Když žena ze msty či zoufalství zabije své dítě, oživí jeden velmi starý a známý mýtus

Existuje několik základních lidských příběhů, jejichž smysl se dá přetlumočit pomocí mytických a pohádkových vyprávění. Takový je i mýtus o velké lásce, ale i zradě, zklamání, nespravedlivém ponížení.

Velká osudová láska, která hory přenáší, vášnivé emoce na život a na smrt, ale také hluboké zklamání a zoufalství se skrývá v mnoha příbězích a mýtech. Jeden z nejznámějších je známý příběh krásné čarodějky Médeie, kterou zradí její milovaný Iásón a ona zvolí krutou pomstu. Je to příběh lásky, zklamání i velkého zoufalství a je to mýtus, který v sobě podle tradiční astrologie alespoň kouskem skrývá každý z nás, je to příběh znamení Štíra.

Štír je žena schopná velké lásky i velké nenávisti

Na ženách narozených ve znamení Štíra není nic průměrného, ve všem jsou výjimečné. V lásce i v nenávisti, v kariéře i manželství. Jsou výjimečnými matkami, milenkami, manželkami, přítelkyněmi nebo kamarádkami. Průměrnost nesnášejí, vyhýbají se jí. Na světe existuje jen jedna věc, kterou opovrhují více, a tou je slabošský postoj či zbabělost. Ony zbabělé nejsou ani náhodou. Jsou to bojovnice za spravedlnost a za pravdu. Jsou pevné a s výdrží. Vždy zůstávají až do „hořkého konce“, neohlížejí se ani na úsilí, ani na oběti.

V klasické astrologii řadíme znamení Štíra mezi ženská znamení, zastupuje temnou ženskou energii nejlépe popsanou v příběhu jedné z Gorgon Medúsy.

  • Medúsa je překrásná a láskyplná žena s nádhernými vlasy, kterou žádný muž nenechá bez povšimnutí. Je však hluboce zraněna a proměňuje se v soptící nestvůru s hlavou plnou jedovatých hadů. Při pohledu na ni každý zkamení. Symbolika temné stránky každé ženy, která hluboce miluje a cítí se zrazena, oklamána, nespravedlivě ponížena. Její velká láska se proměňuje v nekonečnou nenávist.

Krásná čarodějka ze msty zabije vlastní děti

Hluboké zklamaní a zhrzenost je obsažená i v příběhu Médeie. Tragédie královské dcery Médeie, pomsty a boje o zachování cti, který vede až k vraždě vlastních dětí, je motivem jednoho z nejslavnějších antických dramat, jehož autorem je mistr tragédie Eurípidés. Ten si často jako hlavní hrdinky svých dramat vybírá mimořádně statečné, hrdé a silné ženy. Zároveň však ukazuje i jejich temnou stránku, právě jeho hrdinky se dopouštějí těch nejhorších zločinů, třebaže z velké lásky.

  • Pro mladou Médeiu je příchod Iásóna a jeho argonautů do její země osudovým okamžikem. Do mladého, krásného i moudrého Iásóna se zamiluje na první pohled. Ten připlouvá do Kolchidy získat bájné zlaté rouno, aby mohl usednout na trůn, který mu náleží po otci. V Kolchidě ovšem dostává nesplnitelný úkol, má zorat pole se dvěma ohnivými býky a do brázd zasít dračí zuby z tlamy posvátného hada, z nichž vyrostou ozbrojení bojovníci, ty má pak zabít. Médeia je nadaná kouzelnou mocí a z velké lásky Iásónovi pomůže.
  • Připraví pro něj mast, jejíž účinek ho ochrání před ohněm i mečem a poradí mu, jak zničit vojáky. Iásón slíbí Médeii, že ji odveze do Řecka a vezme si ji za manželku. Za tento slib Médeia Iásónovi pomůže získat zlaté rouno a spolu s dalšími argonauty uprchnou z Kolchidy. Při útěku však Médeia zradí svého otce a je nápomocna zabití i svého bratra. V manželství s Iásónem porodí dva syny, ale Iásón ji z touhy po moci zradí, najde si jinou ženu. Velká láska se změní ve velkou nenávist. Médeia se rozhodne pro krutou pomstu a zavraždí oba jejich syny.

Mýtus o Médeii je příběh znamení Štíra

Znamení Štíra je nejintenzivnějším znamením zvěrokruhu, je to příběh světla a tmy, bílé a černé. Projevuje se dvojí symbolikou: jako noční zvíře je Štír především smrtelně jedovatý zákeřný zabiják, skrývající se, aby mohl bodnout; jako denní je synonymem oběti a odříkání, je ušlechtilým orlem. Dvojice hada a orla je nejčastějším symbolem dvou pólů povahy Štíra, neustálé rozervanosti mezi voláním Boha a vábením Satana. Had ukazuje i na schopnost regenerace a proměny tohoto znamení (svlékání z kůže) a také na schopnost léčit sebe i druhé (symbol lékařství Aeskulapova hůl).

Smrt a zrození v osobním horoskopu

V symbolické řeči máme všichni v sobě ukryté znamení Štíra a jsme schopní těch nejušlechtilejších i nejzákeřnějších činů. Každý z nás má ve svém osobním horoskopu oblast, říká se jí astrologický dům, kterému vládne znamení Štíra. V této oblasti během života prožíváme intenzivní vášně a emoce. Jsme sváděni k moci i manipulaci a poznáme, co je bezmoc. Objevujeme své temné stránky, oživujeme své stíny. Prožíváme „chtění“, od kterého si občas nedokážeme sami pomoci. Pohybujeme se na onom tenkém ledě mezi voláním Boha a vábením Satana. Ve sféře života, které vládne znamení Štíra, nás mohou potkat hluboká zklamání i velké sny a tužby, které vedou k naší zásadní proměně, k našemu znovuzrození, nebo zatracení.

Charakteristiku znamení Štíra najdete ZDE:

ZDROJ: Autorský článek, wikipedia.org a Encyklopedie astrologie, C. Aubierová; Praha 1993.

Mohlo by vás ještě zajímat

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 24. 4. 2024

Berani, některé vaše pracovní povinnosti jsou pro jednoho člověka příliš velké a mohly by vás dnes zatížit. Zdá se, že hromada práce se neustále zvětšuje, ať děláte, co děláte. Pokud můžete, delegujte své úkoly. Nejméně naléhavé úkoly odložte stranou a na zbytku postupně zapracujte. Váš zaměstnavatel od vás může, ale nemusí očekávat příliš mnoho, ale vy máte právo udržet si zdravý rozum bez ohledu na cokoli.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.