Charles se stal králem. Na trůn nastoupil ihned po skonu královny Alžběty II.

Ve věku 96 let ve čtvrtek zemřela britská královna Alžběta II. Na britský trůn ještě ve čtvrtek nastoupil její syn Charles. Podle komentátorů a znalců britských poměrů jde o konec velké éry, jisté je, že monarchie se skonem milované královny změní.

O odchodu královny, která byla na trůnu sedmdesát let, informoval Buckinghamský palác ve čtvrtek večer. V sídle britských panovníků v Londýně byla spuštěna vlajka na půl žerdi. Alžběta II. byla nejdéle vládnoucí panovnicí v britských dějinách.

„Královna dnes odpoledne pokojně zemřela na zámku Balmoral,“ uvedl Buckinghamský palác v oficiálním prohlášení. Na půl žerdi byla spuštěna také vlajka na hradě Windsor, veřejnoprávní stanice BBC zahrála britskou hymnu.

Ve čtvrtek začala veřejnost tušit, že život královny se blíží ke konci

O tom, že čas se královně začal rychle krátit, si celá monarchie šuškala celé čtvrteční odpoledne. Smutné zprávě napovídalo chování paláce i novinářů. Mnozí Britové se modlili, další lidé čekali, kdy královská rodina temnou zprávu oznámí.

Charles se ujal trůnu

Novým britským králem se ihned po skonu své matky stal princ Charles. Dnes zůstane na Balmoralu a v pátek se vrátí do Londýna,“ informoval královský palác, jak budou vypadat první kroky nového krále.

Zdravotní stav Alžběty II. se v posledních desítkách hodin zhoršil, její lékaři ve čtvrtek dali najevo, že jsou jejím stavem velmi znepokojeni. Následně se za královnou do zámku Balmoral ve Skotsku sjeli členové britské královské rodiny. Ještě v úterý přitom královna plnila pracovní povinnosti při výměně na premiérském postu.

S babičkou se nestihl rozloučit její vnuk Harry. Podle britských médií byl na cestě, ale obejmout ji už nestihl. Do Balmoralu nedorazila ani manželka Williama, Kate totiž hlídala děti, které se chystají do školy. Harryho choť Meghan zůstala v Londýně, do Balmoralu se nechystala.

Sdílejte článek
Štítky Londýn Alžběta II. Skotsko královna Alžběta II. Buckinghamský palác Balmoral Karel III. Britská královská rodina Hrad Windsor

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 28. 3. 2024

Berani, pokud se vám v poslední době nedostává lásky, po které toužíte, možná je to proto, že jste si o ni neřekli. Pokud jste s někým zapleteni a cítíte se nenaplněni, zvažte možnost upřímného rozhovoru o svých potřebách a o tom, co od vztahu chcete, abyste byli šťastní. Pokud nyní nejste ve vztahu a chcete být, musíte se důrazněji věnovat poznávání toho, koho chcete.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.