V pondělí bych si rybu v restauraci neobjednával, radí Zdeněk Pohlreich
Šéfkuchař Zdeněk Pohlreich má mnoho zkušeností z vedení restaurací, ale i jako obyčejný zákazník hostinců ze všech českých luhů a hájů díky úspěšnému pořadu Ano, šéfe. Již 7. února se po pauze vrací na televizní obrazovky s novým pořadem Superšéf – 24 hodin do pekla a zpět, kde se bude snažit bojovat s nešvary českých restaurací. Jak se podle něj pozná dobrá restaurace na první pohled?
Zdeněk Pohlreich po sedmi úspěšných sériích Ano, šéfe, přemýšlel, že se natáčení televizních pořadů na nějakou dobu vzdá. Odhodlání mu vydrželo více jak rok, ale pak přišel další skvělý nápad a výzva, do které se nejslavnější šéfkuchař Česka pustil s vervou.
Maskovaný Pohlreich pomůže restauracím
„Tohle se nedalo odmítnout,“ říká s úsměvem. „Je to skvělej nápad. Připadám si jako ti staří boxeři, co si říkají, mám ještě na ten jeden zápas, ten si ještě dám a pak uvidíme.“ Nový pořad, v němž si vezme maskovaný Pohlreich do parády během pouhých 24 hodin nějakou restauraci, je podle něj daleko svižnější než cokoliv předtím. „Za dvacet čtyři hodin se snažíme lidem nalít do hlavy to, co jsme dřív zkoušeli pět dní,“ vysvětluje s tím, že tam přijde v převlečení jako host, nechá je uvařit jejich speciality a následně to celé odstartují. „Já se odmaskuju a začíná těch 24 hodin do pekla a zpátky. Tentokráte to děláme ve větší skupině, jsou tam dva kuchaři, kteří vaří, a spousta dalších lidí,“ pochvaluje si velkorysou produkci Zdeněk Pohlreich a také se přidává ke Krausovým pochvalným slovům vůči české gastronomii.
„Tady v Praze je v každé díře do baráku nějaká hospoda, je tady strašně tvrdá konkurence,“ domnívá se a dodává, že obzvlášť nerad má dovoz jídel. Na rozdíl od Jana Krause, který tvrdí, že když přijde hladomor, je za dovoz jídla šťastný a pouští se do něj rovnou z plastu. „Co je to za estetiku?“ ptá se znechuceně šéfkuchař. „Nemám rád, když je jídlo v té krabici a je to jen palivo.“
Jak se pozná dobrá restaurace podle Zdeňka Pohlreicha?
Ačkoliv je konkurence v pohostinství opravdu tvrdá, pořád se dá narazit na restaurace, které se k zákazníkům nechovají fér. Zdeněk Pohlreich se svěřil s několika radami, jak podle něj na první pohled poznáme, zda jsme přišli do dobré restaurace.
„Předně by tam měli být nějací lidé a pak tam platí víceméně stejná pravidla, jako když přijdete k někomu domů,“ naráží Pohlreich na pohostinnost a slušné chování personálu. Dále radí, abychom se v restauracích vyhýbali v pondělí a úterý rybám. „Jsou dny, kdy je lepší rybu přeskočit, protože naposledy se loví v pátek. Takže se taky může stát, že pak už je ryba trochu archivní. Je dobré se vyhýbat věcem jako dušená rybí směs, tam to funguje jako fondy v bankách, také se tam nahází všechno.“ Zdeněk Pohlreich prozradil i to, že smažený sýr vytlačil svíčkovou coby české národní jídlo.
Více uvidíte v Show Jana Krause už dnes večer na Primě ve 21.35.
Více se o novém pořadu Superšéf - 24 hodin do pekla a zpět se dozvíte tady