Ořechová másla jsou hit! Vyrobte si vlastní s čokoládou, kávou nebo skořicí
Pokud jste ještě nepropadli šílenství kolem ořechových másel, ochuzujete svoje tělo o velice příjemný zdroj kvalitních a zdraví prospěšných tuků, svůj jazyk šidíte o dokonalé gurmánské zážitky, připravujete se o příjem proteinů – a vůbec, život s ořechovými másly je jednoduše úžasný!
Na trhu je dnes k dispozici nepřeberné množství různých alternativ, chuťových kombinací a variací. Vy si ale můžete připravit másla doma, šitá přímo na míru vaší chuti. Vyzkoušejte těchto TOP 5 domácích ořechových másel – jediné, co k tomu budete potřebovat, je výkonný mixér a jednotlivé ingredience.
1. Arašídové s čokoládou a kakaovými boby
Nepražené a nesolené arašídy pomocí mixéru rozmixujte na hladkou hmotu. Jestliže chcete máslo jemné, mixujte dlouho; pokud máte rádi křupavé kousky, arašídy lehle promixujte, část z nich odeberte, ze zbytku udělejte hladké máslo a poté nahrubo namleté buráky opět přidejte. Do varianty s čokoládou přidejte buď kvalitní kakao nebo hořkou čokoládu. Máslo lze ochutit přímo hotovou čokoládou, ale pokud chceme pochoutku s nižším podílem cukrů, lze použít ochucující kapky nebo sladidlo erythritol. Na závěr přihoďte hrst drcených kakaových bobů a vznikne máslo, které uspokojí i toho největšího čokoholika.
2. Mandlové s bílou čokoládou a skořicí
Bílé loupané mandličky rozmixujte dohladka. Přidejte bílou čokoládu slazenou buď cukrem, nebo maltitolem (opět dle vašich nutričních záměrů) a půl lžičky mleté skořice. Cítíte tu vůni Vánoc? Umíte si představit tou krásou politý teplý ovesný koláček?
3. Kešu s kávou
Jedince závislé na kávě by mohlo potěšit máslo z kešu oříšků s kávou. Přidat do něho můžete jemně drcená opražená kávová zrna. K doslazení, pokud ho vyžadujete, v tomto případě použijte javorový sirup, třtinový cukr nebo nízkokalorické sladidlo.
4. Arašídy s medem a kokosem
Kokos a med jsou silná dvojka. A ještě silnější bude ve spojení s jemně rozmixovanými nesolenými arašídy. Co se týče struktury, kokos můžete rozmixovat společně s buráky nebo ho přidejte nastrouhaný až do hotového másla.
5. Mandle s perníkem
Mandle a perníkové koření vytvoří v ústech útulnou a bezpečnou atmosféru. S kořením to však nepřehánějte, abyste nepřebili delikátní chuť mandlí. V tomto spojení se spíš uplatní ty neloupané.
Zdroj: Fithall.cz