Celebrity

6. května 2023 18:00

Anna Fedorov

Alžběta II. uměla překvapovat, říká Žantovský. Zavzpomínal i na setkání s Karlem III.

Michael Žantovský v pořadu Povídej na CNN Prima NEWS

„Alžbětu II. jsem měl moc rád. Dokázala dávat najevo nejen svou milou povahu, ale někdy i říkat věci, které od ní člověk úplně nečekal,“ zavzpomínal na zesnulou britskou panovnici v pořadu Povídej na CNN Prima NEWS bývalý poradce a mluvčí prezidenta Václava Havla Michael Žantovský. Moderátorce Radce Červinkové také popsal, jaký dojem na něj udělal její nejstarší syn Karel III.

S Alžbětou II. se Žantovský poprvé setkal v roce 1990, když ho společně s tehdejším prezidentem Václavem Havlem pozvala na oběd do Buckinghamského paláce. „Byla to žena, ke které jsem choval velký obdiv,“ svěřil se známý publicista v pořadu Povídej. S britskou panovnicí se posléze setkal několikrát. V letech 2009 až 2015 totiž v Londýně zastával post velvyslance.

„Alžbětu II. jsem měl moc rád. Dokázala dávat najevo nejen svou milou povahu, ale někdy i říkat věci, které od ní člověk úplně nečekal,“ pokračoval Žantovský. Moderátorce Radce Červinkové pak popsal, čím ho panovnice při jednom z těchto setkání překvapila. „Při mé audienci jsme společně vzpomínali na první návštěvu s Václavem Havlem a ona si nejenže pamatovala, co jí tenkrát doslova řekl, ale ještě se zeptala na ‚toho hubeného chlapce v brýlích, co byl s námi‘. Zajímalo ji, co teď dělá. Říkal jsem, že Saša Vondra už není tak hubený, ale brýle má pořád a že udělal politickou kariéru,“ uvedl.

Čtěte také: Herec Jackuliak promluvil o psychických problémech i období plném alkoholu a sexu

„Alžběta uměla překvapovat a se svým zesnulým manželem princem Philipem tvořila úžasnou dvojici. Miloval jsem je,“ přiznal bývalý diplomat.

V pořadu Povídej připomněl i schůzku s Alžbětiným nejstarším synem Karlem III. „Setkal jsem se s ním mnohokrát. Poprvé v roce 1991, když společně s princeznou Dianou přijeli na pozvání Václava Havla na Pražský hrad. Tehdy jsem zažíval strašlivé chvíle s britským bulvárním tiskem. Byl to velmi nehezký zážitek. Samotná návštěva proběhla v době, kdy se jejich vztah hroutil. Média již načichala stopu a šli po ní jako vlci. Tehdy mi připadalo, že jsou oba svým způsobem nešťastní,“ uvedl Žantovský, který v té době působil jako prezidentův mluvčí. Celý rozhovor si můžete poslechnout v premiérovém dílu pořadu Povídej Radky Červinkové v sobotu 6. května od 21:25 na CNN Prima NEWS.

Čtěte také: Bára Nesvadbová zaháněla stesk po otci hypnózou. Fixace na něj byla extrémní, říká

Žantovský v rozhovoru zavzpomínal i na zesnulého prezidenta Václava Havla, kterému dělal v letech 1990 až 1992 mluvčího i poradce. „Mým nejsilnějším zážitkem bylo, když ho propustili 17. května 1989 z vězení. Čekali jsme na něj před pankráckou věznicí a on mi svěřil tašku se svými osobními věcmi, abych mu ji donesl domů. Cítil jsem se daleko víc poctěn než přijetím u nějakého prezidenta nebo veleknížete,“ dodal.


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 27. 7. 2024

Řiďte se svými instinkty a neuděláte chybu, Berani. Možná se budete muset vzdát kontroly a odložit logické myšlení. Nechte se unášet větrem. Prozkoumejte své pocity a to, jak je ovlivňují ostatní. Dnes bude téměř nemožné upevnit nějaké plány. Raději prozkoumejte možnosti a porovnejte se s ostatními. Nezaškatulkujte se do jednoho způsobu myšlení.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.