Celebrity

25. ledna 2024 09:30

Eliška Reiglová

Britská královská rodina žádný protokol nemá. Jde jen o návyky, říká odborník

Pod pojmem královský protokol si leckdo představí souhrn přísných pravidel, která musí královská rodina za všech okolností dodržovat. Nyní ale odborník na britskou monarchii a expert v oblasti etikety William Hanson tvrdí, že žádný takový protokol neexistuje. Jde o pouhé zvyklosti, kterých se lze snadno zbavit.

Široká veřejnost žije v dojmu, že britská královská rodina musí mimo zdi i za zdmi paláce dodržovat v rámci protokolu přísná pravidla. Jakmile jsou její členové na veřejné akci, nesmí svým polovičkám projevovat lásku letmými dotyky či polibky. Pokud je někdo požádá o selfie či autogram, nepochodí. Psaný protokol ale ve skutečnosti neexistuje.

„Slovo protokol je dnes vnímáno negativně, což je ohromná škoda. Ve skutečnosti to totiž nic špatného není, jde jen o management událostí. Královská rodina nemá žádný pevný soupis pravidel, neexistuje kniha královské etikety. Nemají protokol, jen dodržují zvyky, které se v minulosti ujaly a osvědčily,“ řekl William Hanson v podcastu Royally Obsessed.

Pravidla? Jen skrz bezpečnost

Královská rodina určitá pravidla má, ta se ale netýkají etikety. V rámci bezpečnosti například nesmí dva následníci trůnu létat společně jedním letadlem, aby alespoň jeden přežil, kdyby se tomu druhému mělo něco stát při letecké nehodě. Jakmile tak princ George bude mít 12 let, už se svým otcem do jednoho letadla nenastoupí.

Co se týká jiného chování, které lidé vnímají jako dodržování pravidel, jde opravdu o zvyklosti. „Víme, že královna měla určité preference, a její blízcí je už z úcty k ní dodržovali a dodržují nadále. Například po ženách chtěla, aby na konkrétní události nosily punčochy v určité barvě, nebo vyžadovala klobouky. Nic ale neprosazovala natvrdo,“ dodal Hanson.

Královskou rodinu v poslední době trápí zdraví:

Sdílejte článek
Štítky královská rodina protokol etiketa královský protokol Britská královská rodina William Hanson

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 27. 4. 2024

Při rozhovorech s přáteli nebo kolegy o možných budoucích podnikatelských záměrech byste si mohli dělat poznámky, Berani. Vaše přirozená pečlivost by vám měla dobře posloužit. Důležité je mít přesné záznamy, o kterých budete moci později diskutovat. Jakýkoli nový projekt, který nyní zahájíte, bude pravděpodobně úspěšný, zejména pokud se jedná o psaní, mluvení nebo jinou formu zábavy. Nebojte se případného neúspěchu.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.