Celebrity

8. září 2022 19:49

Josef Šťastna

Příběh lásky královny Alžběty II. a prince Philipa: Přes nástrahy života ke štěstí

Ve věku 96 let zemřela britská panovnice, královna Alžběta II. Její smrt následovala jen o něco více než rok poté, co přišla o svou životní lásku. Princ Philip zemřel 9. dubna 2021 a jeho choť mu v těžkých posledních chvílích byla po boku. Jejich příběh královské lásky byl jako z pohádky, protože i během událostí, které zkoušely jejich sílu, byli jeden druhému oporou.

Pro královnu Alžbětu II. byl princ Philip jediným mužem a zároveň životní láskou. Jejich manželství bylo klidné, milující a obešlo se bez skandálů. Oba byli diplomaté tělem i duší, ale láska, s jakou jeden ke druhému přistupovali, byla nepřehlédnutelná. Obzvlášť pak v okamžicích, během kterých byla jejich vzájemná opora nejdůležitější.

První setkání Alžběty a Philipa

Princezně Alžbětě bylo teprve osm let, když se s třináctiletým Philipem seznámila na svatbě řecké a dánské princezny Mariny a Jiřího, vévody z Kentu. Tehdy k sobě už jen vzhledem k věku láskou nezahořeli, když se ale znovu setkali o pět let později během návštěvy na Royal Naval College v Darthmoutu, zamilovali se do sebe a začali si psát dopisy.

Některé z dopisů byly odhaleny v knize prince Philipa a jeho láska k Alžbětě je díky nim zjevná. „Obávám se, že nejsem schopen své pocity správně zformulovat a rozhodně nejsem schopen ti dokázat, jak šťastný se cítím,“ napsal princ v jednom z dopisů, které zveřejnil deník Daily Mail.

Těžké začátky

Princ Philip se u lidu Velké Británie zpočátku nesetkal se sympatiemi. Tři z jeho sester byly provdané za německé aristokraty s nacistickými vazbami, což jeho jméno poškodilo i přes fakt, že on sám s nacisty nesympatizoval, naopak byl členem Britského královského námořnictva. Tou dobou ještě nebyl s Alžbětou ani zasnoubený, ale v novinách byl často zmiňován jako její potenciální nápadník.

Na konci druhé světové války se Philip začal o princeznu ucházet i romantickými gesty. Bral ji do divadel či na večeře. Král s královnou ale nadšení nebyli, protože doufali, že než se Alžběta vdá, bude cestovat a poznávat svět. Ani britští politici neměli z mladé lásky radost, protože Philipa považovali za drzého floutka bez vychování.

Alžběta se nenechala odradit. Do Philipa se zamilovala už jako třináctileté děvče a válka jejich lásku jen prohloubila. Krále nakonec přesvědčila o své touze se vdávat a on svolil k tomu, aby zasnoubení princezny Alžběty a Philipa Mountbattena bylo oznámeno 8. července 1947.

Velkolepá svatba a první společné roky

Philip a Alžběta se vzali 20. listopadu 1947 ve Westminsterském opatství. Philipovy sestry ani jejich manželé nebyli pozváni. Alžběta složila manželský slib, v němž zaznělo, že bude svého manžela poslouchat. Kdyby už tou dobou byla královnou, nebylo by pro ni možné takový slib složit. Na panovnictví tou dobou nicméně ještě neměla ani pomyšlení.

V roce 1948 se manželskému páru narodil prvorozený syn princ Charles, o dva roky později dcera Anne. Tou dobou rodina sídlila v Clarence House, který Philip osobně renovoval. Vojenské povinnosti ho pak zavály na Maltu, kam za ním Alžběta s dětmi pravidelně dojížděla.

První těžká zkouška lásky

Začátkem roku 1952 se královský pár vydal v rámci povinností na cesty po Keni. V noci z 8. na 9. února ve spánku zemřel král Jiří VI., a africké putování tak pro mladou princeznu, manželku a matku skončilo. Smrt otce pro ni i přes jeho dlouhodobé zdravotní problémy byla šokem, otci bylo pouhých 56 let. Pochopila, že se stala panovnicí ona.

Philip očekával, že ho s manželkou a dětmi čeká ještě několik let svobody, než bude muset usednout na trůn. Ačkoli byl nešťastný z náhlé životní změny, své choti byl při návratu domů velkou oporou, stejně jako při následném pohřbu a její korunovaci 2. června 1953, kterou dokonce pomáhal sám organizovat. Z jeho hlavy vzešel nápad, že ji bude přenášet televize.

Získávání přízně

S Philipem nebyl britský lid spokojený a stáli proti němu i někteří z důležitých politiků. On se ale nevzdával, věděl, že pokud chce zastávat důležitější roli než být ozdobou královny, musí se snažit. Když ji začal doprovázet během výkonu jejích povinností, asistoval jí a byl jí viditelně oporou, konečně se mu začalo dostávat vytoužených sympatií veřejnosti.

Britské královské rodině prudce klesla popularita po smrti princezny Diany. Lidé nemohli Charlesovi odpustit nevěru s Camillou a konspirační teoretici už tehdy tvrdili, že autonehoda byla na jeho nebo královninu objednávku. Tou dobou se princ Philip postaral o to, aby na jeho manželku nesměřovala veškerá pozornost.

Při pohřbu princezny Diany šli za rakví její synové William a Harry, její bratr a bývalý manžel princ Charles. K této sestavě se přidal i princ Philip, jehož ochota pomáhat vnukům v těžkých časech byla jednou z vícera mediálních senzací tehdejší doby.

Nejdelší manželství

Královna Alžběta II. a princ Philip měli ze všech královských párů nejdéle trvající manželství. To došlo svého konce až v dubnu 2021, kdy princ Philip skonal. V únoru byl převezen do nemocnice, ale v polovině března se na vlastní přání vrátil na hrad Windsor, kde mu byla jeho milovaná manželka v posledních dnech života nablízku. Tou dobou netušil, že nebude trvat příliš dlouho, než se s ní znovu setká.

Sdílejte článek
Štítky láska Princezna Diana manželství Alžběta II. manželé královna Alžběta II. Jiří VI. Karel III. Druhá světová válka William, princ z Walesu Princ Philip, vévoda z Edinburghu

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 23. 4. 2024

Dnes je v pořádku plakat, Berani. Uvolnění je rozhodující pro přijetí. Pokud nemáte pocit strachu a omezení, může pro vás být těžké prožívat radost a expanzi. Spojte dobré se špatným a nechte tyto dvě síly, aby se ve vaší bytosti harmonicky usadily. Proveďte přípravy, které vám umožní vzlétnout do velkých výšin. Ujistěte se, že jste připraveni přijmout výzvy, které s růstem přicházejí.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.