Dva chlapci v babyboxu během vánočního období. Posledního si matka chtěla vzít zpět

Do babyboxu na radnici v Praze 6 odložila zoufalá matka 22. prosince před polednem chlapce, který dostal jméno Oliver. O pět dní později byl v záchranné schránce v Táboře nalezen další chlapeček, jenž byl zdravý a podle odhadů dva až tři měsíce starý. Dostal jméno Jan po Janě Svačinové, ředitelce G-centra, kde je babybox umístěn. Matka se později ozvala, chtěla chlapečka zpět.

Zahájení provozu babyboxů v České republice bylo v roce 2005 přelomovou událostí. Tyto speciální schránky pomáhají nejen dětem, ale i rodičům, kteří jsou v tíživé situaci a o své miminko se nedokážou a nemohou postarat. Podle zakladatele sítě babyboxů Ludvíka Hesse už díky tomuto zařízení získalo 260 dětí naději na lepší život.

Čtěte také: Ludvík Hess o vzkazech v babyboxech: Je to alibismus. Co k dítěti rozhodně nedávat?

Vánoční chlapečci

Jen babybox v Praze 6 zachránil od července roku 2010 v pořadí již deváté dítě. Matka posledního odloženého chlapce v této schránce pojmenovala Oliver a vysvětlila, že se ho vzdává, protože mu chce dát šanci na nový život. Sama by se prý o něj nedokázala postarat, neboť se nedokáže postarat ani o sebe.

Na druhý svátek vánoční našli poté dalšího chlapce v táborském G-centru. Jednalo se v pořadí již o 260. dítě umístěné v Česku do těchto speciálních schránek pro nechtěné děti. V Táboře babybox funguje už deset let a za tu dobu do něj byly odloženy tři děti. Předchozí dvě pojmenovali Jaroslav a Milan, protože mají připomínat památku Jaroslavy Kotalíkové, bývalé ředitelky domova seniorů, a Milana Štěcha, tehdejšího předsedy Senátu, který se otevření zúčastnil. Novou ředitelkou je Jana Svačinová, proto třetího chlapečka pojmenovali Jan.

Matka si chtěla vzít chlapce zpět

„Malý Jan je poněkud větší, odhadujeme ho na dva až tři měsíce. Sanitka ho odvezla do táborské nemocnice, kde jej vyšetřili a zjistili, že je zdravý, ale příliš voňavý nebyl. O neurovnaných sociálních poměrech svědčí i následný telefonát jeho nešťastné maminky, která děťátko chtěla vrátit. G-centrum ani nemocnice jí nemohla vyhovět, protože v tomto případě bude nezbytné možnosti jeho dalšího živobytí v rodině prověřit,“ uvedl Ludvík Hess v oficiální zprávě pro média.

Přečtěte si: V táborském G-centru našli chlapečka. Honzíkovi už je několik měsíců, matka ho pak chtěla zpět

Babyboxy mají předejít ohrožení zdraví a životů odkládaných dětí. Když do něj někdo vloží dítě, zapne se vyhřívání, ventilace a s mírnou prodlevou i alarm, který upozorní personál zdravotnického zařízení. V posledních letech jsou neodmyslitelnou součástí nejen nemocničních areálů, ale také okolních míst. Aktuálně jich je po celé republice přes 80 a už 18 let jsou světlem naděje pro děti, o které se biologičtí rodiče nemohou postarat.

Podívejte se, jak tato speciální schránka pro nechtěné děti funguje:

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 28. 4. 2024

Nečekaná, ale vítaná finanční pomoc by mohla vést k dlouho očekávaným změnám ve vaší životní situaci, Berani. Možná se rozhodnete přestěhovat nebo se rozhodnete pro méně drastické kroky, jako je přestavba nebo rekonstrukce. Někdo z domácnosti by se mohl odstěhovat nebo by se mohl nastěhovat někdo nový. To všechno jsou velmi pozitivní změny, které ve vašem životě přinesou velké změny.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.