Jedináčka lze na příchod sourozence připravit čtyřmi kroky. Které to jsou?

Žárlivost staršího sourozence na mladšího je naprosto přirozená, a to hlavně u dětí nižšího věku, které nechápou, proč najednou veškerá pozornost nesměřuje k nim, jako tomu bývalo dřív. Maminky, které čekají druhé dítě, se ale mohou oprávněně obávat toho, že miminko nebude bratrem či sestrou přijato. Mohlo by to komplikovat chod domácnosti i společný čas. Odbornice proto radí, jak ve čtyřech krocích staršího sourozence na nový přírůstek připravit.

Žárlivost staršího sourozence na mladšího se může projevovat různě. Někdy jen odměřeným chováním, jindy bohužel až agresivitou. Pokud ale nastávající dvojnásobná matka své dítě připraví na to, že se o ni zanedlouho bude muset dělit s miminkem, je na nejlepší cestě k tomu, aby těmto problémům předešla.

Poradit si se žárlivostí v době, kdy je mladší sourozenec už na světě, může být náročný úkol a běh na dlouhou trať. Odbornice na výchovu a zdraví dětí Kaylene Henderson se s magazínem Honey podělila o čtyři kroky, pomocí kterých lze větším potížím předejít.

1. Sbližování s bříškem

Stejně jako si můžete k miminku vypěstovat vztah během těhotenství vy, může si ho vypěstovat i vaše starší dítě. Informujte ho tak o tom, že bratříček nebo sestřička ho slyší, i když je ještě v bříšku. Můžete mu společně například číst z knihy pohádek a slíbit mu, že až bude na světě, ukážete mu k pohádce i obrázky.

2. Správná literatura

K přípravě staršího dítěte na příchod sourozence byla napsána řada knih. Neváhejte proto jednu takovou koupit a s dítětem si ji přečíst. Může díky ní například pochopit, že pláč je pro miminka hlavní způsob komunikace a že tedy brek nutně neznamená, že je mladší sourozenec smutný.

3. Dárky

Těhotným ženám nosí jejich příbuzní i přátelé často spoustu dárků pro miminko a pokud to starší sourozenec vidí, může si připadat vynechaný. Proto je lepší je buď přebírat či otevírat v jeho nepřítomnosti, popřípadě mít připravené i dárky pro něj. Tím zamezíte tomu, aby na nové miminko žárlil ještě předtím, než se vůbec podívá na svět.

Jak komunikovat s většími dětmi o válce? Tady jsou rady psychologa:

4. Jděte lásce naproti

Už v brzkých fázích těhotenství byste podle odbornice měli doma dítě učit, že narození miminka je radostná událost. Vysvětlete mu, že se bude muset učit všechno, například i usmívat se. Starší sourozenec pak bude chtít být mladšímu vzorem a bude se na něj usmívat. Jakmile uvidí odezvu, vztah dvou dětí se prohloubí a to starší na sebe navíc bude pyšné a bude se cítit jako učitel a vzor.

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 16. 4. 2024

Pokud se dnes budete muset vypořádat se zklamáním, snažte se, aby vás to nezlomilo, Berani. Můžete obdržet dopis nebo telefonát, který vám přinese méně příznivé zprávy. Možná, že někdo, koho jste chtěli vidět, nebude moci přijít. Snažte se nenechat si tím zkazit náladu. Takové věci se stávají. Zaměstnejte se.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.