Celebrity

26. května 2022 12:05

Tomáš Durčák

Rozvod, sexuální obtěžování a pochybní přátelé. Kdo je Andrew, vévoda z Yorku?

Když se královně Alžbětě a princi Philipovi v roce 1960 narodil po Charlesovi (1948) druhý syn Andrew, byla to velká sláva. Nejenže už tehdy přeskočil v nároku na trůn svou sestru Anne (1950) a pojistil budoucnost mužské linie rodu Windsorů, ale dodnes je 9. v pořadí na královský trůn. O to hůř působí jeho četné skandály, které už dvůr stály nejen pověst, ale také hromadu peněz.

Dětství Andrewa bylo stejně jako v případě jeho sourozenců poměrně jasně nalinkované, od malička se věnoval vzdělávání a v 18 letech zamířil na internátní školu Gordonstoun ve Skotsku, kam chodil jeho otec i dědeček. Po studiích jej čekala vojna, a tak v roce 1978 zamířil ke královskému námořnictvu. Zde se stal pilotem helikoptéry a v roce 1982 se zúčastnil války o Falklandy.

Po válce pokračoval v budování své vojenské kariéry, ale zároveň nastal čas na to, aby se oženil. V roce 1986 si vzal Sarah Ferguson a při té příležitosti mu královna udělila titul vévoda z Yorku. Navenek se zdálo, že jde o šťastné manželství, v němž se páru narodily dvě dcery, Beatrice a Eugenie. Vše ale nebylo tak růžové, Andrew musel kvůli armádě často cestovat, zatímco Sarah se doma v Británii stala oblíbeným terčem často kritických novinářů.

Vše vyvrcholilo již v roce 1992 oznámením, že se pár plánuje rozejít. Bulvární plátky krátce poté přišly s fotkami Sarah v intimní společnosti jistého Johna Bryana, který byl tehdy jejím finančním poradcem. Tím de facto skončily jakékoli naděje na záchranu manželství, které bylo oficiálně ukončeno rozvodem v roce 1996. Oba partneři se však dohodli na sdílené péči o své dcery, nějakou dobu ještě dokonce bydleli ve stejném obydlí.

Obchodní velvyslanec a obvinění ze sexu s nezletilou

V roce 2001 Andrew obdržel titul obchodního velvyslance a úkol propagovat britský byznys jménem královny v zahraničí. O 10 let později však začaly v médiích vyplouvat na povrch první kauzy, které naznačovaly, že to nebyl dobrý nápad. V médiích se totiž poprvé objevila zmínka o jeho přátelství s americkým magnátem Jeffrey Epsteinem, který měl už tehdy za sebou pobyt ve vězení za sexuální násilí.

Vše ještě ten rok vyvrcholilo odebráním titulu obchodního velvyslance, přičemž Andrew podle všeho rovněž ukončil veškeré styky s Epsteinem. Tohle „přátelství“ mu však v budoucnu mělo ještě pořádně zavařit.

Floridský soud v roce 2014 zveřejnil dokument, v němž dvojice právníků pracujících na dalším případu Epsteina, tentokrát s podtextem pedofilie, tvrdila, že vévoda Andrew byl jednou z prominentních postav z kruhu přátel Epsteina, kteří se účastnili sexuálního zneužití nezletilé dívky, jež byla posléze identifikována jako jistá Virginia Giuffree (tehdy ještě rodným jménem Virginia Roberts). Dívka se podle všeho měla stát obětí obchodu se sexem, který Epstein provozoval.

Virginia tvrdila, že byla Epsteinem donucena, aby měla v letech 1999 a 2002, kdy byla ještě nezletilá, celkem třikrát pohlavní styk s Andrewem, a to v Londýně (za tento sex měla od Epsteina inkasovat 15 000 dolarů), New Yorku a na Epsteinově soukromém ostrově v Karibiku. Letové záznamy potvrdily, že vévoda a Virginia se skutečně na místech, kde se měli setkat, v danou dobu nacházeli. Celý případ ovšem trochu zamotaly rozpory v její výpovědi.

Opakované popírání a další důkazy

V roce 2015 se případem začaly velmi intenzivně zabývat britská media a na veřejnosti se mimo jiné objevila fotografie vévody Andrewa s Virginii, na které má ruku kolem jejího pasu. Údajně zneužitá dívka u soudu prohlásila, že byla k sexu donucena a „nedovolila by si protestovat“, jelikož Epstein ji díky svým kontaktům byl schopen nechat „zabít, nebo unést“ (byť konkrétně tyto výroky zatím žádný soud svým verdiktem nepotvrdil ani nevyvrátil). Královský dvůr byl na tuto smršť nových informací a důkazů samozřejmě nucen reagovat.

„Jakýkoli náznak nevhodného chování vůči nezletilým je kategoricky nepravdivý,“ zněla stručná reakce Buckinghamského paláce, který následně stejnou reakci ještě zopakoval, přičemž ignoroval požadavek právníků Virginie, aby se vévoda Andrew k obvinění vyjádřil pod přísahou u soudu.

O rok později u soudu Tuan Alessi, bývalý Epsteinův komorník, prozradil, že Andrewovy návštěvy v Epsteinově domě v Palm Beach byly ve skutečnosti častější, než bylo doposud známo. Dle jeho výpovědi vévoda „s námi trávil celé týdny“ a dopřával si „každodenní masáže“.

Pokud by se jednalo o nějakou náhodou nezletilou dívku, zřejmě by neměla šanci pevnou pozicí vévody Andrewa ani ochranným štítem Buckinghamského paláce zatřást. A pár let tomu tak skutečně bylo. Jenže jak známo, v roce 2019 byl Epstein znovu zatčen a za dodnes podezřelých okolností údajně ve své cele následně spáchal sebevraždu. Skepticismus okolo oficiálního vysvětlení Epsteinova úmrtí jen přiživovala skutečnost, že mezi jeho dlouhodobé přátele patřili kromě Andrewa třeba i bývalí američtí prezidenti Donald Trump a Bill Clinton či miliardář a další byznysový magnát Leslie Wexner.

Další soud kolem Epsteina a civilní žaloba na vévodu

V roce 2019 čelila u soudu obvinění Epsteinova britská spolupracovnice Ghislaine Maxwell, která nakonec byla odsouzena za dětskou prostituci a další přečiny, kterých se měla dopustit právě na příkazy Epsteina. V dokumentaci tohoto procesu se mimo jiné objevila výpověď další zneužívané dívky Johanny Sjoberg, kterou měl vévoda Andrew osahávat. Člen královské rodiny se pokusil rychle reagovat vyjádřením: „V žádném okamžiku během omezeného času, který jsem s ním [Epsteinem] strávil, jsem neviděl, nebyl svědkem ani neměl podezření na žádné chování, které následně vedlo k jeho zatčení a odsouzení.“

Při stejném procesu vypovídal i bývalý Epsteinův pilot, který potvrdil, že vévoda Andrew cestoval Epsteinovým letadlem s dalšími významnými osobnostmi, jako byl Bill Clinton nebo Donald Trump, byť osobně podle všeho žádné podezřelé chování nikdy neviděl. Pod náporem četných negativních reakcí na jeho vazby na Epsteina se vévoda Andrew v listopadu 2019 rozhodl oficiálně rezignovat na veškeré své veřejné role a pozice.

Vše skončilo v roce 2021 civilní žalobou, kterou Virginia podala přímo na vévodu pro „sexuální napadení a úmyslné způsobení citové újmy“. Právníci Andrewa se pokusili celou věc smést ze stolu, ale soudce došel k závěru, že existující důkazy jsou dostatečné na to, aby žaloba mohla pokračovat k soudu.

Milionové vyrovnání pro oběť a královnin trest

Tam se ale nakonec nedostala, jelikož se vévoda s Virginií letos v únoru dohodl na mimosoudním vyrovnání ve výši 12 milionů liber. Oficiálního odsouzení se tak nedočkal, nicméně léta plná skandálních odhalení a nových a nových vln studu padajících na královský dvůr aktuálně mají dohru. Dokud šlo jen o obvinění a nařčení, palác vévodu a královnina syna bránil, ale nyní, když soudy skončily takovým „vyplacením“ se z viny, královna se rozhodla syna potrestat po svém.

Vévoda Andrew přišel o veškeré své profily na sociálních sítích, které byly smazány. Jeho stránka na oficiálním webu královské rodiny byla přepsána do minulého času a místy citelně zkrácena. Přestal rovněž používat oslovení „Jeho královská výsost“ a podle všeho bude donucen královně vrátit veškerá jmenování a čestné pozice, do kterých byl uveden a v nichž mnohdy královnu jakožto její syn přímo zastupoval.

Dnes dvaašedesátiletý Andrew se tak rozhodně bude muset ohánět, aby stud a ponížení, které se kvůli němu sneslo na britskou královskou rodinu, dokázal aspoň částečně odčinit. Britský list Mirror přišel zrovna tento týden se svědectvím svého zdroje u královského dvora, dle kterého se „Andrew snaží děla vše, co je v jeho silách, aby odčinil ostudu, kterou rodině způsobil tím, že byl namočen do tak velkého skandálu“ a mimo jiné královnu navštěvuje „každý den“.

Epstein si užíval s milenkou na chalupě britské královny

Říká se, že odpouštět je lidské, ale je velkou otázkou, zda bude mít šestadevadesátiletá královna chuť se přešlapy Andrewa, který místo poklidného a reprezentativního rodinného života, jež se u dvora tradičně vždy nosil, přesídlil k poněkud pochybným přátelům, kde se zřejmě setkával s poněkud pochybnými známostmi.

Sdílejte článek
Štítky Velká Británie Alžběta II. žaloba královská rodina sexuální obtěžování skandál princ Andrew Jeffrey Epstein Ondřej, vévoda z Yorku královské rody

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 20. 4. 2024

Ačkoli se můžete pyšnit svou trpělivostí, Berani, tato vlastnost by vám dnes mohla být na obtíž. Je možné, že už jste se ohnuli, jak jen to šlo, a dosáhli jste bodu zlomu. Poslední kapka se chystá přiložit velbloudovi na hrb. Dejte průchod explozi emocí, kterou si události žádají. Nemá smysl se dnes snažit zachovat svaté chování.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.