Anička pokazí hlavní chod a nedodrží slibovaný recept. Proč to vadí jen Pavlíně?
Prostřeno! XXV (114) – Zas ta Pavlína
Ve čtvrtek v soutěži o nejlepší menu pohostí soupeřky vyučená cukrářka Anička. Ta žije s přítelem v malém bytě. Na jídelní stůl nemá místo, proto se bude provizorně stolovat v obývacím pokoji. Na jídlo se bude chvíli čekat a opět se bude řešit taktizování.
V soutěži amatérských kuchařů se ve čtvrtek hosté sejdou u Aničky. Mladá číšnice si nejvíce věří v oblasti cukrařiny, proto bude servírovat francouzský větrník a jako předkrm věnečky. Ty její budou plněné ricottou a uzeným lososem. Dále plánuje uvařit krém z pečeného česneku a vepřovou panenku v sezamové krustě s bramborovým fondánem a smetanovou omáčkou se žampiony.
Quesadilla s domácím quacamole, pico de gallo Zdroj: FTV Prima
Dýňový krém Zdroj: FTV Prima
Hovězí z pomalého hrnce Zdroj: FTV Prima
Sladká tečka na konec Zdroj: FTV Prima
Paštika s domácí bagetou a brusinkami Zdroj: FTV Prima
Kuřecí vývar Zdroj: FTV Prima
Kachní prsa, zelí, knedlík Zdroj: FTV Prima
Tiramisu Zdroj: FTV Prima
Tataráček z divokého lososa s křupavou bagetkou Zdroj: FTV Prima
Krémová polévka hokaido Zdroj: FTV Prima
Vepřová panenka ve slanině se smetanovo-hříbkovou omáčkou a šťouchaným bramborem Zdroj: FTV Prima
Malinový sorbet s kapkou prosecco Treviso a balsamico glazé Zdroj: FTV Prima
Plněný věneček ricottovou pěnou a uzeným lososem Zdroj: FTV Prima
Krém z pečeného česneku, domácí krutony Zdroj: FTV Prima
Vepřová panenka v sezamové krustě, bramborový fondán, smetanová omáčka se žampióny Zdroj: FTV Prima
Francouzský větrník Zdroj: FTV Prima
Paštika z kuřecích jater Zdroj: FTV Prima
Drůbeží vývar s domácími nudlemi Zdroj: FTV Prima
Závitky plněné mozzarellou, špenátem a slaninou s bramborovo-batátovým pyré, zeleninový salátek Zdroj: FTV Prima
Kardinál řez Zdroj: FTV Prima
Opět bude na stole ryba a houby, které tak trochu zlomily vaz včerejší hostitelce Pavlíně. Anička těm, co nejedí ryby, dá věneček pouze s ricottovou pěnou. Přizná se dokonce, že to je její premiéra a ricottu jí poprvé v životě. Polévka se sice někomu bude zdát příliš česneková, větší výhrady ale hosté mít nebudou. Hostitelka bude během hlavního chodu překvapená, že si Pavlína postěžuje na tvrdou panenku a scházející slibovanou sezamovou krustu. „Největší rejpal z naší party je asi Pavla,“ myslí si Tereza. U stolu Jana rozvine debatu o tom, jaká se tento týden sešla dobrá parta. „Pavlínka hledá chyby, pořád má ty svoje učitelské připomínky, ač učitelkou není,“ hodnotí situaci Petra. V podvečer se tedy bude na co dívat.
Sledujte reakci soutěžících na to, že jim hostitelka udělá dvě varianty omáčky:
Vyplatí se čekání na hlavní chod?
Před hlavním chodem půjdou dámy šmejdit. V malém bytě jsou však rychle hotové a nastane dlouhé čekání na hlavní chod. I když se Anička bude snažit zachránit situaci servírováním úkolu týdne, brambory a maso potřebují svůj čas. Málem už hostitelka bude muset svolat dámy na zábavu, ale nakonec se jí podaří jídlo dokončit včas. Ze včerejška je Anička poučená, že s houbovou omáčkou u soupeřek nepochodí, a proto připraví alternativu. Kdo nejí houby, dostane pepřovou omáčku. „Líbilo se mi, že si na nás vzpomněla,“ ocení hostitelčinu snahu Tereza. Petra si omáčku bude také pochvalovat.
Jako zábavu Anička zvolí posunování balonku plastovou lahví uvázanou kolem pasu. Soutěžící se nasmějí, i když se objeví i názory, že jde o trapnou zábavu. Jaký úspěch sklidí Anička se speciálním dezertem? Bude vadit, že v něm nebude očekávaný francouzský koňak?
Autor článku
Petra Jaroševská
Horoskop vždy po ruce
Zanechte nám váš e-mail a my vám budeme zasílat pravidelný newsletter s vaším horoskopem.
Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů