Celebrity

19. července 2023 14:00

Eliška Reiglová

Markéta Vondroušová získá za Wimbledon desítky milionů. O velkou část ale přijde

Markéta Vondroušová (24) vyhrála Wimbledon a dosáhla tak největšího úspěchu kariéry. Stala se v pořadí třetí českou šampionkou na nejcennějším turnaji světa, s čímž souvisí i finanční odměna ve výši okolo 65 milionů korun. S polovinou této částky se však může česká tenisová královna rovnou rozloučit a ani zbytek nebude mít jen pro sebe.

Markéta Vondroušová ve finále Wimbledonu vyhrála nad Tunisankou Ons Džabúr ve dvou setech. Před rokem kvůli zraněnému zápěstí sledovala turnaj v All England Clubu jako turistka a pravděpodobně se jí tou dobou ani nesnilo, že za pouhých 12 měsíců sama dosáhne obdivuhodného úspěchu.

„Každý chce grandslam a tenhle je ještě cennější než ostatní, protože je to Wimbledon. Fakt by mě nikdy nenapadlo, že tady budu mít šanci hrát o titul. Samozřejmě budu chtít víc a víc. Na druhou stranu jsem připravená na to, že budu terč a holky proti mně budou chtít vyhrávat. Ale Wimbledon mi už nikdo nevezme,“ řekla na tiskové konferenci po výhře.

S vítězstvím na Wimbledonu souvisí mimo jiné i finanční odměna, která byla na rok 2023 pro vítěze dvouhry, mužské i ženské, stanovena na 2 350 000 liber. V přesném přepočtu podle aktuálního kurzu to činí 63 450 867 českých korun. Tato suma se ale na kontě Vondroušové dlouho neohřeje.

Miliony na daních i závazcích

Jak informoval web Tennis Canada, vítěz turnaje ve Velké Británii v této zemi také velkou část finanční odměny nechá. Na daních si stát z částky vezme 45 %, což v případě Markéty Vondroušové znamená téměř okamžité odečtení necelých 30 milionů korun.

Nelze zapomenout ani na to, že budování a udržování profesionální sportovní kariéry není levnou záležitostí. Náklady se naopak šplhají do astronomických výšin. Peníze stojí cestování, ubytování a stravování, a to nejen pro samotného sportovce, ale i pro jeho tým, který se rovněž bez výplaty neobejde.

Šetření na budoucnost

Ač by mnozí mohli namítat, že profesionální sportovci dostávají přehnané finanční odměny, tak růžové to ve skutečnosti není. Tento druh kariéry je totiž věkově omezený a odejít do důchodu až po šedesátce je nemyslitelné. Z výher si tak sportovci neplatí přímořské vily či garáže plné sportovních aut, ale spíše si vytvářejí rezervu do budoucna.

Čtěte také: Šílené, bláznivá cesta, řekla Vondroušová o svém vítězství. Budu chtít víc a víc, dodala

„Naštěstí je Maky finančně gramotná, a i když vydělala za kariéru velké peníze, nedělala žádné ztřeštěnosti. Tak doufám, že ani teď neudělá žádnou blbost z mladické nerozvážnosti,“ řekla maminka tenistky Jindřiška Anderlová podle deníku Blesk.cz.

Podívejte se, jak to Markétě Vondroušové slušelo na plese:

Sdílejte článek
Štítky peníze Velká Británie vítězství bohatství kariéra tenis Wimbledon Markéta Vondroušová daň

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 2. 5. 2024

Berani, pozorně poslouchejte, když dnes dostáváte pokyny. Vaše mysl nemusí být tak bystrá jako obvykle. Pokud si nedáte pozor, mohli byste se vydat špatnou cestou a nakonec začít úplně od začátku. Nestyďte se ani se nestyďte klást otázky. Vždy je lepší se zeptat, než udělat zbytečnou chybu. Postupujte pomalu a metodicky a zvládnete to.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.