečnosti raw nejsou. Výrobci těchto tyčinek totiž sami nevědí, z čeho je vlastně dělají,“ říká Tereza Havrlandová. Pokud se o raw food nezajímáte hlouběji, pravděpodobně si neuvědomíte, že například sušené ovoce v řadě tyčinek označených jako raw, je upraveno sušením při 70 °C, což jednoznačně popírá koncept raw food. Podobné je to i s oříšky, které se běžně upravují při vysokých teplotách, dokonce až 200 °C. Výjimku tvoří přírodní (nesolené, nepražené) mandle a semínka, která bývají ve většině případech opravdu raw. A i tak je dobré si to ověřit, například tím, že semínka necháte naklíčit. Pokud semínka naklíčí, nedošlo k nechtěné (tepelné) úpravě a jsou tedy výživově plnohodnotná.  

Věděli jste, že i kešu oříšky mohou být raw?

Základem raw stravy jsou oříšky, které jsou často i součástí raw tyčinek nabízených na českém trhu. Oříšky ve své čisté formě poskytují tělu potřebné živiny a jsou plné zdravých tuků. „Naše výrobky obsahují dokonce i raw kešu, o kterých se tvrdí, že je není možné dostat z jejich tvrdé skořápky bez použití tepla. Kešu ořechy je možné získávat za studena ručně, ale celosvětový velký potravinářský průmysl to nedělá, protože je to náročné a finančně neatraktivní. My tento přístup nesdílíme, proto máme v nabídce syrové kešu ořechy, ručně louskané i loupané, v BIO kvalitě, což se sice odráží na vyšší ceně, ale z hlediska chuti a především výživových hodnot je to nesrovnatelný rozdíl,“ vysvětluje Tereza Havrlandová. Nejsou to ale pouze kešu ořechy, na které by se měli příznivci syrové stravy zaměřit. Jestliže máte rádi raw tyčinky, buďte při jejich výběru pečliví. I když ne vždy platí, že vyšší cena rovná se vyšší kvalita, v případě raw tyčinek to bývá platné na základě použitých ingrediencí.

Skryté nástrahy v raw tyčinkách

V české ani evropské legislativě není ustálené, co přesně je raw, a na to výrobci často hřeší. Kromě nekvalitních ořechů, které mnohdy ani nejsou raw, jsou na trhu tyčinky obsahující nekvalitní datlový základ. „Ať už kupujete datle samostatně, nebo jako součást nějaké tyčinky, měli byste si dát pozor na kvalitu. Ideální je nakupovat datle s logem EU-Organic v tepelně nezpracované podobě. Bohužel nemálo tyčinek s označením raw obsahuje datle, respektive datlovou pastu, které jsou ošetřené při 70 °C a více. Pasta bývá vyráběna semletím datlí, které kvalitativně neprošly do výběru pro prodej celých datlí, a proto pro bezpečnost bývá ošetřena pasterizací, tedy vyšší teplotou. Vzhledem k tomu, že přes 70 % obsahu datlí tvoří cukr, získáváte tak kvůli tepelné úpravě hmotu, která se prospěšností pro lidský organismus velmi blíží rafinovanému cukru. A protože je velká část vitamínů tepelně nestabilní, obsah pro tělo pozitivních látek se do těla vůbec nedostane nebo jen v minimálním množství,“ varuje Tereza Havrlandová a dodává, že problém vidí mimo jiné v tom, že spotřebitel tuhle informaci na obalu výrobku nenajde.

Odhalit tyčinku, která není ve skutečnosti raw, není snadné. Rozhodně se nejedná o raw, jestliže produkt obsahuje například kokosový cukr, a v tom nejhorším případě je možné najít ve složení i aditiva, která v raw stravě opravdu nemají co dělat.

Ne každá raw čokoláda je opravdu raw
Autor: iStock Ne každá raw čokoláda je opravdu raw

Jak poznat pravou raw čokoládu?

Živá strava je pestrá, proto v ní najdete i takovou pochoutku, jako je čokoláda. Tradiční výroba čokolády spočívá v pražení bobů. A i když není bob pražený, často dochází při výrobě k tomu, že při dalším zpracování kakaových složek (kakaové máslo, prášek či kakaová hmota) podléhá vysokým teplotám (běžně okolo 80–200 °C). Tímto způsobem výroby se z čokolády vytratí klíčová složka – cenné antioxidanty. Naproti tomu skutečná raw čokoláda je vyrobená z nepražených BIO kakaových bobů, je ručně zpracovaná a při výrobě není překročena teplota 42 °C. „Raw čokoláda výborně chutná a obsahuje všechny výživové vlastnosti kakaa, které jsou zachované v té nejpřirozenější podobě a maximální koncentraci," doplňuje Tereza Havrlandová. Při výběru raw čokolády se také ujistěte, čím je oslazená. Skutečná raw čokoláda je slazená například přírodním, za studena zpracovaným sirupem z agáve či jakonu nebo datlemi a dochucená dalšími nezpracovanými přírodními produkty. Rozhodně by neměla obsahovat rafinovaný cukr, sójové emulgátory, palmový olej, umělá sladidla ani jiné přídavné látky obsažené v běžných čokoládách.

-ak-

Článek je zařazen v: raw strava, syrová strava, raw potraviny, raw tyčinky, čokoláda, tepelně upravené potraviny, raw cukroví, raw vánoční cukroví, raw dezerty