Celebrity

8. září 2022 19:37

Tomáš Durčák

Británie a celý svět v slzách. Zemřela královna Alžběta II. Vládla celých sedmdesát let

Kanál 2 - Online - živé ad hoc vysílání

Nejdéle vládnoucí britská panovnice a dvanáctinásobná prababička královna Alžběta II. podlehla dlouhodobým zdravotním komplikacím, kvůli kterým se nyní nacházela i pod lékařským dohledem a musela odříci řadu společenských událostí. Zemřela ve věku 96 let. Vládu nyní převezme její syn princ Charles.

„Královna zemřela dnes odpoledne pokojně na zámku Balmoral,“ uvedl Buckinghamský palác v oficiálním prohlášení. Na půl žerdi byla spuštěna také vlajka na hradu Windsoru, veřejnoprávní stanice BBC zahrála britskou hymnu.

Alžběta by měla být pohřbena vedle své matky a otce

Královnou Velké Británie se Alžběta stala ve svých 25 letech, kdy už byla pět let vdaná za prince Philipa. O zabezpečení windsorské panovnické linie se během svého života postarala opravdu dokonale. Nejenže s Philipem měli celkem čtyři děti, ale rodokmen královské rodiny se už rozrostl do takové šířky, že byla celkem dvanáctinásobnou prababičkou.

Na britském trůnu by ji nyní měl vystřídat její nejstarší a prvorozený syn Charles (73), princ z Walesu, za nímž je v pořadí na trůn princ William (40), vévoda z Cambridge.

V posledních téměř 300 letech bylo až na pár výjimek zvykem, že britští králové byli uloženi k poslednímu odpočinku do Kaple sv. Jiří na zámku Windsor. Odpočívá zde mimo jiné předchůdce a otec Alžběty II. král Jiří VI. a také její maminka Alžběta Bowes-Lyon neboli královna matka, jež zemřela v roce 2002 ve věku 101 let a svého manžela tak přežila o celé půlstoletí.

Podrobnosti k pohřbu královny se nepochybně z útrob Buckinghamského paláce velmi brzy dozvíme a je téměř jisté, že půjde o obrovskou událost nejen britského, ale i celosvětového významu. Navzdory dlouhatánské době vlády totiž Alžběta II. ve skutečnosti neměla mnoho nepřátel, naopak se na celém světě těšila obrovské popularitě.

Platinové jubileum

To ostatně na začátku června ukázaly i několikadenní oslavy platinového jubilea královny při příležitosti 70. výročí její korunovace. Byť šlo primárně o událost významnou pro Brity, sledoval oslavy bedlivě celý svět.

Očekává se rovněž, že na královnin pohřeb by měla dorazit také dvojice královských „odpadlíků“ princ Harry (37) a Meghan Markle (40). Ti se s královnou naposledy viděli právě v červnu a při příležitosti své cesty do Británie jí přivezli poprvé osobně ukázat svou roční dcerku Lilibeth, pojmenovanou po přezdívce královny Alžběty. Tak ji oslovovali doma. Jejich návštěva však nakonec skončila ještě před koncem oslav a zřejmě neproběhla v úplně vroucím duchu.

Je známo, že vztahy mezi tímto párem, jenž se vzdal svých královských povinností, a zbytkem nejužší britské královské rodiny nejsou nejlepší. Na druhou stranu je možné, že Harry po ztrátě své milované babičky prozře a začne se svými příbuznými opět udržovat užší styky.

Princ Charles má před sebou obrovitánskou výzvu

Možná vůbec nejtěžší role však nyní čeká prince Charlese, který bude muset po své matce převzít královské žezlo. Na roli nástupce trůnu je samozřejmě celý život pečlivě připravován a v jeho dnešních třiasedmdesáti letech od něj nepochybně nelze čekat nic šokujícího.

Na druhou stranu se nyní musí pokusit navázat na neuvěřitelně dlouhou a úspěšnou vládu své matky. Zároveň už před smrtí královny Alžběty II. vyvstávaly otázky týkající se toho, jak silná a vlivná vydrží být britská královská rodina bez takto zásadní a ikonické osobnosti ve svém čele.

To všechno jsou ovšem otázky, které budou muset princ Charles, jeho příbuzní i celá Velká Británie řešit až ve chvíli, kdy skončí státní smutek a královna bude pohřbena.

Sdílejte článek
Štítky Velká Británie smrt pohřeb Alžběta II. princ Harry Meghan Markle královna Alžběta II. nástupce Commonwealth anglická královna Karel III. Camilla, královna-manželka Britská královská rodina William, princ z Walesu Catherine, princezna z Walesu

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 26. 4. 2024

Je jistě jasné, že svým činům věříte, Berani. Necítíte žádný strach ani pochybnosti, když postupujete ke svým cílům a plujete po klidném moři pod jasnou oblohou. Tato nová atmosféra je pravděpodobně výsledkem vašeho obnoveného odhodlání. Za své úspěchy se rozhodně odměňte, ale s pořádnou oslavou byste měli ještě pár dní počkat.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.