Celebrity

27. prosince 2022 19:00

Josef Šťastna

Rudolf Deyl zemřel při natáčení Šíleně smutné princezny. Záhorský se role krále bál

Šíleně smutná princezna - upoutávka

Pohádka Šíleně smutná princezna z roku 1968 patří mezi poklady československé kinematografie a diváci ji umí ocenit nejen na Vánoce. V roli krále Dobromysla, který nesnáší pohled na krev a proto pořádá popravy, exceloval Bohuš Záhorský. Ten se ale roli hodně dlouho bránil.

Bohuš Záhorský (†74) předvedl v roli krále Dobromysla geniální výkon, ale diváci možná netuší, že pro režiséra Bořivoje Zemana (†74) nebyl první volbou. Ta padla na charismatického Rudolfa Deyla mladšího. Muž s pronikavým pohledem pocházel z uměleckého rodiny, byl synem věhlasného herce Rudolfa Deyla staršího (✝96) a herečky Otylie Spurné (✝60).

Deyl proslul tím, že i menší role dokázal zahrát s obrovským zaujetím a uměl v tváři balancovat mezi napětím a odzbrojujícím vtipem. Což například předvedl jako zloduch Doug Badman v parodii Limonádový Joe aneb Koňská opera (1964). Vraťme se ale k Šíleně smutné princezně, kterou diváci letos uvidí na Primě 27. prosince ve 20:15.

Filmaři byli asi v polovině natáčení, když je zastihla zpráva, že Deyl zemřel na infarkt. Herec byl proslulým vtipálkem, takže někteří se zprvu domnívali, zda nejde jen o krutý žert. Přeci jen vyhlášenému šprýmaři bylo pouhých 55 let.

Rudolf Deyl prožil bolestivé odcházení

O tom, jaké problémy herce sužovaly, se s odstupem let rozpovídala jeho třetí manželka Dáša Deylová. Po letní dovolené v roce 1967 si Deyl začal stěžovat na únavu a špatné dýchání. Navíc pod žebry cítil bolestivý tlak.

Lékařka, která se kamarádila s Deylovou dcerou, se domnívala, že herci vynechává jedna plíce. Při detailním vyšetření ale lékaři odhalili hrozivou chorobu.

„Zjistili, že tam měl vodu. Byla až u srdce. Oni mu ji pak odsáli, ale našli tam i krev. A to avizovalo něco nedobrého. Tak mu vzali i kostní dřeň a přišli na to, že to je rakovina,“ zavzpomínala se slzami v očích Dáša Deylová v dokumentu Příběhy slavných.

„Když mu rakovina sežrala ramenní kloub, museli mu dát bandáž, aby se vůbec mohl opírat o ruku. Kolem půlnoci se začal tišit a já mu šeptala do ucha, že to nesmí vzdát. Odešel potichounku,“ dodala zdrcená vdova, která milovaného Rudolfa naposledy objala 21. listopadu 1967.

Hudební pohádku ale bylo nutné dotočit. A protože herci jsou pověrčiví kumštýři, nikomu se příliš nechtělo převzít roli krále po herci, který právě zemřel.

Šíleně smutná princezna 😊

Posted by Milujeme české pohádky on Wednesday, September 6, 2017

Bohuš Záhorský z role nadšený nebyl

„Herci prý nechtěli dál natáčet, ale nakonec se pokračovalo,“ uvedl pro Blesk jeden z pamětníků, který nechtěl být jmenován. Roli krále Dobromysla řečeného Veselého nakonec převzal Bohuš Záhorský, ale údajně z toho nadšený nebyl.

Zajímavostí je, že Deylova stopa ve filmu přeci jen zůstala. Diváci ho mohou zahlédnout v jediném záběru. Jde o velký celek na nádvoří zámku, kam se sjedou princové – nápadníci. Kamera je tak daleko, že se záběr nemusel přetáčet.


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 20. 4. 2024

Ačkoli se můžete pyšnit svou trpělivostí, Berani, tato vlastnost by vám dnes mohla být na obtíž. Je možné, že už jste se ohnuli, jak jen to šlo, a dosáhli jste bodu zlomu. Poslední kapka se chystá přiložit velbloudovi na hrb. Dejte průchod explozi emocí, kterou si události žádají. Nemá smysl se dnes snažit zachovat svaté chování.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.