Společnost

3. května 2023 11:47

Tomáš Durčák

Karel III. a Camilla na sebe čekali přes 30 let. Svými intimnostmi tehdy pobouřili veřejnost

Už jsme si zvykli, že vedle krále Karla III. (74) se objevuje jeho choť Camilla (75). Jejich společný vztah však v minulosti nebyl zdaleka tak samozřejmý, a než konečně našli společné štěstí, museli prožít několik let po boku někoho jiného. Osud však nakonec rozhodl, že k sobě přes všechny výhrady, námitky i kritiku ze všech stran patří.

Camilla Rosemary Shand měla potkat prince Charlese zhruba v polovině roku 1971 jako čtyřiadvacetiletá dívka. Jemu bylo dvaadvacet a velmi rychle našli společnou řeč, neboť je spojuje láska ke zvířatům, ale i vášeň pro lov, architekturu či malířství. Traduje se, že během jednoho z jejich prvních setkání při zápase v pólu, Camilla Karlovi řekla: „Moje prababička byla milenkou vašeho pradědečka, co s tím uděláme?“ Netrvalo dlouho a oba své předky zdatně napodobili.

Karel měl jasno, tuhle dívku chce jen pro sebe. Zřejmě si zpočátku byl rovněž jist, že Camilla dostane zelenou i od jeho matky, královny Alžběty II. Pochází ostatně ze šlechtické rodiny. Následně navíc už potkal rodinu své partnerky a rovněž ji představil některým svým příbuzným. Jenže něco nebo někdo jejich lásce a společné budoucnosti nepřál. Karla vojenské povinnosti na nějaký čas odvedly do zámoří, a když se vrátil, Camilla již byla provdaná za důstojníka Andrewa Parkera Bowlese, s nímž následně měla dvě děti.

Kdo první vztah Charlese a Camilly zarazil?

O tom, proč princův vztah tak kvapně skončil a Camilla se provdala za jiného, existuje několik hypotéz. Řada autorů autobiografií britské královské rodiny se od začátku 21. století nicméně shodla na tom, že případná svatba Karla s Camillou v 70. letech absolutně nepřicházela v úvahu. Dle některých domněnek měla do celé záležitosti dokonce zasáhnout sama královna a jakékoli myšlenky na sňatek synovi rezolutně zakázat s tím, že jeho partnerka není pro budoucího krále vhodná. Už tehdy jej totiž plánovala oženit s někým z rodiny Spencerů.

Tuto teorii v roce 2005 v knize Gylese Brandretha podpořila i Karlova sestřenice a kmotra Patricia Knatchbull, která řekla: „Při pohledu zpět můžete říct, že Karel si měl Camillu vzít hned při první příležitosti. Ideálně se k sobě hodili, dnes už to víme. Ale nebylo to možné. Tehdy ne.“ Karel (tehdy ještě princ Charles) se v roce 1981 oženil s Dianou Spencer, avšak vdané Camille zůstal nablízku. Že nejsou jen dobrými přáteli, ale dlouholetými milenci, na oba prasklo v knize Diana: Her True Story (1992), po níž o rok později následoval skandál přezdívaný „Camillagate/Tampongate“, kdy britský bulvár publikoval přepis intimního telefonního rozhovoru Karla s Camillou. V hovoru se své milence svěřoval s tím, že život by podle něj byl jednodušší, kdyby mohl žít v jejích kalhotách. Třešničku konverzaci nasadil, když řekl, že by mohl být jejím tamponem.

Mohlo by vás zajímat: Největší skandály britské královské rodiny: Líbání nohou, nevěry i drogy

Z rozvracečky rodiny vévodkyní

Veřejný obraz dědice britského trůnu byl celou kontroverzí tak poškozen, že se v roce 1994 princ rozhodl o celé věci promluvit v rozhovoru s Jonathanem Dimblebym. „Paní Parker Bowles je mou velmi dobrou přítelkyní… už velmi dlouhou dobu. A bude mou přítelkyní ještě velmi dlouhou dobu,“ řekl diplomaticky Karel v otevřeném rozhovoru, v němž mimo jiné přiznal, že se s Camillou opět intimně sblížili poté, co se jeho manželství s Dianou v roce 1986 „nevratně rozpadlo“. Camilla se s prvním manželem rozvedla v roce 1995, Karel s Dianou o rok později. Možná že i její tragická smrt roku 1997 nakonec královnu přesvědčila o tom, že jít proti srdci svého syna byl kritický omyl.

Před dědicem trůnu nyní stál nelehký úkol – britská veřejnost byla ze smrti populární princezny Diany v naprostém šoku a zároveň si zlost plnými doušky vylévala na Camille, která čelila obviněním, že za krach Karlova prvního manželství nese plnou odpovědnost. Poprvé se spolu Karel a Camilla na veřejnosti objevili až v roce 1999. A trvalo další tři roky, než ji královna oficiálně pozvala na nějakou oficiální akci – konkrétně oslavu svého zlatého jubilea, kde během jednoho z koncertů v Buckinghamském paláci Camilla usedla v královské lóži.

Její tvář se vedle té Karlovy na veřejnosti objevovala stále častěji. V roce 2004 již svou životní lásku doprovázela na téměř všech oficiálních akcích a o rok později si oba řekli své ano. Královna Alžběta Camille udělila titul Vévodkyně z Cornwallu a během let jí postupně darovala nejen cenné rodinné šperky, ale i další tituly, majetky a vyznamenání. Dala tím najevo jediné – rozhodla se plně akceptovat volbu svého syna, budoucího krále. Zároveň zřejmě po letech konečně Karla viděla po boku druhé manželky šťastného a spokojeného.

Královna Camilla z přání Alžběty II.

A co víc, Camilla si během let dokázala získat také srdce britského lidu. Až čas totiž ukázal, že jí opravdu nešlo jen o to dostat se do královské rodiny, ale že je ochotna neúnavně pracovat pro královskou rodinu a nechybí jí bezprostřední vřelost ani smysl pro humor. Vůbec největší pocty se však Camille dostalo loni v únoru, kdy královna Alžběta II. ve svém tradičním poselství napsala: Až nastane čas a můj syn Karel se stane králem, vím, že jemu a jeho ženě Camille poskytnete stejnou podporu, jakou jste poskytli mně, a je mým upřímným přáním, aby, až ten čas přijde, Camilla byla známá jako královna manželka, protože bude pokračovat ve své věrné službě.“ Na streamovací platformě prima+ můžete sledovat dokumenty Princezna Diana: Královna srdcí, Princ Charles – doma v Cornwallu a Královna, jak ji neznáme.

Přání královny se letos 5. května stane skutečností. Na pozvánkách ke korunovaci krále Karla III. je totiž Camilla vůbec poprvé oficiálně titulována jako „královna Camilla“. A až ke korunovaci dojde, bude tím symbolicky dokončena i její neuvěřitelná životní cesta od odsuzované a démonizované rozvracečky královské rodiny až k britské královně po boku muže, kterého již přes 50 let miluje navzdory tomu, že na svatbu s ním musela kvůli nepřízni osudu čekat celých 30 let.


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 25. 4. 2024

Berani, vyhlídky na dnešní den jsou vynikající. Současné uspořádání planet a poněkud tísnivá atmosféra posledních dnů vás inspirují ke změně prostředí a návštěvě nových míst. Proč si nenaplánovat malý výlet? Všechna znamení naznačují, že právě teď je pro takové dobrodružství ta nejlepší doba. Pokud budete otálet, budete se cítit opět zaseknutí ve staré rutině.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.