Celebrity

11. prosince 2023 15:50

David Laštovka

Zákulisí pohádky Šíleně smutná princezna. Jaroslav Marvan si dobíral Václava Neckáře

Zpěvák a příležitostný herec Václav Neckář (79) na natáčení kultovní pohádky Šíleně smutná princezna, kde ztvárnil prince Václava, dodnes vzpomíná velmi rád. Jak se ke své nejslavnější filmové roli dostal? A jaké historky po letech prozradil?

V době natáčení bylo Václavu Neckářovi čtyřiadvacet let. „Když mám příležitost, rád se na pohádku v televizi pokaždé dívám. Mám radost, že písničky, které vznikly už v roce 1967 si zpívají děti po několik generací. Co se týče vzpomínek na natáčení, rád jsem jezdil na koních, a tak mě tedy pan režisér Bořivoj Zeman posadil na krávu bez sedla. Jmenovala se Máňa,“ zavzpomínal s úsměvem pro web Prima Ženy zpěvák.

Jeho otce, krále Jindřicha Spravedlivého, ztvárnil legendární Jaroslav Marvan, který si Neckáře při natáčení dobíral. „Pamatuji se, že v té době, když to natáčeli, nám pan Marvan s chutí líčil, jak nachytal Václava Neckáře. Povídal: Koukám, jak si v šatně zkouší mojí královskou korunu. On netušil, že ho vidím, tak jsem na něj zařval: ‚Polož to! Takhle mladej a zkoušel by si moji královskou korunu? To si nezvykej!‘ Vyčinil jsem mu. On se lekl, hned ji položil a beze slova utíkal pryč... Pan Marvan se smál, že mu na to skočil. Vašek si myslel, že se na něj zlobí doopravdy, ale z Marvanovy strany šlo pouze o legraci,“ vylíčil deníku Aha! moderátor Petr Jančařík, s jehož maminkou Alenou udržoval legendární herec milostný vztah a měl s ní nemanželskou dceru.

Václav Neckář nedávno oslavil 80. narozeniny:

„Jako začínajícímu herci mi moc pomohl. A samozřejmě jako král, otec, byl přísný,“ okomentoval dávnou historku s úsměvem a nadhledem pro web Prima Ženy Václav Neckář. Ke své slavné roli se dostal náhodou. „Tenkrát pan režisér Zeman oslovil ředitel divadla Darka Vostřela, v němž jsme s Helenou Vondráčkovou účinkovali, zda by nás oba uvolnil pro natáčení. Aby si pojistil jeho souhlas, zároveň mu nabídl roli jednoho z rádců ve dvojici s Josefem Kemrem,“ přiblížil zpěvák.

Pohodovou a velmi příjemnou práci narušila obrovská tragédie. V polovině natáčení ve věku 55 let náhle zemřel herec Rudolf Deyl mladší, který v pohádce hrál otce princezny Heleny. Zabila ho rakovina. Roli krále Dobromysla řečeného Veselého po něm převzal Bohouš Záhorský. Na nezapomenutelnou českou pohádku se můžete podívat na prima+.


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 27. 7. 2024

Řiďte se svými instinkty a neuděláte chybu, Berani. Možná se budete muset vzdát kontroly a odložit logické myšlení. Nechte se unášet větrem. Prozkoumejte své pocity a to, jak je ovlivňují ostatní. Dnes bude téměř nemožné upevnit nějaké plány. Raději prozkoumejte možnosti a porovnejte se s ostatními. Nezaškatulkujte se do jednoho způsobu myšlení.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.