Zdeněk Pohlreich: Českým jídlům chybí kyslík

Co chybí v české gastronomii, co z ní naopak nikdy nezmizí a co mu vlastně v kuchyni moc nejde? Zdeněk Pohlreich, jehož pořad Ano, šéfe! se stal legendou, se během pražských Primátorek rozpovídal. Mimo jiné i o tom, že chystá novou knihu, podle níž zvládne uvařit i ten, kdo to vůbec neumí.

Pár obyčejných surovin, jednoduchý postup a na stole super jídlo. O nic jiného v nové kuchařce Zdeňka Pohlreicha s trefným názvem Super jednoduše nepůjde. Konečně si tak mohou připravit dobré a kvalitní jídlo i ti, kdo doteď zvládali jen čaj a míchaná vejce. Sám Pohlreich přitom nevidí nic špatného na jednoduchém vaření, ale ani na tom, že každý neumí všechno.

Jsem dost špatný v cukrárně, tam by bylo určitě co dohánět. Samozřejmě je toho ale daleko víc, není v lidských silách zvládnout všechno,“ prozradil během návštěvy pražských Primátorek, pro které už třetím rokem připravoval takzvaný signature dish. I ten byl navíc super jednoduchý – šlo totiž o moderní pojetí šunkové rolky s křenem. Tu pak na slavných závodech osmiveslic mohli ochutnat hosté Lexus Lounge, kde mimochodem nechyběl ani pilot Petr Kopfstein, který je stejně jako Pohlreich ambasadorem této značky a také nadšeným fanouškem. Oba jezdí v modelech této značky už řadu let.

Bez smažáku s tatarkou se neobejdeme

Protože zmíněný signature dish navazoval na české tradice, rozpovídal se Pohlreich i o současné místní gastronomii: „Chybí jí stabilní ekonomická situace a kvalitní odborné vzdělávání, respektive smysluplné školství. Určitě by neuškodila ani rozumná regulace trhu. Kvalitní zemědělství a s tím přímo související dostupnost prvotřídních surovin. A jídlům samotným prostě chybí kyslík,“ naráží šéfkuchař na fakt, že máme příliš mnoho smažených a těžkých jídel. „Nicméně bez smaženého sýru s tatarskou omáčkou se naše gastronomie neobejde.To je prostě české národní jídlo,“ dodává.

Oblíbená snídaně

Svá oblíbená jídla už v rozhovorech prozradil mockrát, nyní ale svěřil, co nejraději snídá: „Pravidelně jím kozí sýr se sušeným ovocem a ořechy, k tomu kávu s mlékem. Čas od času vejce v jakékoli podobě.“ Obecně se mu líbí i trend, kdy lidé nechodí do restaurací jen na oběd či večeři, ale právě i snídat: „Šetří to čas a je to velice příjemné.“

Povzbuzuje české zákazníky také v tom, aby neváhali říct, když se jim v restauraci něco nelíbí nebo je s jídlem nějaký problém. Ani na tom prý není nic špatného. „Je to úplně normální a je to o moc lepší než v poslední době oblíbená varianta stížností na sociálních sítích,“ říká Pohlreich.

Svěřil pak také, na jaké kuchyňské spotřebiče nedá dopustit: „Určitě je to indukční varná deska, trouba a podobně. Nejvíce se mi osvědčily spotřebiče od Miele. Nezbytné jsou i kvalitní nože a tyčový mixér, to je nutnost,“ uzavírá.

Podobné články


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 19. 4. 2024

Berani, dnes bude ve vzduchu vládnout lehkovážná, téměř bláznivá energie. Vesmír vás vybízí, abyste se vzdali železného sevření seznamu povinností a trochu se pobavili. Představte si všechen tlak, který na sebe vyvíjíte, jako kouli na noze, kterou je třeba uvolnit. Není důvod brát se neustále tak vážně.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.