Vyzkoušejte trik, po kterém dítě prospí celou noc. Francouzky ho praktikují léta

Technika, díky které spí miminko celou noc, je hojně využívaná zejména ve Francii. Co pomáhá k lepšímu spánku dětí?

Uživatel na TikToku tvrdí, že francouzská miminka spí celou noc už ve věku několika týdnů... Názor, který zřejmě dovede k žárlivosti mnohé rodiče, kteří by se chtěli vyspat a nevstávat ke svým ratolestem několikrát za noc. Návod na téměř nerušený spánek údajně existuje, a v této části Evropy je navíc velice využívaný. Jak to tedy funguje?

Video od uživatele „Ashketchum910“ už zhlédly přes 2 miliony lidí. V nahrávce přibližuje techniku, kterou nazývá francouzsky „le pause“, tedy „pauza“. Autorka Pamela Druckermanová tento výraz použila v roce 2012 ve své knize Bringing Up Bébé. Americko-francouzská spisovatelka a novinářka ve své publikaci odhaluje tajemství, která se skrývají za „skvěle vychovanými“ francouzskými dětmi.

Zpěvačka Ewa Farna promluvila o výchově dětí. Jak zvládá mateřství?

Nechat vybrečet?

A v čem tedy „pauza“ spočívá? Podstata tohoto triku je v tom, že když miminko během noci začne plakat, dáte mu chvilku času na to, aby se uklidnilo samo. V praxi to vypadá, že počkáte pár minut a nepohrnete se okamžitě k postýlce. Ash není jediný, kdo se tomuto tématu na svém TikToku věnuje. Své k tomu řekla také Cat, která pracuje jako konzultantka zabývající se dětským spánkem pro společnost @babysleepteam. „Francouzští rodiče počkají pár minut, zda se jejich malé miminko samo neuklidní a znovu neusne. Samozřejmě, že pokud ne, jdou a postarají se o své dítě,“ vysvětluje ve videu. Pokud při jakémkoliv zaplakání okamžitě běžíte k postýlce, vaše miminko si na to jednoduše zvykne. Jestliže mu ale dáte prostor na to, aby se opět ponořilo do hlubokého spánku, naučí se to bez pomoci od vás. Rodiče malých dětí samozřejmě o nepřerušovaném spánku sní, ale opravdu „pauza“ funguje?

Názory odborníků jsou různé

Laura Amiesová, která pracuje s dětmi přes 20 let, je toho názoru, že klíčovou roli v tomto směru hraje odhad. Rodiče by měli poznat, kdy zasáhnout a kdy ne. Správné uspávání dítěte je podle ní také velice podstatné. „Pro kojence a děti znamená nedostatek spánku menší šanci na učení, zvýšenou podrážděnost a obecně menší spokojenost. Pro dospělé to může znamenat nedostatek soustředění, impulzivní rozhodování a mnohem méně trpělivosti, která je zapotřebí pro implementování efektivních spánkových návyků,“ vysvětlila Amiesová pro Express.co.uk.

Jak uspat dítě

Pláč dítěte během spánku podle ní nemusí vždy znamenat trauma, strach nebo nutnost zásahu rodičů. A v tom tkví právě to kouzlo – rozpoznat, kdy vaše miminko potřebuje „pomoc“, a kdy se dokáže uklidnit samo. Podle Laury je to stejně důležité jako uspávání. Je potřeba se vyhnout stresům, které může mít dítě po probuzení. „Je to sice krásné, když vám miminko usne v náručí, pokud se ale probudí a vy tam najednou nejste, bude křičet, protože to bude vnímat jako potenciální nebezpečí,“ vysvětlila Amiesová. „Představte si, že usnete na gauči a máte vedle sebe partnera. Svítí vám lampička a hraje televize, vy se pak probudíte sama ve tmě a tichu, také byste se bála,“ snaží se expertka přiblížit vnímání malých dětí. Pokud by to na vaše dítko nezabíralo, můžete vyzkoušet těchto dalších 5 rituálů, které pomáhají k lepšímu spánku.


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 29. 3. 2024

Berani, možná budete muset vědomě upustit od některých svých plánů a nechat vše na náhodě. Prvek neočekávaného vám může docela pomoci, takže s ním pracujte, místo abyste se ho snažili držet na uzdě. Přirozený tok událostí by vás měl dovést k větší svobodě. Používejte svou představivost, místo abyste se zcela spoléhali na mentální procesy, jako je logika.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.