Celebrity

26. listopadu 2022 06:30

David Laštovka

Bolest a výčitky Ladislava Freje. Syn trpí duševní poruchou a on se nezachoval nejlépe

Herci Ladislavu Frejovi, který 26. listopadu slaví jednaosmdesát let, se v manželství s herečkou Věrou Galatíkovou narodily dvě děti - dcera Kristýna a syn Ladislav. Oba potomci se vydali v uměleckých šlépějích svých rodičů. Zatímco dcera Kristýna se stala úspěšnou herečkou, synovi duševní porucha zabránila věnovat se herectví naplno. Frej má vůči němu dodnes výčitky.

Syn Ladislava Freje měl odmalička nesporný umělecký talent. Když se rozhodl podat si přihlášku na DAMU, nikoho to nepřekvapilo. Přijat byl na první pokus a profesoři mu předpovídali slibnou budoucnost. Jenže během studií se u něj začaly projevovat první příznaky vážné duševní poruchy osobnosti. Spouštěcím mechanismem bylo, když si na jednom večírku zapálil marihuanu. Bylo mu dvacet let.

„Byl jsem ve druháku na DAMU a točil jsem zrovna film Eine kleine jazzmusic. Najednou jsem nebyl schopen vůbec být mezi lidmi a film jsem nemohl dotočit. Tehdy jsem byl poprvé hospitalizovaný na psychiatrické klinice,“ svěřil se Frejův syn v pořadu 13. komnata.

Lékaři byli dlouho bezradní a nevěděli si rady. Ze začátku měli podezření na schizofrenii, poté ho léčili na endogenní deprese. Když se Frej mladší pokusil vysadit léky, dopadlo to špatně. Pokaždé skončil v nemocnici. Z jednom z pavilonů v pražských Bohnicích se potkal i se zesnulým zpěvákem Petrem Mukem, který trpěl maniodepresivní psychózou.

Ládíkovi jsem nepomohl, přiznal herec

Otec Ladislav si dodnes vyčítá, že si začínajícího problému u svého syna nevšímal. „Zatímco Věra (manželka - pozn. red) věděla hned, že je něco špatně, já to nevěděl. Moc jsem jí ani Ládíkovi tehdy nepomohl,“ prohlásil herec v pořadu 13. komnata. Jak se ukázalo, jeho syn onemocněl schizoidní poruchou osobnosti (pacienti se stahují do sebe, nadměrně se zabývají fantaziemi a svým vnitřním světem, trápí je nadměrná vztahovačnost, deprese, nevýkonnost, nesoustředěnost, těžko navazují vztahy s ostatními, upřednostňují samotářství - pozn. red). Kvůli této duševní chorobě se musel vzdát angažmá v Dejvickém divadle i utnout veškerou hereckou práci.

Ladislav Frej v pořadu Z pádů Honzy Dědka

Naučil se s tím však žít. Díky poctivé medikaci se nyní cítí dobře, založil rodinu, stal se milujícím otcem a jeho život se konečně obrátil k lepšímu. „Přestože mohl setrvat v invalidním důchodu, denně chodí do práce, která ho naplňuje. Našel se v centru Srdce všem, kde pomáhá a vyučuje mentálně postižené,“ prozradil o něm Ladislav Frej před několika lety deníku Aha! Na svého syna je nesmírně pyšný.


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 28. 3. 2024

Berani, pokud se vám v poslední době nedostává lásky, po které toužíte, možná je to proto, že jste si o ni neřekli. Pokud jste s někým zapleteni a cítíte se nenaplněni, zvažte možnost upřímného rozhovoru o svých potřebách a o tom, co od vztahu chcete, abyste byli šťastní. Pokud nyní nejste ve vztahu a chcete být, musíte se důrazněji věnovat poznávání toho, koho chcete.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.