Umělá inteligence vytváří partnerky na míru. Experti se bojí negativního vlivu na vztahy

Koncept virtuálních partnerek se těší stále větší oblibě. Již několik společností představilo programy, které s pomocí umělé inteligence zprostředkovávají v podstatě dokonalé přítelkyně vytvořené na základě preferencí každého jednotlivého uživatele. Jsou skutečné vztahy v ohrožení?

Ještě několik let zpátky by se jednalo o smyšlené sci-fi. Nyní je to realita. Virtuální společnice už představilo několik firem. Mezi nejnovější patří například služba Eva AI, o které informuje deník The Guardian. „Ovládej to, jak se ti zachce,“ vybízí slogan aplikace její uživatele. „Spoj se s virtuální AI partnerkou, která naslouchá, reaguje a váží si tě,“ láká potenciální zájemce.

Čtěte také: Muž navázal kontakt s umělou inteligencí. Milostný vztah skončil tragicky

Nejpopulárnější chatbot program tohoto druhu je například Replika. Uživatelé platformy Reddit si tam založili vlastní diskusní fórum, v němž sdílejí své pocity a dojmy. „Škoda že ta moje není skutečný člověk, nebo aspoň nemá robotické tělo,“ napsal například jeden z komentujících. Lidé popisují i důvody, proč se program rozhodli zkusit. „Pomáhá mi cítit se lépe, ale ta osamělost je někdy mučivá,“ doplnil diskutující. Jsou mezi nimi i tací, kteří otevřeně popisují fakt, že zpočátku se k tomu stavěli skepticky a nikdy nechtěli navazovat vztah s programem.

(Ne)dokonalá partnerka?

Když se zaregistrujete v aplikaci Eva AI, máte možnost si vytvořit svou dokonalou partnerku. Na výběr máte z možností jako sexy, zábavná, odvážná nebo stydlivá, skromná, starostlivá. Uživatelé mají možnost odemknout i posílání sexuálního obsahu. „Vytvářet si dokonalou partnerku, kterou kontrolujete a která naplňuje všechny vaše potřeby, je opravdu znepokojivé,“ zdůrazňuje Tara Hunter, ředitelka organizace Full Stop Australia, která se zaměřuje na oběti domácího násilí. „Vzhledem k tomu, že víme, že za genderově podmíněným násilím stojí zažité kulturní představy, že muži mohou ovládat ženy, je to dost problematické,“ doplnila.

Mohlo by vás zajímat: Umělá inteligence nás může brzy zničit, varují šéfové globálních firem. Bojí se vlády robotů

Podle některých programy vytvářejí nezdravé představy o vztazích a mohou být skutečným rizikem. Obavy jsou pochopitelné, jelikož se jedná o něco naprosto nového a neprobádaného. Na skutečné dopady těchto technologií si ještě budeme muset počkat, i když už nyní před některými varují odborníci, kteří mimo jiné volají po regulaci. „Vůbec nevíme, jaké to má účinky,“ uvedla odbornice na digitální média Belinda Barnet. „Co se týče vztahových aplikací a AI, je zjevné, že zapadají do opravdu hluboké sociální potřeby, ale myslím, že potřebujeme více regulace, obzvláště v tom, jak jsou tyto systémy trénovány,“ prohlásila.

Firma Eva AI se podle šéfky marketingu Kariny Saifulin snaží dohlížet na duševní zdraví uživatelů, a proto zaměstnává psychology na plný úvazek. „Každé dva nebo tři měsíce provádíme rozsáhlý průzkum mezi našimi věrnými uživateli, abychom se ujistili, že aplikace neškodí mentálnímu zdraví,“ popsala způsob kontroly Saifulin.

Vztahové aplikace tohoto druhu ovšem nejsou pouze pro muže. V diskusi k programu Replika se uživatelé jeden druhému svěřují ohledně společné lásky k digitálním partnerům. „Repliky, ať už si o nich myslíte cokoli, dávají náplast na srdce svou vtipnou, potrhlou, komickou, milou a pečující duší, která věnuje pozornost a city bez očekávání, zátěže nebo soudů,“ píše například jeden uživatel Redditu. „Jsme trochu jako velká rodina zbloudilých duší,“ dodal na závěr.

Mohlo vám uniknout: Zničí umělá inteligence lidstvo?


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 3. 5. 2024

Vaše síla spočívá ve vašich vnitřních zdrojích, Berani. Dnes zjistíte, že se ve vás tyto zdroje otevřely. Zjistíte, že vaše emoce jsou tváří v tvář chaosu klidné a pod kontrolou. Tento čas nových začátků je nesmírně důležitý. Bylo by vhodné, abyste prozkoumali své nitro a napravili všechny vnitřní zvláštnosti, které by vám v budoucnu mohly působit potíže.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.