Mladí rodiče trpí genetickou vadou. Teď se snaží udělat lepší život nemocné dceři

Jak se staví sen - extra (2) - upoutávka

Tomáše s Annou sužuje genetická vada. Kvůli ní má vzácné onemocnění i jejich holčička, která už od kolébky vyžaduje nepřetržitou péči. Mladí rodiče se snaží vyrovnat nejen s diagnózou, ale i s nemilou prognózou. Co této rodině vlije novou sílu do života?

Anna s Tomášem se poznali před 12 lety na čarodějnické zábavě. Od ní jsou spolu, před čtyřmi lety se vzali. Dříve hodně jezdili ven a na výlety. Dnes jsou jejich procházky spíše nahodilé, jelikož Aninku cestování nebaví. Při dlouhém sezení dívenku vše bolí.

Tomáš rád jezdil na motorce, kterou ještě má. Před třemi lety se dohodli, že s dcerou bude doma tatínek, jelikož v tu dobu maminka vydělávala více peněz, navíc za kratší pracovní dobu. Celou situaci s dcerou zvládají relativně dobře, oba na sobě ale musí pracovat.

Tomáš zase vnímá, že jsou tady proto, aby udělali dceři co nejlepší život. Dokonce si dělá kurz osobního asistenta. Vzhledem ke specifickým chromozomům, které mají oba, je možné, že i další děti budou nemocné. I tak by ale v budoucnu ještě nějaké chtěli. Nemoc život mladého páru velmi ovlivňuje, všechno se přizpůsobuje dceři a jejím potřebám. Jen výjimečně mohou být spolu někde sami, když hlídá babička.

Největším přáním mladých manželů je bezbariérová koupelna. Dům koupili v devátém měsíci těhotenství Anny a byl v takovém stavu, v jakém je dnes. Vzali si na něj hypotéku, udělali kuchyň, nastěhovali se se starým gaučem a osobními věcmi, trochu se zabydleli a hned zase jeli do porodnice. Po narození dcery se vše změnilo. Nikdo netušil, jak moc se téhle dvojici obrátí život naruby.

Jak postupně odhalí odborníci z pořadu Jak se staví sen, spodní patro v domě má podlahy v různých výškách – potřebovali by je sjednotit do jedné, což pomůže dceři s částečnou samoobslužností. Mají rádi venkovský a chalupářský styl, Anna zase staré věci. V rekonstrukci jim jde o to, aby bylo vše funkční pro Aninku, v designu nejsou nároční. Jak si designéři poradí a jestli vůbec zvládnou za šibeniční termín předělat jednu místnost nebo snad dvě tři i čtyři, uvidíte v pátek večer na Primě v pořadu Jak se staví sen.

„Proměna to byla – bez přemýšlení – jedna z nejtěžších a nejnáročnějších. Nápad, co s tím uděláme, jsme měli skoro hned, ale příprava a vlastní realizace byla nesmírně náročná,“ říká designérka  Andrea Hylmarová, podle níž do poslední chvíle nebylo jasné, zda svůj úkol stihnou. Proti nim bylo hned několik skutečností.

„Velké výškové rozdíly podlah k vyrovnání, náročná velká koupelna, která po odkrytí stála na nezpevněném podkladu, rozvody elektro v žalostném stavu, které jsme museli kompletně předělat. Stavba musela nasadit své síly 24 hodin denně, aby se vše zdařilo. Ale jinak to byla proměna pro lidi s dalším velkým příběhem, na kterou budeme strašně rádi vzpomínat. Ty strasti na stavbě nám jejich radost prostě zase přebila. Vidět Aninku, jak přirozeně ihned objeví svůj domeček a projede se bez asistence bezbariérovým prostorem až na toaletu, bylo k nezaplacení, vzpomínají ještě dnes nejen na samotné práce, ale i na velmi emotivní chvíle během natáčení designéři Andrea Hylmarová a Marek Povolný.


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 29. 3. 2024

Berani, možná budete muset vědomě upustit od některých svých plánů a nechat vše na náhodě. Prvek neočekávaného vám může docela pomoci, takže s ním pracujte, místo abyste se ho snažili držet na uzdě. Přirozený tok událostí by vás měl dovést k větší svobodě. Používejte svou představivost, místo abyste se zcela spoléhali na mentální procesy, jako je logika.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.