Odkládání dětí do babyboxů má své limity. Nejstarší se do schránky málem nevešlo

Zahájení provozu babyboxů v České republice bylo v roce 2005 přelomovou událostí. Tyto speciální schránky pomáhají nejen dětem, ale i rodičům, kteří jsou v tíživé situaci a o své miminko se nedokážou a nemohou postarat. O tom, jak babyboxy fungují a jaké jsou jejich limity, promluvil jejich zakladatel Ludvík Hess.

Babyboxy jsou v posledních letech neodmyslitelnou součástí nejen nemocničních areálů, ale také okolních míst. Aktuálně jich je po celé republice přes 80 a už 18 let jsou světlem naděje pro děti, o které se biologičtí rodiče nemohou postarat.

Čtěte také: Rodiče opustili batole, aby si mohli zalyžovat. Existuje vůbec situace, kdy nechat dítě samotné?

Zakladatel schránek Ludvík Hess informuje veřejnost o každém miminku, které je do babyboxu odloženo. Patří mezi první, kteří se díky signálům dozvědí, že další dítě dostalo naději na lepší život. Redakci webu Prima Ženy popsal, jak přesně babyboxy fungují a jak se věci mají se signalizací, díky které je o dítě postaráno za pár krátkých minut.

Perfektní zabezpečení

„Signalizace je zajištěná už při otevření venkovních dvířek, které se hlásí do počítačů a mobilních telefonů adresovaných lidí, tedy lékařů a zdravotníků. Jde to ale i mně a technikovi. Vzápětí, když je zatížená vanička, která je uvnitř boxu, se iniciuje signalizace, která pošle mimo jiné také fotografii interiéru babyboxu. A na té, když tam někdo nedá něco jiného, je děťátko,“ řekl Ludvík Hess redakci webu Prima Ženy.

Čtěte také: V hnízdu záchrany našli mrtvého novorozence. Kvůli rozbitému alarmu tam ležel několik dní

Na Slovensku v dubnu loňského roku došlo k tragédii, kdy bylo miminko ve schránce nalezeno až po několika dnech a bez známek života. České babyboxy ale fungují jinak a několikanásobná signalizace, která přítomnost dítěte hlásí hned několika adresátům, je pojistkou, že se nic podobného nemůže stát. „Zdravotníci jdou pro děťátko a znovu se ohlásí, zda byla vanička zkontrolována a dvířka zavřená. Celkem dostanu do počítače dva zvukové signály, pak dvě SMS a jeden obrázek, takže je to pětinásobně jištěné,“ upřesnil Hess.

Limity pro děti

Babyboxy nejsou určené výhradně pro novorozence, přestože většina miminek na tomto světě byla jen pár dní, když je rodiče odložili. Dovnitř se vejdou i větší děti, o které se rodiče postarat chtěli, ale z nějakých důvodů to později nezvládli. Váhový limit psaný na dvířkách lidé mohou, ale zároveň nemusí poslouchat.

Čtěte také: Pět let se nezajímal, teď uplácí. Jak se bránit, když si expartner kupuje přízeň dětí

„Máme to limitované na deset kilogramů, ale vešlo by se tam samozřejmě i větší dítě. Nemůžeme nikoho donutit, aby tam dal dítě konkrétní velikosti,“ prozradil zakladatel revolučních schránek. Ludvík Hess vzpomíná také na to, že váhový limit už přesažen byl. „Mám dojem, že jedno dítě v Pelhřimově bylo staré přes rok, takže mohlo mít přes deset kilogramů. Babybox samotný to ale neváží a přijme libovolné závaží,“ dodal pro Prima Ženy.

Řeč je o téměř dvouletém chlapci, kterého rodiče z jižních Čech odložili do babyboxu v Pelhřimově v roce 2019. Syna se údajně vzdali kvůli konfliktům v rodině a sociálním důvodům. Se svou hmotností a výškou se tehdy do schránky tak tak vešel. „Ležel skrčený na boku, držel se vaničky a nechtěl se jí pustit,“ popsal Hess v rozhovoru pro web iDNES.cz.

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 29. 3. 2024

Berani, možná budete muset vědomě upustit od některých svých plánů a nechat vše na náhodě. Prvek neočekávaného vám může docela pomoci, takže s ním pracujte, místo abyste se ho snažili držet na uzdě. Přirozený tok událostí by vás měl dovést k větší svobodě. Používejte svou představivost, místo abyste se zcela spoléhali na mentální procesy, jako je logika.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.