Celebrity

11. prosince 2023 15:50

David Laštovka

Zákulisí pohádky Šíleně smutná princezna. Jaroslav Marvan si dobíral Václava Neckáře

Zpěvák a příležitostný herec Václav Neckář (79) na natáčení kultovní pohádky Šíleně smutná princezna, kde ztvárnil prince Václava, dodnes vzpomíná velmi rád. Jak se ke své nejslavnější filmové roli dostal? A jaké historky po letech prozradil?

V době natáčení bylo Václavu Neckářovi čtyřiadvacet let. „Když mám příležitost, rád se na pohádku v televizi pokaždé dívám. Mám radost, že písničky, které vznikly už v roce 1967 si zpívají děti po několik generací. Co se týče vzpomínek na natáčení, rád jsem jezdil na koních, a tak mě tedy pan režisér Bořivoj Zeman posadil na krávu bez sedla. Jmenovala se Máňa,“ zavzpomínal s úsměvem pro web Prima Ženy zpěvák.

Jeho otce, krále Jindřicha Spravedlivého, ztvárnil legendární Jaroslav Marvan, který si Neckáře při natáčení dobíral. „Pamatuji se, že v té době, když to natáčeli, nám pan Marvan s chutí líčil, jak nachytal Václava Neckáře. Povídal: Koukám, jak si v šatně zkouší mojí královskou korunu. On netušil, že ho vidím, tak jsem na něj zařval: ‚Polož to! Takhle mladej a zkoušel by si moji královskou korunu? To si nezvykej!‘ Vyčinil jsem mu. On se lekl, hned ji položil a beze slova utíkal pryč... Pan Marvan se smál, že mu na to skočil. Vašek si myslel, že se na něj zlobí doopravdy, ale z Marvanovy strany šlo pouze o legraci,“ vylíčil deníku Aha! moderátor Petr Jančařík, s jehož maminkou Alenou udržoval legendární herec milostný vztah a měl s ní nemanželskou dceru.

Václav Neckář nedávno oslavil 80. narozeniny:

„Jako začínajícímu herci mi moc pomohl. A samozřejmě jako král, otec, byl přísný,“ okomentoval dávnou historku s úsměvem a nadhledem pro web Prima Ženy Václav Neckář. Ke své slavné roli se dostal náhodou. „Tenkrát pan režisér Zeman oslovil ředitel divadla Darka Vostřela, v němž jsme s Helenou Vondráčkovou účinkovali, zda by nás oba uvolnil pro natáčení. Aby si pojistil jeho souhlas, zároveň mu nabídl roli jednoho z rádců ve dvojici s Josefem Kemrem,“ přiblížil zpěvák.

Pohodovou a velmi příjemnou práci narušila obrovská tragédie. V polovině natáčení ve věku 55 let náhle zemřel herec Rudolf Deyl mladší, který v pohádce hrál otce princezny Heleny. Zabila ho rakovina. Roli krále Dobromysla řečeného Veselého po něm převzal Bohouš Záhorský. Na nezapomenutelnou českou pohádku se můžete podívat na prima+.


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 19. 4. 2024

Berani, dnes bude ve vzduchu vládnout lehkovážná, téměř bláznivá energie. Vesmír vás vybízí, abyste se vzdali železného sevření seznamu povinností a trochu se pobavili. Představte si všechen tlak, který na sebe vyvíjíte, jako kouli na noze, kterou je třeba uvolnit. Není důvod brát se neustále tak vážně.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.