Celebrity

6. května 2023 18:00

Anna Fedorov

Alžběta II. uměla překvapovat, říká Žantovský. Zavzpomínal i na setkání s Karlem III.

Michael Žantovský v pořadu Povídej na CNN Prima NEWS

„Alžbětu II. jsem měl moc rád. Dokázala dávat najevo nejen svou milou povahu, ale někdy i říkat věci, které od ní člověk úplně nečekal,“ zavzpomínal na zesnulou britskou panovnici v pořadu Povídej na CNN Prima NEWS bývalý poradce a mluvčí prezidenta Václava Havla Michael Žantovský. Moderátorce Radce Červinkové také popsal, jaký dojem na něj udělal její nejstarší syn Karel III.

S Alžbětou II. se Žantovský poprvé setkal v roce 1990, když ho společně s tehdejším prezidentem Václavem Havlem pozvala na oběd do Buckinghamského paláce. „Byla to žena, ke které jsem choval velký obdiv,“ svěřil se známý publicista v pořadu Povídej. S britskou panovnicí se posléze setkal několikrát. V letech 2009 až 2015 totiž v Londýně zastával post velvyslance.

„Alžbětu II. jsem měl moc rád. Dokázala dávat najevo nejen svou milou povahu, ale někdy i říkat věci, které od ní člověk úplně nečekal,“ pokračoval Žantovský. Moderátorce Radce Červinkové pak popsal, čím ho panovnice při jednom z těchto setkání překvapila. „Při mé audienci jsme společně vzpomínali na první návštěvu s Václavem Havlem a ona si nejenže pamatovala, co jí tenkrát doslova řekl, ale ještě se zeptala na ‚toho hubeného chlapce v brýlích, co byl s námi‘. Zajímalo ji, co teď dělá. Říkal jsem, že Saša Vondra už není tak hubený, ale brýle má pořád a že udělal politickou kariéru,“ uvedl.

Čtěte také: Herec Jackuliak promluvil o psychických problémech i období plném alkoholu a sexu

„Alžběta uměla překvapovat a se svým zesnulým manželem princem Philipem tvořila úžasnou dvojici. Miloval jsem je,“ přiznal bývalý diplomat.

V pořadu Povídej připomněl i schůzku s Alžbětiným nejstarším synem Karlem III. „Setkal jsem se s ním mnohokrát. Poprvé v roce 1991, když společně s princeznou Dianou přijeli na pozvání Václava Havla na Pražský hrad. Tehdy jsem zažíval strašlivé chvíle s britským bulvárním tiskem. Byl to velmi nehezký zážitek. Samotná návštěva proběhla v době, kdy se jejich vztah hroutil. Média již načichala stopu a šli po ní jako vlci. Tehdy mi připadalo, že jsou oba svým způsobem nešťastní,“ uvedl Žantovský, který v té době působil jako prezidentův mluvčí. Celý rozhovor si můžete poslechnout v premiérovém dílu pořadu Povídej Radky Červinkové v sobotu 6. května od 21:25 na CNN Prima NEWS.

Čtěte také: Bára Nesvadbová zaháněla stesk po otci hypnózou. Fixace na něj byla extrémní, říká

Žantovský v rozhovoru zavzpomínal i na zesnulého prezidenta Václava Havla, kterému dělal v letech 1990 až 1992 mluvčího i poradce. „Mým nejsilnějším zážitkem bylo, když ho propustili 17. května 1989 z vězení. Čekali jsme na něj před pankráckou věznicí a on mi svěřil tašku se svými osobními věcmi, abych mu ji donesl domů. Cítil jsem se daleko víc poctěn než přijetím u nějakého prezidenta nebo veleknížete,“ dodal.


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 25. 4. 2024

Berani, vyhlídky na dnešní den jsou vynikající. Současné uspořádání planet a poněkud tísnivá atmosféra posledních dnů vás inspirují ke změně prostředí a návštěvě nových míst. Proč si nenaplánovat malý výlet? Všechna znamení naznačují, že právě teď je pro takové dobrodružství ta nejlepší doba. Pokud budete otálet, budete se cítit opět zaseknutí ve staré rutině.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.