Společnost

12. října 2023 17:28

Tomáš Durčák

Žena si ve 104 letech plnila sen a naposledy skočila s padákem. Pár dnů nato zemřela

Dorothy Hoffner, která se na začátku října pravděpodobně stala nejstarším parašutistou v historii, zhruba týden po svém rekordním výskoku s padákem poklidně zemřela ve spánku. Milovnice parašutismu si tak krátce před smrtí v požehnaném věku ještě naposledy vyplnila velké přání.

Dorothy se na začátku října dočkala mezinárodní pozornosti, když ve svých 104 letech vyskočila z letadla s padákem. Šlo o její poslední velké přání. Před samotným seskokem se jí údajně zdálo, že padá volným pádem a tento pocit ji v noci probudil. Stoletá dáma se rozhodla nenechat sen pouhým snem, ale dopřát si stejný pocit i doopravdy.

Její blízký přítel Joe Conant listu Tribune v pondělí potvrdil, že Dorothy, rodačka z Chicaga, kde dlouhá léta i žila, zemřela poklidně ve spánku. „Byla prostě neúnavná. Neustále šla dál a dál, neuměla se zastavit,“ řekl Conant médiím. Dle svých slov si vitální ženu bude navždy pamatovat jako člověka s živoucí jiskrou v oku i nikdy neutuchající chutí bavit se s druhými lidmi.

A pravdou je, že si ji nyní nebudou pamatovat pouze její blízcí, ale i velká část světa. Ten totiž Dorothy stihla jen pár dní před svou smrtí uchvátit, když se navzdory požehnanému věku 104 let rozhodla vyskočit z letadla z výšky přes čtyři kilometry. Když Dorothy po volném pádu s otevřeným padákem přistála na pevné zemi, rychle se postavila, popadla své chodítko a vyrazila do davu přihlížejících, který přišel jejímu historickému rekordu fandit.

„Věk je jenom číslo, víte,“ řekla svérázná dáma vzápětí novinářům. Zároveň přetavení svého snu do reality šibalsky zatajila své rodině. Když ji příbuzní přišli den po seskoku navštívit, předala jim výtisk listu Chicago Tribune – byla vyfocena na hlavní straně, jak letí na padáku vzduchem směrem k zemi. „Rodačka z Chicaga se stala nejstarší parašutistkou,“ stálo v titulku nad velkou fotografií.

„Dorothy, vůbec ses nám nepochlubila, že sis byla zaskákat s padákem!“ reagovala na článek v tisku údajně její rodina. „No jo, když vy jste se vůbec nezeptali,“ zareagovala pobaveně neúnavná parašutistka. Její příběh oblétl velmi rychle svět a psala o něm například i čínská či mexická média. Guinessova kniha rekordů zatím oficiálně rekord nepotvrdila.

Až doposud jej držela o rok mladší, 103letá Švédka Linnéa Ingegärd Larsson, která z letadla s padákem vyskočila loni. Vše ale naznačuje, že úspěšným přistáním na zemi Dorothy tento rekord opravdu zlomila a stane se tak jeho novou držitelkou (i když po smrti). Její pohřeb se dle agentury AP uskuteční příští měsíc. Jestli její příběh i odkaz něco opravdu ukazuje, pak je to fakt, že věk je opravdu jen číslo, a dokud má člověk opravdovou chuť žít, svět mu jde mnohdy velmi rád naproti.

V loňském roce zemřel nejstarší žijící člověk na světě. Kolik mu bylo let?

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 12. 5. 2024

Vypadáte dobře a cítíte se skvěle, Berani. Teď jen kdyby vaše domácí prostředí odráželo to, kým jste. Když se rozhlédnete kolem sebe, možná si uvědomíte, že není tak elegantní, jak by mohlo být. Dnes to můžete začít měnit. Začněte od základů – ukliďte a odstraňte nepořádek. Jakmile zmizí všechny cizí předměty, můžete se začít zabývat závažnějšími změnami.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.