Zakladatel babyboxů některé odložené děti vídá. Popsal, které setkání ho nejvíc dojalo

Od zprovoznění prvního babyboxu v České republice letos uplyne už 18 let. Počet těchto schránek se od té doby výrazně rozšířil a dohromady už do nich bylo odloženo téměř 250 dětí. S některými z nich se zakladatel babyboxů Ludvík Hess vídá nebo si ho vyhledaly a kontaktovaly ho. Setkání s nimi ho dojímají, nicméně nezapomíná na to, že ne každý rodič své dítě odloží tak, jak se patří.

Když Ludvík Hess v roce 2005 slavnostně otevíral první babybox v České republice, zřejmě netušil, že za pár let bude těchto schránek o mnoho víc, budou v každé části republiky a že zachrání velké množství dětí, jejichž osud by byl jinak nejistý. První odložené děti už pomalu dospívají a brzy se stanou plnoletými jedinci.

Nasnadě je dotaz, zda děti, od jejichž odložení uplynuly už dlouhé roky, vědí, komu mohou vděčit za to, jak jejich život vypadá teď. Ludvík Hess redakci Prima Ženy prozradil, že několik dětí ho kontaktovalo a komunikace s nimi je pro něj radost.

„Kontaktovaly mě ty děti, někdy i jejich rodiče. S několika dětmi se i vídám, jsou to velmi milá setkání. Oni vědí, že jsou z babyboxu, vědí, že já jsem je založil,“ prozradil zakladatel revolučních schránek, díky kterým rodiče mohou odložit své děti beztrestně s vědomím, že je nečeká špatný život.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Senátorka o babyboxech: Každé dítě má právo znát svůj původ, ale záchrana života je svatá

„Mám holčičku, která žije v Nymburku, teď jí někdy bude 14 let. Je to první holčička odložená do babyboxu v Kladně. Když jsme se naposledy rozcházeli, tak mě objala a říkala mi, že mě má ráda. Ronily se mi slzy po tváři. Je chytrá, hezká a šikovná. Už je skoro dospělá,“ popsal Hess setkání, které ho hluboce dojalo.

Babyboxy a jejich bezpečnost:

Zbytečná úmrtí

Když Ludvík Hess zakládal babyboxy, jeho přáním bylo, aby už nikdy nebylo nalezeno mrtvé tělíčko. Babybox dává především matkám možnost dítě odložit tak, aby se mu nic nestalo. Přesto jsou případy, kdy lidé nalézají například v popelnicích plačící novorozence.

„Je to neuvěřitelné, ale stane se to a nechá se to vysvětlit jen psychikou té ženy v tu chvíli a nenávistí k tomu dítěti, možná jejím primitivismem a podobně. Ženy kolem porodu jsou trápené takzvanou laktační psychózou, dokonce trestný čin zabití dítěte v období laktační psychózy se trestá mírněji než zabití nebo vražda v normálním stavu,“ okomentoval tyto události Hess.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Smutné nálezy mrtvých miminek. Některé případy se policistům dodnes nepodařilo vyřešit

Propagace babyboxů je dostatečná a není snad nikdo, kdo by o jejich existenci nevěděl, další motivace pro matky, aby své dítě nedávaly tam, kde běžně končí odpad, podle Ludvíka Hesse není možná. „Ony to nedělají proto, že by se bály nebo nebály. Buď jsou hloupé a primitivní, nebo to dítě třeba nenávidí,“ dodal.


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 27. 7. 2024

Řiďte se svými instinkty a neuděláte chybu, Berani. Možná se budete muset vzdát kontroly a odložit logické myšlení. Nechte se unášet větrem. Prozkoumejte své pocity a to, jak je ovlivňují ostatní. Dnes bude téměř nemožné upevnit nějaké plány. Raději prozkoumejte možnosti a porovnejte se s ostatními. Nezaškatulkujte se do jednoho způsobu myšlení.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.