Celebrity

22. září 2023 06:00

David Laštovka

Bohuš Záhorský prožil pozdní lásku s Vlastou Fabiánovou. Smrt mu přihrála nejslavnější roli

Od smrti nezapomenutelného českého herce Bohuše Záhorského 22. září uplynulo třiadvacet let. Zemřel ve věku 74 let. Na sklonku života prožíval pozdní lásku s hereckou kolegyní Vlastou Fabiánovou. Jaké bylo jeho soukromí a jak se dostal ke své nejslavnější roli krále Dobromysla v pohádce Šíleně smutná princezna?

Herec Bohouš Záhorský byl pravý gentleman. K ženám se vždycky choval velmi galantně a při každém setkání dámě neopomněl políbit ruku. První manželství s paní Věrou, s níž měl dceru, však skončilo rozvodem. Podruhé se oženil až ve svých 65. letech, když si vzal za manželku o šest let mladší hereckou kolegyni Vlastu Fabiánovou, která ovdověla. V láskyplném vztahu prožili spokojeně devět let. Rozdělila je až smrt. Záhorský zemřel 22. září 1980, ve věku 74 let. Fabiánová skonala o jedenáct let později.

Kruté umírání krále z pohádky Šíleně smutná princezna

Ke své nejslavnější roli krále Dobromysla v pohádce Šíleně smutná princezna se dostal náhodou. Původně byl do ní obsazen Rudolf Deyl mladší, který však v polovině natáčení ve věku 55 let zemřel. „Na vyšetření v nemocnici zjistili, že má na plicích vodu, která byla až u srdce. Oni mu ji pak odsáli, ale našli tam i krev, a to avizovalo něco nedobrého. Tak mu vzali i kostní dřeň a přišli na to, že to je rakovina. Když mu rakovina sežrala ramenní kloub, museli mu dát bandáž, aby se vůbec mohl opírat o ruku,“ přiblížila vdova Dagmar v dokumentu Příběhy slavných.

Vzpomínky pohádkové dcery Heleny Vondráčkové

Režisér pohádky Bořivoj Zeman musel roli krále narychlo přeobsadit. Nakonec se domluvil právě se Záhorským, který postavu ztvárnil znamenitě. „Na setkání s těmito filmovými velikány ráda vzpomínám. Velice jsem milovala Stellinku Zázvorkovou, která se o mě starala jako opravdová chůva. Vždycky byla milá a usměvavá. Stejně jako můj filmový tatínek král Bohouš Záhorský. Všechno probíhalo v příjemném a přátelském ovzduší a natáčeli jsme všichni rádi, s láskou,“ prozradila redaktorovi webu Prima Ženy Helena Vondráčková, která ve slavné pohádce hrála princeznu, dceru Bohouše Záhorského.

Pocházel z velké rodiny

Záhorský, který byl dlouholetým členem činohry Národního divadla v Praze, se uplatnil také v dabingu. Jeho hlasem promlouval například Jean Gabin nebo Spencer Tracy. Byl také vypravěčem první série večerníčku Krkonošské pohádky. Po jeho smrti ho nahradil Martin Růžek. Před kamerou vytvořil více než stovku rolí. Premiéru si odbyl ve filmu Jana Wericha a Jiřího Voskovce Pudr a benzín.

Nejčastěji představoval rozšafné a moudré muže z lidu, na sklonku kariéry pak kouzelné dědečky. Narodil se v rodině profesora na ČVUT (České vysoké učené technické) Jana Záhorského, který byl odborníkem na stavby mostů a jeden čas také národněsocialistický politik. Záhorský měl šest sourozenců, pět bratrů a jednu sestru.

Možná vám uniklo. Helena Vondráčková musela do nemocnice


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 27. 4. 2024

Při rozhovorech s přáteli nebo kolegy o možných budoucích podnikatelských záměrech byste si mohli dělat poznámky, Berani. Vaše přirozená pečlivost by vám měla dobře posloužit. Důležité je mít přesné záznamy, o kterých budete moci později diskutovat. Jakýkoli nový projekt, který nyní zahájíte, bude pravděpodobně úspěšný, zejména pokud se jedná o psaní, mluvení nebo jinou formu zábavy. Nebojte se případného neúspěchu.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.