Celebrity

14. července 2022 05:30

David Laštovka

7 zajímavostí o Karlu Gottovi. Za oblečení ročně utratil dva miliony

Několikanásobný český slavík, miláček národa, zpěvák Karel Gott by oslavil 83. narozeniny. Věděli jste, že na sebe ani doma nikdy neoblékl tepláky a pantofle? Nebo že si jeho maminka přála, aby si vzal za manželku herečku Jiřinu Bohdalovou? A proč nezavítal do pořadu Show Jana Krause, přestože se na ni velmi rád díval a jejího moderátora obdivoval?

Za nevěstu mohl mít Jiřinu Bohdalovou

Stačilo málo a mohli se brát. Když jednou herečka přišla ke Gottovi domů, kde ještě bydlel s rodiči, jeho matka si ji vzala hned stranou a sdělila jí, jak by si přála, aby se s Karlem dali dohromady. Herečka sice argumentovala tím, že je starší než on a má už dceru, to ale paní Gottové nevadilo. Našla obrovitou fotografii svého syna a přikázala mu: „Tady napíšeš: Simonce její budoucí táta Karel Gott.“ Osud je sice nespojil, ale přátelili se celý život.

Jiřina Bohdalová má co říct:

V čem chodil doma?

Elegantně oblečený chodil i doma v soukromí. Nikdy si na sebe nevzal například tepláky nebo pantofle. Vždy měl ve svém šatníku alespoň sto kusů košil a padesát obleků. Ročně za oblečení dokázal utratit i dva miliony korun. Řídil se heslem, že šaty dělají člověka. Gentlemanství a noblesa zkrátka ke Gottovi neodmyslitelně patřila.

Proč nikdy nedorazil do pořadu Show Jana Krause?

Karel Gott choval k Janu Krausovi celý život respekt, obdiv a úctu. Osobně se znali, měli společné přátele a občas se i vídali. Přestože však s ním po lidské stránce žádný problém neměl, pozvání do jeho show pokaždé odmítl. „V soukromí jsem se před Honzou Krausem uvolnit uměl, ale do jeho pořadu, byť jsem na něj koukal rád a dobře se při něm bavil, jsem pozvání nikdy nepřijal. Trošku mi vadilo, že sedí vyvýšeně, zatímco host je v sedačce dost zapadlý. Bral jsem ho s respektem. A potom... Nebyl jsem si jistý, zda bych měl tak bystré a pohotové reakce jako on,“ vysvětloval Gott ve své knize Má cesta za štěstím.

Jak probíhalo jeho poslední léto?

V srpnu roku 2019, dva měsíce před smrtí Karla Gotta, na malebném statku poblíž Karlových Varů proběhla poslední oslava jeho 80. narozenin. Pozváni byli příbuzní a vyvolení přátelé z branže. Vrcholem večera bylo vystoupení herce Oldřicha Kaisera, který předaboval Gottův oblíbený film Sedm statečných. „Všichni se smáli tak, že málem padali ze židlí,“ popsal ve své knize zpěvák. Během veselení se mu však po zdravotní stránce přitížilo a dostavily se horečky.

„I přes tu večerní teplotu jsem nakonec společensky vydržel poměrně dlouho. Zábava pokračovala do hluboké noci, možná až do brzkého rána, ale na mě se, myslím, nikdo nezlobil, když jsem se plný těch nejkrásnějších emocí vytratil už kolem desáté hodiny večerní,“ přiblížil Karel Gott. Zbytek srpna už strávil v klidu na chalupě v Doubici. „Jen já, rodina, příroda a jazz, který neustále posloucháme s Charlottkou. Raduji se! Dožil jsem se konce léta, kdy mohu být ještě tady,“ napsal do poslední kapitoly své knihy.

Ošklivá opice s nohama do O

Na televizních obrazovkách se Gott poprvé objevil ve svých jednadvaceti letech. Vystoupení pro něj skončilo takovým trapasem a ostudou, že se domníval, že už si v televizi nikdy neškrtne a jeho kariéra tím skončila. Dirigent Karel Vlach ho tehdy angažoval místo zpěváka Rudolfa Cortése, který náhle onemocněl. Koncert byl tehdy na televizních obrazovkách vysílán živě. „Zpívám a ze všech sil se snažím napasovat do proklatě nízké Cortésovy polohy. Dívám se do publika a hledám v té polotmě pevný bod, alespoň jeden přívětivý nebo chápající, ale kde nic, tu nic. Vůbec se necítím ve své kůži a hlasivky jako by mi svíral těsný límec,“ popisoval ve své knize Gott.

Snažil se povolit kravatu, když zjistil, že místo druhé sloky zpívá opět tu první, kterou už pěl před malou chvílí. „Očima žádám dirigenta Vlacha o záchranný kruh. Z jeho pohledu čtu: Se mnou si už, chlapče, nezazpíváš. Hudba konečně utichne. Rychle se ukloním a snažím se co nejrychleji zmizet z pódia, jenže aby byl malér dokonán a zpečetěn, ještě se zamotávám do šňůry od mikrofonu. Pár lidí se u toho zaplácá, asi si myslí, že jsem lepší komik než zpěvák,“ zavzpomínal Karel Gott.

Do televize po jeho vystoupení přišlo několik rozhořčených dopisů, ve kterých diváci oznamovali, že už ho na obrazovkách nikdy nechtějí vidět. „Až mnohem později jsem se dozvěděl o anonymech, které mi tehdy raději ani nedali přečíst. Kdybych se o sobě už tenkrát dočetl, že jsem ošklivá opice s nohama do O a ještě k tomu ksicht, kvůli kterému chtěli rozflákat obrazovku, patrně bych s veřejným vystupováním nadobro skončil,“ přiznal zpěvák.

Pyžamové party s milenkami

Karel Gott měl fanynky také ve východních zemích. Jak ve své autobiografické knize Má cesta za štěstím přiznal, jako nezadaný svobodný mládenec si jejich přízeň po koncertě náležitě užíval. „Když jsme v 70. letech zprvu neradi a povinně podnikali spanilé jízdy po Sovětském svazu, zájem o naše koncerty byl ohromný v každé zemi, v každé sovětské republice, do které jsme zavítali. Všude bylo narváno k prasknutí. V hotelových pokojích jsme si občas uspořádali pyžamovou party. Došlo i na občasné návštěvy ruských děvčat. Někteří jsme sem tam navázali ‚družbu‘. Šlo o družby jednorázové. Na nic jiného nebyl čas. Nepsaný zákon mlčet a nikomu se v choulostivých věcech nesvěřovat byl striktně dodržován. Takže jediné, co vím, jsou vzpomínky na mé vlastní úlety. A o těch nehodlám mluvit ani teď po letech,“ prozradil zpěvák.

Domů se mu vracela pokaždé jiná žena

Když jeho manželka Ivana začala moderovat na TV Prima pořad V. I. P. zprávy, kterými provázela téměř pět let, byl jejím stálým a pozorným divákem. „Snažil jsem se ji obzvláště v začátcích podpořit, protože jsem věděl, že ji čeká spousta práce – naučit se správně artikulovat, umět dobře reagovat na kameru. Co si budeme povídat, od začátku jsem tušil, že se bude muset umět vypořádat i se spoustou kritických hlasů, které ji budou hodnotit přísně a nemilosrdně od účesu přes výraz v obličeji až po zbytky moravského přízvuku,“ uvedl ve své knize Karel Gott.

Ivaně po celou dobu fandil a držel palce. „Vrhla se do práce s obrovským odhodláním. Díval jsem se na ni s chutí a rád. Navíc se mi domů pokaždé vracela jiná žena. Jiný účes, jiný make-up, to jsem si pochvaloval. Nechala mě, abych si ji v rychlosti prohlédl, ale hned se běžela odlíčit, ta silná televizní vrstva make-upu jí vadila. Já sám ji měl taky vždycky nejraději přirozenou,“ prozradil zpěvák.


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 27. 7. 2024

Řiďte se svými instinkty a neuděláte chybu, Berani. Možná se budete muset vzdát kontroly a odložit logické myšlení. Nechte se unášet větrem. Prozkoumejte své pocity a to, jak je ovlivňují ostatní. Dnes bude téměř nemožné upevnit nějaké plány. Raději prozkoumejte možnosti a porovnejte se s ostatními. Nezaškatulkujte se do jednoho způsobu myšlení.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.