Celebrity

27. prosince 2022 19:00

Josef Šťastna

Rudolf Deyl zemřel při natáčení Šíleně smutné princezny. Záhorský se role krále bál

Šíleně smutná princezna - upoutávka

Pohádka Šíleně smutná princezna z roku 1968 patří mezi poklady československé kinematografie a diváci ji umí ocenit nejen na Vánoce. V roli krále Dobromysla, který nesnáší pohled na krev a proto pořádá popravy, exceloval Bohuš Záhorský. Ten se ale roli hodně dlouho bránil.

Bohuš Záhorský (†74) předvedl v roli krále Dobromysla geniální výkon, ale diváci možná netuší, že pro režiséra Bořivoje Zemana (†74) nebyl první volbou. Ta padla na charismatického Rudolfa Deyla mladšího. Muž s pronikavým pohledem pocházel z uměleckého rodiny, byl synem věhlasného herce Rudolfa Deyla staršího (✝96) a herečky Otylie Spurné (✝60).

Deyl proslul tím, že i menší role dokázal zahrát s obrovským zaujetím a uměl v tváři balancovat mezi napětím a odzbrojujícím vtipem. Což například předvedl jako zloduch Doug Badman v parodii Limonádový Joe aneb Koňská opera (1964). Vraťme se ale k Šíleně smutné princezně, kterou diváci letos uvidí na Primě 27. prosince ve 20:15.

Filmaři byli asi v polovině natáčení, když je zastihla zpráva, že Deyl zemřel na infarkt. Herec byl proslulým vtipálkem, takže někteří se zprvu domnívali, zda nejde jen o krutý žert. Přeci jen vyhlášenému šprýmaři bylo pouhých 55 let.

Rudolf Deyl prožil bolestivé odcházení

O tom, jaké problémy herce sužovaly, se s odstupem let rozpovídala jeho třetí manželka Dáša Deylová. Po letní dovolené v roce 1967 si Deyl začal stěžovat na únavu a špatné dýchání. Navíc pod žebry cítil bolestivý tlak.

Lékařka, která se kamarádila s Deylovou dcerou, se domnívala, že herci vynechává jedna plíce. Při detailním vyšetření ale lékaři odhalili hrozivou chorobu.

„Zjistili, že tam měl vodu. Byla až u srdce. Oni mu ji pak odsáli, ale našli tam i krev. A to avizovalo něco nedobrého. Tak mu vzali i kostní dřeň a přišli na to, že to je rakovina,“ zavzpomínala se slzami v očích Dáša Deylová v dokumentu Příběhy slavných.

„Když mu rakovina sežrala ramenní kloub, museli mu dát bandáž, aby se vůbec mohl opírat o ruku. Kolem půlnoci se začal tišit a já mu šeptala do ucha, že to nesmí vzdát. Odešel potichounku,“ dodala zdrcená vdova, která milovaného Rudolfa naposledy objala 21. listopadu 1967.

Hudební pohádku ale bylo nutné dotočit. A protože herci jsou pověrčiví kumštýři, nikomu se příliš nechtělo převzít roli krále po herci, který právě zemřel.

Šíleně smutná princezna 😊

Posted by Milujeme české pohádky on Wednesday, September 6, 2017

Bohuš Záhorský z role nadšený nebyl

„Herci prý nechtěli dál natáčet, ale nakonec se pokračovalo,“ uvedl pro Blesk jeden z pamětníků, který nechtěl být jmenován. Roli krále Dobromysla řečeného Veselého nakonec převzal Bohuš Záhorský, ale údajně z toho nadšený nebyl.

Zajímavostí je, že Deylova stopa ve filmu přeci jen zůstala. Diváci ho mohou zahlédnout v jediném záběru. Jde o velký celek na nádvoří zámku, kam se sjedou princové – nápadníci. Kamera je tak daleko, že se záběr nemusel přetáčet.


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 27. 7. 2024

Řiďte se svými instinkty a neuděláte chybu, Berani. Možná se budete muset vzdát kontroly a odložit logické myšlení. Nechte se unášet větrem. Prozkoumejte své pocity a to, jak je ovlivňují ostatní. Dnes bude téměř nemožné upevnit nějaké plány. Raději prozkoumejte možnosti a porovnejte se s ostatními. Nezaškatulkujte se do jednoho způsobu myšlení.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.