Celebrity

31. října 2022 06:00

redakce Prima Ženy

Největší skandály britské královské rodiny: Líbání nohou, nevěry i drogy

Přestože britská královská rodina je jakýmsi symbolem monarchie, ke které neodmyslitelně patří důstojnost, její členové se museli potýkat s následky mnoha skandálů. Prvního velkého skandálu se dopustil už král Eduard VIII., který se jím vlastně zasloužil o to, že dnes již zesnulá královna Alžběta II. usedla na trůn. S dalšími se pak ale musela vypořádávat hlavně ona, protože reprezentovala instituci, kterou sama tolik ctila.

I britští monarchové jsou jen lidé a ani pověstná modrá krev na tom nic nemění. Proto dělají chyby. Někdy z lásky, jindy z rozmaru a občas také proto, že si myslí, že díky jejich bohatství a jménu se je podaří utajit. Některé z nich budou však v jejich kronikách zapsány navždy.

1. Útěk od povinností k lásce

O první větší skandál v královské rodině se postaral král Eduard VIII., který v roce 1931 poznal Američanku Wallis Simpson a zamiloval se do ní. Ona byla tou dobou vdaná, ale z lásky k britskému monarchovi se rozvedla. On sice v roce 1936 nastoupil na trůn, ale o necelý rok později abdikoval, aby se mohl s rozvedenou dámou oženit. Dnes už by tento vztah a sňatek takový rozruch nezpůsobil, ale v tehdejších dobách šlo o obrovský skandál.

2. Čtyři děti a tři rozchody

Rok 1992 samotná královna Alžběta II. označila za takový, na který ráda vzpomínat nebude. Tři z jejích dětí se toho roku rozhodly rozejít se svými partnery a zprávy také oficiálně oznámit. Jednalo se o prince Charlese a princeznu Dianu, prince Andrewa se Sarah Ferguson a princeznu Annu a Marka Phillipse. Nejen tyto události přiměly panovnici k tomu, aby pronesla dnes již památnou řeč, během níž zdůraznila, jak nepříjemný pro ni rok 1992 byl.

3. Tampon Charles

V roce 1993, jen krátce poté, co se princ Charles a Diana oficiálně rozešli, se do britských médií dostal přepis intimního hovoru. Ten nynější král Karel III. vedl s Camillou Parker Bowles a jeho záznam byl pořízen v roce 1989, což potvrzovalo, že byl nevěrný své manželce. V hovoru se své milence svěřoval s tím, že život by podle něj byl jednodušší, kdyby mohl žít v jejích kalhotách. Třešničku konverzaci nasadil, když řekl, že by mohl být jejím tamponem. Lidé byli natolik pohoršeni, že zpochybňovali i to, zda jednoho dne bude dobrým králem.

4. Rozhovor princezny Diany

V roce 1995 princezna Diana svolila k exkluzivnímu rozhovoru pro BBC, kde mluvila o nevěře prince Charlese. „V manželství jsme byli tři, takže se zdálo poněkud přeplněné,“ řekla tehdy. Promluvila také o tom, že trpěla poporodními depresemi, bulimií a sebepoškozováním. V reakci na její slova, v nichž zmínila i utrpení, kterým ji královská rodina protáhla, napsala královna Dianě a Charlesovi dopis, v němž žádala, aby dovršili svůj rozvod a aby tak učinili s důstojností.

5. Nařčení prince Andrewa

Největší skandál způsobil princ Andrew. Už když byl v roce 2010 zachycen při procházce s Jeffreym Epsteinem, podnikatelem, který byl tou dobou čerstvě propuštěn z domácího vězení za sexuální napadení, začalo se spekulovat o tom, zda do podobných nekalých aktivit není zapojen. V roce 2019 se jedna z obětí dnes již zesnulého Epsteina rozhodla promluvit a vznesla skandální obvinění. Virginia Roberts Giuffre tvrdí, že byla třikrát přinucena mít sex s princem Andrewem v době, kdy jí bylo pouhých 17 let. Buckinghamský palác tato obvinění popřel a princ tvrdí, že ženu, jež je vznesla nikdy osobně neviděl. Přesto přišel o své tituly.

6. Smrt princezny Diany

Po tragické nehodě princezny Diany v roce 1997 čelila královská rodina tvrdé kritice za to, jak se ke zprávám o jejím úmrtí postavila. Vlajka nevisela na půl žerdi a nikdo se nevyjádřil, ba dokonce se nikdo dlouho ani neukazoval na veřejnosti. Britský lid takové chování považoval za naprosto nemorální a ve velkém se začal k monarchům otáčet zády. Královna Alžběta II. se nakonec k tragédii vyjádřila v živě přenášeném projevu. Emoce ohledně této události začaly významněji chladnout až poté, co princ William a princ Harry v dospělosti svou babičku bránili a otevřeně říkali, že se je svým chováním snažila chránit.

7. Divoké mládí prince Harryho

Princ Harry se dal už jako dítě považovat za kvítko, ale v dospívání a jako dvacátník se teprve ukázal v barvách, které nejen britský lid nerad viděl. Nezapomenutelný je obzvláště skandál s nacistickou uniformou, ve které byl zachycen na tematickém večírku. Celá řada židovských komunit se k němu vyjadřovala jako k velkému zklamání a princ Harry se veřejně omluvil. Svým chováním ale nepobouřil veřejnost poprvé, například když byl přistižen s marihuanou, jeho otec ho poslal do odvykací léčebny.

8. Veřejná intimita

Jen pět měsíců poté, co princ Andrew oznámil rozchod se Sarah Ferguson, se v médiích objevily kompromitující snímky jeho stále ještě manželky. Na nich jí její finanční poradce na dovolené v St. Tropez líbal chodidla. Šlo o vůbec první zveřejněné intimní fotky někoho z královské rodiny. Pro Ferguson byla záležitost o to horší, že když noviny tyto snímky vydaly, byla zrovna s královskou rodinou na Balmoralu. Tento skandál se obešel bez vyjádření, a přestože se princ Andrew a Sarah Ferguson rozvedli v roce 1996, čtyři roky po oznámení rozchodu, jsou dodnes blízkými přáteli.

9. Nevěrný manžel princezny

Princezna Anna na sebe nikdy nestrhávala příliš velkou pozornost, když ale poprask způsobil její manžel, musela se událostem postavit čelem. Mark Philips, kterého si vzala v roce 1973, ji pravidelně podváděl a později se dokonce objevily spekulace i o tom, že s jinou ženou zplodil dítě, což později jako pravdivé potvrdil test otcovství. Buckinghamský palác pravdivost těchto informací ve vyjádření potvrdil, ale více se k nim nikdo nevyjadřoval. Vzhledem k tomu, že šlo o skandál přiženěného muže, se princeznou Annou dál nikdo moc nezabýval.

10. Megxit

Odchod prince Harryho a Meghan Markle z královské rodiny a jejich stěhování do USA způsobil pozdvižení. Takzvaný Megxit by se sám o sobě zřejmě obešel bez většího poprasku, kdyby vévoda a vévodkyně ze Sussexu v televizním rozhovoru nepromluvili o tom, že v královské rodině čelili rasismu a jinému nepřípustnému chování. Buckinghamský palác vydal lítostivé prohlášení. Vzhledem k tomu, že manželé se chystají vydat knihu, se ale zřejmě nynější klid dá považovat pouze za ten před bouří.

11. Údajná nevěra prince Williama

V roce 2019 začaly britskými médii kolovat neověřené informace, že princ William má zahýbat své manželce Kate Middleton, a to dokonce s jednou z jejích blízkých přítelkyň. Vše bylo opřeno jen o slova anonymního zdroje a nic se nepodařilo prokázat. Královská rodina se chtěla v té době těmto nepodloženým spekulacím bránit soudně. Vzhledem k nulovým důkazům se princ za nevěrníka označit nedá.

12. Pomstychtivá Margaret

Princezna Margaret, mladší sestra královny Alžběty II., si v roce 1960 vzala Anthonyho Armstronga-Jonese. Asi tři týdny po jejich svatbě se ale provalilo, že ženich zplodil dítě s manželkou svého nejlepšího přítele. Zdálo se, že manželé tuto krizi překonali, ale ukázalo se, že princezna Margaret v sobě uměla chovat zášť roky. V roce 1966 si začala s kamarádem svého manžela ze školních let.

13. Prostořeký princ Philip

Celou řadu menších skandálů, které byly veřejnosti spíše k smíchu, způsobil princ Philip svou prostořekostí. Manžel královny Alžběty II. malému chlapci například řekl, že je moc tlustý na to, aby se stal astronautem. Prezidentovi Nigérie v tradičním oděvu se pak také vysmál, že vypadá, jako kdyby se chystal spát.


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 19. 4. 2024

Berani, dnes bude ve vzduchu vládnout lehkovážná, téměř bláznivá energie. Vesmír vás vybízí, abyste se vzdali železného sevření seznamu povinností a trochu se pobavili. Představte si všechen tlak, který na sebe vyvíjíte, jako kouli na noze, kterou je třeba uvolnit. Není důvod brát se neustále tak vážně.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.