Celebrity

8. září 2022 19:55

Anna Kopečková

Alžběta II. jako matka, babička a prababička: Zpopularizovala kojení

Královna Alžběta II. byla kromě panovnice také matka, babička a prababička. A v tomto směru byla rozhodně průkopnicí, tedy alespoň pokud jde o kojení.

Ačkoli dnes už víme, že mateřské mléko je pro děti mnohem lepší než všelijaké náhražky, dříve tomu tak nebylo. Alespoň v urozených kruzích. Kojení bylo považováno přinejmenším za nepříjemnost, v horším případě přímo za škodlivé. Ještě v 18. století měli lékaři k mateřskému mléku podezřívavý postoj a radili matkám, aby se mu pokud možno vyhýbaly. První mléko, takzvané kolostrum, se považovalo za škodlivé a mělo se za to, že ke krmení by vůbec nemělo docházet, dokud neskončí poporodní krvácení. Kojné byly tedy hojně využívány. Mělo to výhody pro obě strany. Matky z urozených a majetných rodin nepřišly o své mladistvé tvary a pevné poprsí a matky z chudých poměrů si mohly díky kojení vydělat celkem slušné peníze a zabezpečit rodinu.

Královny měly rodit, na kojení nebyl čas

Také praprababička Ažběty II. královna Viktorie, která vládla Anglii téměř 64 let až do roku 1901 a porodila devět dětí, měla ke kojení odmítavý postoj. Považovala ho za odpudivé a za „zkázu“ vzdělaných a kultivovaných mladých dam. Dokonce tvrdě odsoudila i své vlastní dcery, které před ní zatajily, že kojí své děti.

Alžběta II. kojila, ale bez chův se neobešla

To, že své děti Alžběta kojila, ale neznamená, že se obešla bez chův. Královnou se stala ve svých 25 letech, když zemřel její otec (oficiálně korunována byla ale až o rok později, 2. června 1953). V té době už měla se svým manželem Philipem tříletého Charlese a rok a půl starou Annu. Skloubit královské a mateřské povinnosti pro ni vůbec nebylo lehké a role matky musela jít na nějakou dobu částečně stranou.

Až po několika letech, kdy už byla v roli královny sebejistější, se Alžbětě podařilo rozvrhnout povinnosti tak, aby se mohla víc věnovat rodině. Se syny Andrewem a Edwardem, kteří se narodili v 60. letech, tak trávila už mnohem víc času. Dokonce si vzala volno na 18 měsíců, aby se mohla malým chlapcům více věnovat a být s rodinou.

ZDROJ: The GuardianCosmopolitan, Wikipedia

Sdílejte článek
Štítky Anglie rodina Alžběta II. kojení královna Alžběta II. Wikipedie Karel III. Princ Philip, vévoda z Edinburghu

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 25. 4. 2024

Berani, vyhlídky na dnešní den jsou vynikající. Současné uspořádání planet a poněkud tísnivá atmosféra posledních dnů vás inspirují ke změně prostředí a návštěvě nových míst. Proč si nenaplánovat malý výlet? Všechna znamení naznačují, že právě teď je pro takové dobrodružství ta nejlepší doba. Pokud budete otálet, budete se cítit opět zaseknutí ve staré rutině.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.