Rodiče opustili batole, aby mohli lyžovat. Existuje vůbec situace, kdy nechat dítě samotné?

Český rodičovský pár vyrazil lyžovat do Itálie a podle místního deníku L'Adige ponechal své malé dítě v mrazu a bez dohledu. Situaci nyní řeší policie.

Ponechání dětí samotných, například v autě na benzince, u obchodu anebo když si rodič chce z domu odskočit nakoupit pár věcí, zatímco dítě spí, je velmi diskutovaným tématem. Dvojice v italských Dolomitech nechala bez dozoru své dvouleté dítě, a to venku u alpské chaty, zatímco vyrazila lyžovat. Podle svědků pár sjel svah i několikrát za sebou, než přišel dítě zkontrolovat.

Přečtěte si také: Pět let se nezajímal, teď uplácí. Jak se bránit, když si expartner kupuje přízeň dětí

Dítě v kočárku samozřejmě vyvolalo pozornost dalších lidí, kteří nakonec na místo přivolali policii. Rodiče tak začali být vyšetřováni kvůli podezření, že spáchali trestný čin opuštění dítěte. Za ten hrozí v Itálii až pět let vězení.

Názory veřejnosti na výchovu a rozsah rodičovské odpovědnosti se přitom dost liší, jak dokazují i diskuze, které se k této události začaly rozvíjet na sociálních sítích. Někteří lidé jsou názoru, že dítě by do určitého věku nemělo zůstat samo nikdy a za žádných okolností, jiní si myslí, že je dnešní společnost vůči dětem příliš ochranářská.

Podle legislativy například není protizákonné, pokud rodič nechá dítě doma samotné. Nehraje zde dokonce roli ani věk dítěte. Rodič je však za něj zodpovědný, a tak musí zvážit situaci a zajistit, aby se nic nestalo.

Podívejte se také na reportáž o seniorce, která tvrdila, že jí v nemocnici ukradli dítě:

Sdílejte článek
Štítky lyžování policie Itálie rodiče batole péče o děti

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 20. 4. 2024

Ačkoli se můžete pyšnit svou trpělivostí, Berani, tato vlastnost by vám dnes mohla být na obtíž. Je možné, že už jste se ohnuli, jak jen to šlo, a dosáhli jste bodu zlomu. Poslední kapka se chystá přiložit velbloudovi na hrb. Dejte průchod explozi emocí, kterou si události žádají. Nemá smysl se dnes snažit zachovat svaté chování.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.