reklama

Jak správně konzumovat mléčné výrobky

Jak správně konzumovat mléčné výrobky Foto:
Jak správně konzumovat mléčné výrobky
Foto: istock.com

Co vlastně je mléko a jak správně jíst výrobky z něj? Zeptali jsme se na to odborníka, který vám nyní vše vysvětlí.

Všichni máme tak nějak za své, že mléko je nápoj. Jenomže toto označení není úplně správné. Přírodou bylo mléko stvořeno jako komplexní potravina. Kojené děti dokážou mléko trávit díky laktáze a reninu, enzymům nezbytným k jeho trávení. Dospělý člověk jich produkuje méně, proto mléčný kasein může v žaludku vytvářet pevné shluky sraženin.

Pijete mléko?

Proč je sklenice obyčejného mléka daleko užitečnější než stejné množství mléka v podobě ovocného koktejlu? Za hodinu organismus stráví 32 procent požitého mléka. Každá přísada, ať ovoce, nebo zelenina, učiní i tak už dost složitý biochemický proces trávení ještě složitějším. I krupicová kaše vařená z vody by se trávila snáz než ta s mlékem.

Jak správně konzumovat mléčné výrobky 2 Foto:

Abychom z mléka získali maximum užitku, je lépe ho konzumovat jako samostatné jídlo, odděleně od jiných potravin. Má-li být jídelníček zdravý, nemá rozhodně spojovat mléko s masem, rybami ani chlebem. Podobnou kombinací si můžeme způsobit mnohem více škody než užitku. Mléko je dobré v každém ročním období, ať studené, nebo teplé. Je součástí mnoha prohřívacích nápojů. Jenom receptů na kávu s mlékem nebo na mléčný punč existuje několik desítek. Nejrozšířenějšími přísadami těchto zimních nápojů jsou skořice a med. Na noc má vlažné mléko jednoznačně uklidňující účinky – můžeme do něj přidat med či koření (šafrán, fenykl, heřmánek). S mlékem můžeme smíchat dokonce i odvar ze šípků.

Jak na kefír

Trávení kefíru se od trávení obyčejného mléka liší díky obsahu živých kultur. Kysané mléčné výrobky se celkově tráví daleko snáz a rychleji a mají blahodárný účinek na žaludek a střevo. Za tu hodinu, kdy je mléko v žaludku stráveno teprve z třetiny, trávení kefíru je téměř ukončeno – na 90 procent. Všechny užitečné látky, vápník, vitamíny a stopové prvky se za krátkou dobu v žaludku rozpustí a jsou rychle vstřebávány střevní sliznicí. A doplňky v podobě různých plodin a ovoce tu budou daleko užitečnější než v obyčejném mléce.

Kefír se pije chlazený. V teplých ročních měsících je to výborná svačinka. Vše, co bylo řečeno o kefíru, platí také o jogurtu. Je to samostatný dezert. Hodí se k němu stejné přísady – ovoce, zelenina, zrniny.

Tvaroh, tvaroh, tvaroh

Že tvaroh obsahuje hodně vápníku, ví každý od dětství. Málokdo však ví, že tvaroh může být žaludkem stráven během dvou hodin. Pravda, ve spojení s tuky a sacharidy se tato rychlost snižuje, avšak s bílkovinami a vitamínem D zase o 10 procent stoupá. Nejrůznější rostlinné přísady (ovoce, bobuloviny, zelenina, bylinky, ořechy i sušené ovoce) trávení podporují. Chlazený tvaroh je pokládán za letní potravinu, v zimě ho najdeme spíše v tepelně upravovaných jídlech a moučnících, jako jsou třeba nudle nebo palačinky s tvarohem. Tvaroh je rovněž hojně využíván jako dietní potravina.

Mohlo by vás také zajímat:

Článek

Nevěřte všemu, co se o mléce říká Foto:

Kontroverzní mléko: 6 mýtů, kvůli kterým ho zbytečně zavrhujeme

Mléko způsobuje v těle záněty, řada lidí je na něj alergická, mléko zahleňuje, mléko je příčinou obezity a další podobných negativních tvrzení bychom o této potravině...

Článek

Mléčné výrobky pomáhají ke štíhlosti Foto:

Chcete být štíhlé? Jezte mléčné výrobky!

Sklenice mléka, jogurt a kousek sýra přispívají k tomu, abychom byli od malička štíhlí a nestali se obézními ani v následujících letech.

Článek

Jezte kvalitní bílkoviny a kila půjdou dolů Foto:

Jezte kvalitní bílkoviny a kila půjdou dolů

Bílkoviny neboli proteiny jsou nejdůležitější složkou jídelníčku. Jednak slouží jako stavební hmota pro svaly a další tkáně, ale také mají nízkou energetickou hodnotu a...

zdroj: prokondice.cz

Horoskopy 2017

reklama

reklama