Vánoce

20. listopadu 2024 06:00

Marie Makovská

Jak ušetřit při pečení cukroví a neslevit z jeho kvality? Plánujte a nelpěte jen na másle

Příprava vánočního cukroví se může pěkně prodražit, obzvlášť pokud máte na svém seznamu hodně druhů, které obsahují máslo, ořechy, kakao nebo med. Jak letos při pečení ušetřit a zároveň si cukroví totálně nezkazit levnými náhražkami?

Možností, kde nakoupit už hotové domácí cukroví, je čím dál více. Pokud se pro něj rozhodnete, ušetříte ale pravděpodobně jen svůj čas. Nejlevnější variantou je stále příprava vlastního vánočního cukroví, zvláště když si dopředu vše naplánujete.

Vezměte tedy poznámkový blok a napište si, jaké druhy byste letos chtěli mít. Vypište si také suroviny, které vyjdou nejdráž a podívejte se dále na naše tipy, jak byste možná mohli ušetřit.

1. Méně a kvalitněji

Většina známých cukrářů a šéfkuchařů by neslevila z kvality použitých surovin ani za nic. Pokud chcete za vánoční cukroví opravdu ušetřit a zároveň nechcete na svých receptech nic měnit, možná bude vaší jedinou možností napéct letos méně druhů nebo menší množství. Pár druhů cukroví na malém talířku bude vypadat pořád skvěle a jestli neplánujete hostit obří rodinu a spoustu přátel, jistě vám bude i stačit.

Velmi pomůže, když si všechny potřebné suroviny předem sečtete a nakoupíte jen množství, které opravdu využijete. Výpočet zabere jen chvilku a díky němu pak nebudete mít doma 6 kilo cukru a 4 kostky másla navíc. Velmi samozřejmě pomůže, pokud máte čas se po surovinách porozhlédnout ve více obchodech a nakoupit je například v akci.

Připravte také vynikající cukroví pro vaše domácí mazlíčky:

2. Máslo versus margarín

Předmět mnohých internetových diskuzí, který se omílá každý rok především v období před Vánoci. Zatímco hádky o margarínu se v průběhu let moc nezměnily, změnilo se složení zatracovaných margarínů. V dnešní době už si můžete vybrat mezi takovými, které budou vyhovovat zásadám zdravého stravování i vašim chuťovým preferencím – do některých těst se dokonce hodí lépe než máslo.

V tomto článku zjistíte, jaký je rozdíl mezi máslem a margarínem a do jakých těst se nejlépe hodí

Záleží také na vašich chuťových preferencích a na tom, jak moc jste na chuť, strukturu a vůni citliví. Někdo náhradu (třeba jen částečnou) másla za margarín vůbec nepozná, jinému chuť margarínu vadí, a existují i lidé, kteří naopak nemají rádi mléčnou chuť a vůni másla.

3. Suroviny z vlastních zdrojů

Na tenhle bod už je možná trochu pozdě, ale třeba ještě stihnete poptat některé suroviny aspoň mezi známými nebo na internetu. Například namísto nakupování drahých ořechů a marmelád v supermarketu můžete výrazně ušetřit tím, že ořechy nasbíráte a marmelády si v létě sami zavaříte ze sezónního (a v té době levnějšího) ovoce. Pokud jste to nestihli, zkuste sehnat ořechy třeba nevylouskané za lepší cenu, podobně můžete poptat i domácí marmeládu nebo med.

4. Náhrada části některých surovin

Už jste si vše sepsali a víte, které suroviny budou nejdražší? Je tedy pravý čas promyslet, jestli by se jejich část nedala nahradit levnějšími – samozřejmě tak, abyste tím chuť a strukturu vašeho cukroví nijak nepokazili, jak jsme se domluvili na začátku článku.

Může se to týkat těchto ingrediencí:

  • Máslo: Jeho částečnou náhradu za margarín už jsme výše probrali.
  • Ořechy: V cukroví se nejčastěji setkáme s vlašskými, lískovými ořechy a mandlemi, jejichž chuť je specifická a nedá se plně nahradit. Můžete ale jejich část vyměnit za mleté arašídy, které jsou jakožto zástupce luštěnin o dost levnější. Umelte je dohromady společně s ořechy a na chuti nic nepoznáte.
  • Med: V některých receptech má nezastupitelnou roli, proto ho zkrátka nenahradíte. Zároveň ho ale většinou není potřeba tolik, můžete koupit jen malou nádobku nebo si po domluvě od někoho trochu medu odebrat. Do receptů, kde na obsahu medu nezávisí výsledná konzistence těsta, ho můžete zkusit nahradit sirupem.
  • Kakao: Ani kakao nedoporučujeme nahrazovat – především proto, že ho také nebývá potřeba mnoho a navíc byste pravděpodobně sáhli po karobu, který stojí dost podobně.
  • Rum: Stačí vám do cukroví jen malé množství rumu a víte, že byste zbytek nevyužili? Pak se vám více vyplatí koupit rumové aroma. Chuť a vůně bude podobná, někdo má tu „umělou“ dokonce raději.
  • Vanilka: Podobné je to s vanilkou – pokud nechcete kupovat drahé lusky, pořiďte si extrakt, případně můžete část cukru v receptu nahradit vanilkovým cukrem, který už extrakt z vanilky obsahuje.
  • Čokoládová poleva: Spočtěte si, jestli se vám nevyplatí připravit si vlastní místo už hotové koupené. Bude mít pravděpodobně i lepší chuť, záleží samozřejmě na tom, co použijete za čokoládu.

5. Levnější druhy a cukroví ze zbytků

Chcete mít hodně cukroví nebo více druhů a zároveň potřebujete nutně ušetřit? Vybírejte z méně finančně náročných receptů, patří sem třeba:

  • Linecké (na klasický recept budete potřebovat mouku, cukr, vanilkový cukr, máslo, citron a žloutek)
  • Perníčky (kromě medu, kterého ale budete potřebovat jen okolo dvou polévkových lžic, vyjdou také levně)
  • Zázvorky (budete na ně potřebovat jen mouku, cukr, vejce a zázvor)
  • Smetanové cukroví (je perfektně křehké a stačí vám na něj mouka, máslo, smetana a cukr)

Ze zbytků pak můžete vytvořit:

  • Pusinky a kokosky nebo další cukroví z bílků
  • Zbytkové kuličky (z úlomků pečeného cukroví, zbytku ořechů, cukru, kakaa, ...)
  • Marokánky (ze zbytků ořechů, sušeného ovoce a čokolády)


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 9. 12. 2024

Inspirace vás dnes může zasáhnout jako blesk z čistého nebe. Vaše představivost, inovace a vynalézavost jsou na vysoké úrovni. Cokoli vymyslíte nebo objevíte, by mělo přitáhnout velkou pozitivní pozornost. Vaše nervy by mohly být poněkud napjaté, a tak se snažte zachovat klid a nenechte se příliš vyvést z míry, pokud tu a tam narazíte na nějaké překážky.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.